• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MLIKARNASoustružení (dřeva) a vše s tím spojené...
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    MERISCZ: Jakekoliv drevo je lepsi zpracovat na polotovar nez ho hodit do kamen. U me teda zadne puceni nepozoruju a to ani dalekohledem. Dolu se mi ted nechce jit si to overovat :) Jinak vegetacni klid je do konce brezna, ale to neznamena, ze by se strom nemohl pokacet v lete (napr. kdyz je napadeny nebo shnily). I takove drevo se da zpracovat. Je jen nacucanejsi, mozna diky tomu i mene kvalitni a ohrozuje to treba ptaky/vcely svazane s tim stromem. Ale porad lepsi nez to spalit.
    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    A měsíc hraje dost velkou roli.
    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    WEWERKA:
    - je to za měsíc
    - nevím, jak z toho textu poznáš, že nezačíná pučet
    - mě na České Sibiři už začíná pučet
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    MERISCZ: No ale porad to jeste nepuci, takze +- mesic IMO nehraje takovou roli. Jestli to popraska, tak si aspon muzes pohrat s epoxidem :)
    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    THAIGRR: jj...ale je velká pravděpodobnost, že hodně popraská.
    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    WEWERKA: tak rozhodně se stromy kácejí v době vegetačního klidu. A tohle je hodně na hraně. Letos je teplá zima. Takže nejspíš už mimo vegetační klid.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    MERISCZ: No ale tak to normalne funguje. Udelas si z toho co nejrychleji polotovary, zabalujes to do pilin a novinoveho papiru. Staras se o to, aby to nezplesnivelo. Pak to rok nechas vyschnout a teprve potom je z toho miska.
    Blby je akorat to, ze ovocny stromy hodne praskaji
    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    MERISCZ: holt to dáš na pár let někam vyschnout
    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    THAIGRR: to bude pěkně plné vody :-(
    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    "Cca za měsíc se chystám kácet hrušeň, nevyužil by někdo dřevo? Já to jinak spálim v kamnech. Třebusice u Kladna"
    [NA_PYCZU @ Daruji, přenechám, vyměním, dám za odvoz nebo do 150,- (nabídka i poptávka:-)]
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    WEWERKA:
    MLIKARNA: Obecně prach z tvrdých dřevin a exotických není vůbec zdravý. Konkrétněji dub a buk a exoty jsou rakovinotvorné afaik. Takže taky doporučuju alespoň obyč respirátor mít pořád. Zrovna u soustružení je prachu spousta a předpokládám, že jde asi především o mikročástice, který ti zůstanou v plicích. Je to docela logický.

    Tu 3M polomasku můžu taky doporučit. Pořídil jsem ji na základě referencí zde na nyxu a vydržíš v tom bez problému celý den. Mají skvěle řešenou ergonomii.
    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    MLIKARNA: asi tady už bylo všechno řečeno. U mě základ je, že k čemukoliv, co se točí se nepřiblížím s volným rukávem. Proto tam na videu mám speciálně tuhle mikinu, co má dlouhý a těsný náplet. A i tak je to blbě. Příště si počkám, až se dílna vytopí víc.
    Brýle používám většinou pořád. Respirátor jen na broušení a ne vždycky (musím ještě dodělat uchycení odtahu).
    Jiří Tovaryš ve skupině je
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    Ten Honeywell stit muzu doporucit. Nestoji moc a je fakt super. Drzi skvele, moc neomezuje, ve vyhledu o nem prakticky nevis (kdyz jej obcas omyjes) a pusobi hodne robustne.
    MLIKARNA
    MLIKARNA --- ---
    WEWERKA: když nad tím přemýšlím tak možná chvílemi a nevědomky :D
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    MLIKARNA: Drzis si levou rukou zapesti, kdyz pravou brousis?
    MLIKARNA
    MLIKARNA --- ---
    ZCR: jojo, taky mě to už majzlo ale naštěstí v mezích, párkrát mi to při broušení vnitřku misky otočilo prsty a zápěstí :D
    ZCR
    ZCR --- ---
    MLIKARNA: (a jinak - hlavně bacha na hlavu/sklíčidlo... dávám si majzla, a stejně už mě párkrát pěkně sekla nebo praštila přes prsty)
    MLIKARNA
    MLIKARNA --- ---
    Díky oběma :)
    ZCR
    ZCR --- ---
    MLIKARNA: imho je to úplně jednoduché - primární je stroj jako takový, ne obráběný materiál, a co se může někde zachytit a namotat, to je potenciální průser, kor když to na tobě drží dost pevně, aby tě to přitáhlo a namotalo taky... (kovové špony jsou kapitola sama pro sebe, a taky teda mívají mnohem vyšší teplotu než vůbec dřevěné můžou mít (proto se tak krásně barví náběhovými barvami, u oceli))
    Zbytek je na zvážení každého soudruha, instruktážních videí pro silné povahy je po netu dost.

    Za mě - maska (nebo aspoň respirátor), štít (delší, aby trochu kryl i krk), rukávy ne, rukavice kvůli citu ne, ale tam si výjimku dovedu představit.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    MLIKARNA: Jo, u celeho. Prach z dreva muze byt rakovinotvorny (napr. ten dub, se kterym delas docela casto, tak ten urcite je) a male castice vznikaji i pri beznem opracovani. kdybys mel otevreny okno a ventilator na jedny strane, tak to by se pak dalo i bez masky.
    3M polomasku muzu nosit treba 2-3 hodiny a vubec mi nevadi. Mam malou mistnost, tam se casticemi prostor zaplni hned a odsavam jen pri brouseni. Cisticku vzduchu mam DIY, ale v jine mistnosti. Velka cisticka visici u stropu by mi zabrala moc mista.
    Navic odsavani nemusi ty nejmensi castice odfiltrovat uplne, tak ta maska je proste jistota. Cisticka by ti ten prostor mela vycistit dokonale, ale nez ten vzduch v mistnosti dorotuje do cisticky, tak se toho muzes nadychat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam