• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MLIKARNASoustružení (dřeva) a vše s tím spojené...
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    WEWERKA: hlavně brousit pilník je úplná pitomost :-)) Drtivá většina má dnes cementovany povrch, zbytek nástroje je měkký bláto.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    IXTREMIST: OK, slysim "vykovam", takze asi budes o nekolik levelu vyse nez "brousic raspli" :) Ale jak sam rikas, potrebujes na to vzor. Ja ti doporucim struhy od Adama viz https://www.gurtool.cz/nastroje/ nebo osobne pak mam v oblibe vetsinu struhu od Crown https://www.dictum.com/en/manufacturer-crown
    Nebo na zacatek nejakou sadu, kde bude upichovak, skrabak a dutinovy struh. Sikmy struh se taky hodi. S tim zakladni misku udelas. Skrabaku si pak casem muzes poridit/vyrobit vic. Velky tezky bowl skrabak, nebo na zahyby existuje par dalsich druhu skrabaku.

    IXTREMIST: Zaklad je vedet zda chces U nebo V tvar. Zbytek se da nabrousit. Ja mam radsi U tvar, protoze je agresivnejsi, ale V se mi ted nedavno osvedcil u prace s epoxidem.
    Na misku ti staci jen dutinovy struh (navic mozna jen sikmy struh pro detail rybiny v upnuti do celisti), ale musis vedet vsechny techniky. Proto je lepsi mit zpocatku vic struhu specializovanejsich pro dany ukon.


    OMNISLASH: Asi by to chtelo jeste 3. sklicidlo :D Ale pritom jak na soustruzeni posledni dobou kaslu, tak to asi nema uplne moc smysl.
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    Koukám na dutinový struh a na tom není nic složitého. nic co by fréza nezvládla.
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    WEWERKA: Chápu co se snažíš říct, ovšem věřím tomu, že pokud si od někoho půjčím funkční nástroj, tak ho i vyrobím (vykovam, vybrousim). Už jsem pár takových věcí za život vyrobil. nemluvě o tom, že pokud se budeme bavit o oceli, tak dláto z K390 pravděpodobně nekoupíš.. a pokud ano, bude tě stát neskutečnou raketu.
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    WEWERKA je tak trochu extremista v tech investicich do naradi :D My tady s DILDISHem poridili na pul sklicidlo s rybinovou celisti z toho cesko-cinskeho preprodeje snad za 3k a slape uz celkem dlouho naprosto bez problemu.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    IXTREMIST: Takze kdyz delas noze, tak myslis, ze dokazes vyrobit idealni dutinovy struh? :) Neni spis lepsi si par struhu koupit a az pak zkouset vyrobit struh co ti sedi? Promin, ze tak predem odsuzuju, ale z moji zkusenosti lidi co si doma delaji struhy, tak to jsou vetsinou stare rasple vybrousene na skrabaky. To se na miskach hodi jen na par mistech, bud na velice agresivni rez nebo naopak na detailni. Dutinove struhy jsou ale na misky mnohem lepsi.
    Jen lepsi sklicidlo je za 6, k tomu par celisti a jsi na 10. Ja do soustruzeni dala urcite vic nez 100k a investice do soustruhu byla jen drobna cast. Vetsina je za prislusenstvi.
    MLIKARNA
    MLIKARNA --- ---
    IXTREMIST: velký špalek zatím ozkousenej nemám ale pred koupi tohohle konkrétního typu jsem si na něm vytvořil misku z dubu o průměru necelých 30 a tloušťce 10, což byl celkem macek a zvládnul to bez problémů. To mě přesvědčilo pac nemám zatím ambice točit větší věci..a když budu mít, tak si koupím jinej za pár let..
    MLIKARNA
    MLIKARNA --- ---
    IXTREMIST: jasně, furt lepší než abych ti blbe poradil :D
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    MLIKARNA: apropo, kdybych se jednou rozhod do toho praštit, mohl bych dojet na kafe se mrknout?
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    MLIKARNA: hm, not bad.. sklíčidlo je asi jediný co mi bude chybět, dláta a nástroje vyrobím. :-) Díky za tip. předpokládám, že to cos poslal se nebude trápit s pořádným špalkem.
    MLIKARNA
    MLIKARNA --- ---
    IXTREMIST: to je relativně obtížná otázka, většina lidí co se tomu věnuje dlouho preferuje dost profi stroje, já sem začínal na soustruhu z Lidlu, sice to bylo utrpení ale při troše snahy sem viděl, že to jde...nakonec jsem si koupil něco jako nižší střední třídu
    Soustruh na dřevo | Record Power
    https://www.recordpower.cz/Soustruh-na-drevo-Record-Power-DML320-s-variatorem-rychlosti-d64.htm?gclid=Cj0KCQiA6NOPBhCPARIsAHAy2zCAakrZTSFS7tlTIsm_FvDdbRhgzlMmar7QaWu2CplifXQPQNl3FxAaAhgaEALw_wcB

    a na to moje sudlani je to bomba, za 10 cca si připočti příslušenství (sklíčidla, brusku atd) ale na to už asi trochu vybavení máš :)
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    MLIKARNA: Hele, jak moc náročný na peníze je pořídit soustruh na kterém bych mohl točit takové misky?
    Nástroje si vyrobím, dělám nože :-)
    MLIKARNA
    MLIKARNA --- ---
    Dneska sem se vrátil k jednomu polotovaru, který jsem si připravil asi před půl rokem, bohužel materiál byl na jednom místě hodně ztrouchnivělý, tak místo do kamen sem to zkusil prolit epoxidem - žádná sláva, většinu mi to dřevo vypilo :D nakonec i pres spoustu chyb se mi z toho něco vyřídit podařilo. Jo a taky mi upadla tvl...

    MLIKARNA
    MLIKARNA --- ---
    Dnešní dubovy talíři/miska :D

    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    Není to přímo soustružení, ale takový dlouhodobý projekt, který k tomu patři....dneska z klád na dalš fázi...

    ZCR
    ZCR --- ---
    GHOSTDOGG: u toho tisu ještě přesněji - jedované není jen to oplodí (míšek), ale pecička v něm jedovatá je.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    JOSEF_K: A když už se tady soustruží, tak akát je moje první volba na rukojeti struhů i běžných dlát. Nepraská, pruží a je nesmrtelnej.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    GHOSTDOGG: jj, přesně tak to je. Dělal jsem s akátem mockrát a ten prach je neskutečnej humus, pálí to v očích i v nose. U některých lidí to umí i alergickou reakci na kůži, ale to se mě naštěstí netýkalo. Ale když se to uzavře nějakou povrchovkou, mělo by to být v klidu. A ano, kuchyňské věci bych z toho nedělal, jinak cokoli.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    JOSEF_K: Me pardon, napsal jsem to nešťasťně. (I tu wiki jsem rozklikával.) Měl jsem na mysli finální výrobek s povrchovkou. Prkýnko do kuchyně bych z toho nedělal, ale zmíněná rukojeť by neměla být problém. Nebo se pletu? Ochranné pomůcky při zpracování masivu jsou imho samozřejmost všech rozumných lidí.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    U toho akátu bych přece jen zkusil alespoň tu wiki, když už nic jiného: "Kromě květů je celá rostlina jedovatá, hlavně čerstvá semena a kůra."

    Plus pokud to dřevo nenapadají žádní brouci, houby ani plísně, což skutečně nenapadají, tak to zřejmě má nějaký chemický důvod...

    Jinými slovy: ano, je to krásný, pevný a obecně zajímavý dřevo, ale když z toho něco děláte, tak polomasku s kvalitními filtry + těsnící brýle proti prachu v očích velmi doporučuju.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam