• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIVEŘEJNÉ PROJEKTY a jejich prosazení na obecní úrovni
    klub který by mělo spojovat jediné: Prosazovaní změn v našem okolí na obecní úrovni. Od chodu a založení různých spolků po změny v územních plánech, které slouží k lepšímu životu ve vašem okolí.

    Mělo by zde být vše od řešení právních otázek po reálné prosazení v komunálu. Jednou věcí je jak si změnu vykládá právo a druhou věcí je její reálné prosazení.

    Zde by se mělo řešit obojí. Podělte se o vaše zkušenosti a osvědčené postupy.
    rozbalit záhlaví
    HANUMA
    HANUMA --- ---
    CUKI: To ti nikdo na jisto neřekne. Podle mého názoru by zápis z takového jednání měl být ku prospěchu obce, ale pokud bude stačit, to nevím. Pokud mu obec nabídne stejnou částku, za jakou on ty pozemky vydražil, pak mu alespoň za mě škoda nevzniká. Ber to prosím jako názor laika, soud a právníci to můžou vidět jinak.

    Pokud je pozemek ve spoluvlastnictví, tak to stejně pan spekulant mít jednoduché nebude. Pokud obec s rozdělením nebude souhlasit, bude se muset pokusit rozdělit spoluvlastnictví soudně. To nebude hned.
    CUKI
    CUKI --- ---
    HANUMA: Jo tohle chápu. Ta zastavitelná plocha je prostě celá ta část a nejsou tam vyčleněny zelené plochy kde jsou stromy. Když jsem to řešil při schalování ÚP před mnoha lety, bylo mi obcí řešeno že je to tak běžné a není to problém a stavět se tam nebude. Jenže v té době jsem byl ještě v těchto věcech hodně naivní.
    To je ten důvod pro se to snažím udělat teď než to bude ještě horší.

    Jak to má vypadat vím, jen řeším prostě hrubé chyby dřívější doby.

    Ideální by bylo kdyby obec tu vydraženou částku, dokázala tomu spekulantovi nabídnout. Bojím se, že na to ale nepřistoupí. Pak by totiž nemohl argumentovat znehodnocením investic, protože byl obcí o všem informován. Je to tak?
    HANUMA
    HANUMA --- ---
    CUKI: Jak píšu, nejsem právník. Pozemky, na kterých jak sám píšeš obec neplánuje stavět, nemají v územním plánu co dělat v plochách určených k zástavbě. Takové pozemky mají být v ÚP jako plochy veřejných prostranství.

    Nám se stalo, že bývalé zastupitelstvo schválilo ÚP se zastavěnou plochou u potoka. My ji dali v návrhu ÚP do nezastavitelných ploch. V rámci veřejného projednání se vlastník ozval a my mu ten kousek pozemku, který není v záplavovém území, ani do něj nezasahuje regionální biokoridor, vrátili do zastavěných, byť tam ten dům úplně nechceme. Kdybychom to neudělali, oprávněně by po nás mohl žádat náhradu cca 1mio. Musím říct, že když se na to podívám jeho optikou, tak by si tu náhradu zasloužil.
    CUKI
    CUKI --- ---
    Tady jde o to, že pozemky koupil spekulant v dražbě. Na obec se přišel poptat až po dražbě. Pozemek byl předtím na půl státu a na půl obce. Tedy veřejné využití. Máme tam přístupové cesty (ale nikde neuvedené).

    No a dražila se ta státní část (ideální polovina). S tím, že byl ten pozemek uveden jako stavební. Protože to tak je uvdeno v ÚP.

    Obec tam, ale stavět nechce, jen se bojí sankcí. Po schůzce na obci kterou kupujicí spekulant učilil mu obec řekla, že se zástavou v této části nepočítá. Protože mimo jiné nevyhovuje příjezd k nemovitosti. A nejde to ani vyřešit. Příjezd je příliž úzký (od plotu k plotu). V tuto chvíli čeká na přepis pozemku na KN (běží 20ti dení lůta)
    Tedy já bych viděl právě použitelné to, že od počátku ví, že obec tam zastavění neplánuje. Stále ještě může z koupi vycouvat.

    Je to použitelný argument?
    HANUMA
    HANUMA --- ---
    CUKI: Nejsem právník, ale jsem pověřená zastupitelka pro územní plán za naší obec. Platný územní plán je z roku 1994 a v něj je navrženo cca 5 ha z zástavbě. Nyní tvoříme nový ÚP a tyto plochy jsem bez výjimky zrušili. Předcházela tomu stavební uzávěra. Co jsem si zjišťovala, tak ano, ve stavebním zákoně je doba pro náhradu 5 let, ale soudy se spíš řídí skutečně způsobenou škodou. Tedy, pokud pozemky vlastnil stejný vlastník předtím, než byly v územním lánu určeny k zástavbě, tak škoda způsobena nebyla. Zdarma došlo ke zhodnocení pozemků, tak není důvod platit náhradu. Pokud ale vlastník koupil zastavěnou plochu nevím za 2000/m2 a územní plán mu ji zruší, pak škoda vznikla a je možné, že i po lhůtě 5 let soudy určí, že tuto škodu má nahradit obec. Podobně to tak může být i v případech, kdy si vlastní v dobré víře nechal zpracovat projektovou dokumentaci a z důvodu změny ÚP ji nemůže použít.
    CUKI
    CUKI --- ---
    A ještě jedna k tématu. Pokud někdo spekulativně zakoupil ideální polovinu takového pozemku. Je nějaký právní prostředek, jak si vymoci rozdělení pozemku na dvě části, tak aby vlastnil kus který vlastní pouze on. Tedy rozdělení jednoho pozemku vlastněnou dvěma vlastníky ideální polovinou na dva pozemky, které by vlastnil každý zvlášť? I přes to že druhý spoluvlastník s tím nesouhlasí?
    CUKI
    CUKI --- ---
    Teď budu navazovat na předchozí téma co mě trapí a to je vymahatelnost zmařených investic. Ta je pokud jsem to pochopil navržena pouze na 5let. Tudíž pokud dotyčný nevyužije možnosti využít nějak svou "příležitost" zastavit danou lokalitu či jinak využít její potenciál, Je možné navrhnout změnu od schválení záměru +5let? vyřešilo by to tento problém nějak? Počítám s tím, že minimálně do té doby by potencionální developery dzželo v šachu něco jiného.

    Jedná se konkrétně o pozemky, které jsou kn vedené jako "sportoviště-rekreační plocha, ostatní plocha"
    Nikdy tady žádné sportoviště nebylo ani být nemělo, jedná se o les cca 40-50let starých stromů. Dá se změnit v katastru na lesní pozemek? Tedy tak aby zápis v KN odpovídal stávajícímu reálnému stavu?

    Má na to vliv, že celá oblast je vedena ÚP jako RI tedy individuální rekreace, včetně všech obslužných komunikací i tohoto lesa?
    CUKI
    CUKI --- ---
    KOC256
    KOC256 --- ---
    CUKI:
    každé rozhodnutí úředníků je "vždy" zatíženo tím, že se bojí o místo a tedy jdou cestou nejmenšího odporu a pokud tím OČIVIDNĚ něco nezpůsobí, tak radějí neřeší než řeší.

    Já nyní zažil situaci, kde si pronajímám parkovací místo od města a nad ním jsou větve od stromu z cizího pozemku. Zákon hovoří jasně, že majitel stromu by ho měl ořezat (když to zjednoduším), ale město jako majitel parkovacího místa nechce raději řešit, aby nemělo případný spor s majitelem. Řešit možná začnou, až podám oficiální stížnost a vyčíslím jim možné škody, pokud by větev spadla na moje auto... A to že mám podat stížnost mi poradil člověk, na kterého bych tu stížnost měl podávat. :) prostě jen aby mohl ukázat na někoho jiného "to chtěl on, já to jen řeším"... :-) Kocourkov.
    CUKI
    CUKI --- ---
    Tak jsem teď přišel s pracovní zasedání zastupitelstva a jsem z toho trochu v rozpacích.
    žádal jsem o změnu v ÚP aby se dále nestavělo v osadě dokud se nevyřeší její dílčí problémy s nedostatkem vody a komunikací nevyhovující vyhlášce č. 23/2008 Sb. o technických podmínkách požární ochrany staveb

    a zastupitelstvo to nechce schválit aby je někdo nezažaloval za zmaření jejich plánu...

    To je fakt možné? Pak tedy obec nemůže dělat žádná omezení výstavby?
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    Stačí poslat podnět na obec, oni se tím musí zabývat.
    SPOTTER
    SPOTTER --- ---
    CUKI: snažil jsem se pochopit meritum věci které řešíš a připadá mi že to je prostě věc jednání s odborem dopravy řešená dvoustranně. Nyní je potřeba dohnat obec jak konat podle zákona. Přiznám se že konkrétně v tom příliš nevím.

    Nicméně pokud bych se mohl vyjádřit k tématu klubu obecně, veřejné podněty a návrhy se mohou řešit pomocí participačních procesů (podnětů), pokud je obec má umožnéné a podporuje je. Může to mít výhodu v tom, že jakmile se do toho zapojí víc občanů, pak je jednací prostor lepší a obec to nemůže jen tak shodit ze stolu. Vše ale závisí jak zastupitelstvo chce tyto participace otevírat.
    MIKE23
    MIKE23 --- ---
    CUKI: pokud znecistuje silnici nebo pripadne poskozuje, existuje prestupkove rizeni. Domluva s nim je ale zaklad.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MIKE23: Obec tvrdí, že na něj nemá žádnou páku, protože tam má sídlo podnikání. Jim to vadí stejně jako lidem zde. Mnoho lidí zde se pokoušelo s ním domluvit, al je to dost problematický a arogantní člověk co dělá ostatním naschvály.
    Proto řeším jak je to s tou legislativou
    MIKE23
    MIKE23 --- ---
    CUKI: to se obecně řeší stejně, největší slovo má vlastník komunikace, předpokládám, že zde to bude obec. Může tam nechat umístit značku, ale v tomto případě je více než důležité začít o tomto problému komunikovat s tím střelcem ;)
    CUKI
    CUKI --- ---
    Když už jsme u té cesty jak je to s příjezdem k nemovitosti? V chatové osadě máme jednoho střelce který zde jezdí po nezpevněných cestách cca 4x denně za každého počasí mixem s čerpadlem (cca 30t). Jedná se o účelovou komunikaci. Může mu obec nějak zabránit v průjezdu. Pokud zde má uvedeno sídlo podnikání?
    Jde o to aby zde nejezdil pokud je povrch podmáčený. Pak projede jednou 2x a celá oprava cesty za mnoho desítek tisíc se naprosto míjí účinkem.
    Podle mě sídlo podnikání nemá nic společného s povinností mu tolerovat sem příjezd. A provozovnu na takovou činnost by v chatové osadě asi těžko obhájil...
    MIKE23
    MIKE23 --- ---
    EZECHIAS: retarder ti dovolí pouze na obecní cestě, nebo na místní/účelové komunikaci.
    EZECHIAS
    EZECHIAS --- ---
    LORD_DE_SEIS: Tak to mozna vysvetluje, proc obec vlastne nema moc “snahu” to resit. Diky za odpovedi, zajdu na kraj :]
    LORD_DE_SEIS
    LORD_DE_SEIS --- ---
    EZECHIAS: Vlastníkem dálnic a silnic I. třídy je stát a tyto komunikace spravuje ŘSD. Vlastníkem silnic II. a III. třídy je kraj, na jehož území se silnice nacházejí. Vlastníkem místních komunikací je obec, na jejímž území se místní komunikace nacházejí. Vlastníkem účelových komunikací je právnická nebo fyzická osoba.

    Silnice 10176 je silnice III. třídy... takže na kraj...
    MIKE23
    MIKE23 --- ---
    EZECHIAS: všechno většinou řešíš s odborem dopravy na nejbližší obci III. typu (tam kde máte občanky, pasy a řidičáky). A nezapomeň, že do hledání řešení je třeba zapojit vlastníka komunikace a i obec.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam