• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JUNGLERSteam Deck a další handheld PC - Switch je mrtvej Dejve, všechny gondole jsou mrtvý Dejve
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    LAUNCHER: Tam je jeden projekt, Valve je synonym uspechu, snad je to porad IT firma s nejvetsim vydelkem na hlavu, driv to bylo Nintendo.. takze i AMD ma velkej zajem jim jit na ruku, coz proste dalsi vyrobcum nema.. dost dost deformuje trh.. kterej uz je takhle deformovanej vyssi poptavkou jejilikoz covid.. a min surovinama pry taky protoze covid (ale muze to byt i protoze dodavatele surovin vycitili idealni situaci jak vydelat vic). A k tomu je to jeste verbez jmenem scalperi.. a dal deformovanej trh protoze highend cpu a gpu jsou vyprodany protoze mining, coz samozrejme tlaci i na ten trh pod nima.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    RUTHAN: Neni toho dostatecne mnozstvi ani pro Valve. A obavam se, ze dalsi rok nebude.

    Z druhe strany - velky respect Valve, ze se do tohodle pustili a tohle profinancovali.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Koukal jsem na benchmarky tech Valve Steam Deck par schvalenejch her, coz ma samozrejme svoje velke ale.. nicmene co ten vykon je i na Linuxu o vetsinou o neco vetsi nez na Woknech, coz je dobre.. jedinej duvod muze byt ta nova RNDA 2 architektura.. Uvidime jestli to AMD rychle doda i ostatnim vyrobcum tech malejch kramu, aby udelali refresh.
    Plus se da pocitat, ze oni ta nedaj jako Valve ctryjadra, ale sestijadra, coz prinese jeste o kus vic vykonu, samozrejme za vyssi cenu.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    PECA
    PECA --- ---
    O použitém APU na DIIT.cz:
    APU Van Gogh po ročním zpoždění přichází | Diit.cz
    https://diit.cz/clanek/apu-van-gogh-po-rocnim-zpozdeni-prichazi
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    LAUNCHER: To je fajn, nejak jsem se bal, ze to ma Intel patentovany a nepucuje, ale jestli si matne pamatuju, pak protoze to nikdo nepouzival, tak to snad otevreli a dali zdarma..
    IKARI
    IKARI --- ---
    PECA: skvely na videu je, ze dost casto predchazi otazkam, co by jinak clovek mel, protoze video ti spis ukaze mezikroky, o kterych se tam ani nemluvi (pokud se nevystrihnou) - u psanyho textu mam mnohem casteji "a jak se dostal od tohohle k tamhletomu?" - nebo ruzne jine detaily, ktere ti vypravec nerekne, ale proste je vidis - navic je ta predavana informace o neco uveritelnejsi, protoze si muzes vlastnima ocima overit, ze souhlasis s tim, co se ti snazi rict (v textu muzou byt obrazky, ale je to proste horsi forma v tomhle ohledu)

    pokud jde jen o cisla v tabulce/grafu, tak urcite video neni nutny, ale u toho teardownu ho zkratka nenahradis - a v ty sedivy zone mezi ja stejne preferuju video :D
    PECA
    PECA --- ---
    BTW, na deck nečekám, ale jsem mrtě zvědavý na zkušenosti úplně běžných uživatelů a jak to bude fungovat v reálu.
    Já teď mám prioritu juniorovi desktop (spíše ale "underdesk" :) ), protože "práce" v Blenderu (3D CGI, VFX a tak) a to mi aktuálně odčerpá hodně zdrojů. Loňská apokalypsa nejenom v grafikách mi udělala slušnou čáru přes rozpočet. Takže jenom po očku sleduji stav, protože se mi ta mašina fakticky moc líbí.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    PECA: Prohozene - Ach, promin :-)

    Video recenze - Souhlas, bohuzel nic nenadelame z duvodu nize.
    PECA
    PECA --- ---
    Ještě si trochu "zaoponuju", ale respektuju plně názory druhých. Zcela určitě se mi v tom projevuje zkušenost a návyk z předchozích desetiletí. Jakkoliv si pořád připadám jako "jura" (tím nemyslím, že chlastám a kouřím), tak ta životní zkušenost je prostě jiná, než je trend :)

    LAUNCHER: To bylo spíše rýpnutí. Pořadí "SSD vs microSD" a hodnoty v pořadí "~30s vs 17s" - je mi jasní, že je to prohozené ;)

    LAUNCHER: Tomu rozumím, i tu jejich práci chápu a tuším co to obnáší. Prostě nedokážu konzumovat video rychleji než text a zároveň to vstřebat. Když mám čas udělat si pohodlí a koukat, tak ok, ale to zase mívám jiné priority.

    YAZZMAN: Nedá. :) U více méně automatické bezmyšlenkovité činnosti dovedu konzumovat audio. Mít puštěnou televizi jako kulisu u lepení modelů či žehlení asi ok, ale to buď stejně vím prd o čem je pořed v TV, nebo toho slepím půlku než za plného soustředění. Ale i tak se u práce musím koukat hlavně pod ruce, ne na screen - to bych jinak brzy přišel o prsty (ať už v kuchyni či při kutění).
    Toť moje zkušenost a názor.

    IKARI: Jasně buď si na to video udělám čas a dám tomu plných 15 - 20 minut, pokud to za to stojí, nebo to holt minu. Ale třeba i zevrubné recenze v textu zvládnu projít během pauzy na kafe a nepotřebuji u toho zvuk, což je prima v kanclu. Doma si to pochopitelně můžu pustit celé, to je pohoda.

    Jinak synátor taky mívá puštěná různá videa u craftění (Minecraft), nebo blendění (Blender), to je více méně obdoba ruční práce. Na druhou stranu se pak diví, když má u toho blbě spočítaný úkoly, nebo u pletení uteklé oko, což se zase vůbec nedivím já. :D
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    RUTHAN: eGPU s necim jako Steam Deck bych si take moc pral.

    Co se AMD tyka, tak USB4 (~ Thunderbolt 3; 4) by melo byt bezne az s Ryzen 6000.

    AMD Announces Ryzen 6000 Mobile CPUs for Laptops: Zen3+ on 6nm with RDNA2 Graphics
    https://www.anandtech.com/show/17166/amd-announces-ryzen-6000-mobile-cpus-for-laptops-zen3-on-6nm-with-rdna2-graphics
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Hmm, tak pokud se dela poradnej bios, tak na Ryzen jde narobouvat thunderbolt s externi grafiku:
    We Can Now Use A Thunderbolt eGPU With This Tiny AMD Ryzen 5700G Gaming PC!
    https://www.youtube.com/watch?v=dJXwoqj-ntU

    Cili kdyby vyrobci tech handheldu vzladli to co Asius, nevim jak moc je to AMD vec a jak moc custom chipset, bios vec, kterou tyhle maly vyrobci asi nedaj.. tak bychom mohli mit to samy jako jde s Intelem..
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Aha, tak to vypada na pseudorecenze pod NDA, ze nemuzou ukazat jiny hry, nebo OS, protoze to zatim Valve nechce..
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Game Nexus ma stranou prefentaci grafu a vysledku a porad hledaj nejaky senzace..

    Jinak jeste jsem to nemel cas to nakoukat, ale on nejakej problem se Steam Deckem a woknama?
    IKARI
    IKARI --- ---
    PECA: pred casem jsem to mel stejne, ale ted uz preferuju video obsah proti psanemu - chapu to s tim hledanim, ale uz jsem se docela naucil proskakovat videem a rychle prijit na to, jestli obsahuje to, co chci zjistit - ale co je skutecna vyhoda videa je v mych ocich propojeni textu a obrazu, ktereho v psane forme vlastne nelze dosahnout, kdy vypravec muze rovnou ukazat, o cem mluvi jak o tom mluvi, a klast duraz na ruzne veci zaroven hlasem a vizualne, coz vyrazne zjednodusuje to jak moc danou vec musi autor "opsat", nez to same vyjadri v psane forme, treba s obrazkem
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Steam Deck Tear-Down: Build Quality, Disassembly, & VRM Analysis
    https://youtu.be/dlsJB3narnk
    YAZZMAN
    YAZZMAN --- ---
    PECA: Na druhou stranu se video da konzumovat pasivne u prace/hrani/zehleni
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Textova forma se spatne monetuzuje, berte pls v potaz ze se koukate na tydny prace nekolika lidi, ktere to zivi.
    SAMGARR
    SAMGARR --- ---
    PECA: Chapu, mam to stejne. Tenhle trend je tu uz docela dlouho a uz nemam silu na to nadavat.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    PECA: Prebujes nacist nekolik GB.

    Rychlosti microSD karet napr. zde:

    microSD Card Benchmarks and Reviews for micro SD/SDHC/SDXC Memory Cards - Camera Memory Speed Comparison & Performance tests for SD and CF cards
    https://www.cameramemoryspeed.com/reviews/micro-sd-cards/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam