• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MLIKARNASoustružení (dřeva) a vše s tím spojené...
    MLIKARNA
    MLIKARNA --- ---
    Čus, struh je určitě dobrá volba, já tedy používám 16 a jsem spoko, ohledně broušení jsem šel cestou nejmenšího odporu a nejvíce peněz - pomaloběžná vodní bruska od Record power a přípravek Tornek, sice drahý ale mám vždy za minutu perfektně ostrý nástroj...
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    HILFIK: Je to spravna volba. Doporucuji k tomu 8 nebo (a) 10. Bruska na struhy se da v pohode postavit z pasove brusky z lidlu za par korun. Ten ustavovac na drzeni spravneho uhlu bud vyrobit nebo koupit (ja koupil, protoze mi to prislo jako kopec zbytecne prace a se zelezem si stejne nerozumim).
    HILFIK
    HILFIK --- ---
    Zdravim,
    vybiram vybaveni (aktualne nejspis struh) ktery by me posunul na dalsi uroven v soustruzeni
    Mam metrovy Gude soustruh za co se prodava od ruznych vyrobcu za 3-4k, sklicidlo od cinana, hrubovak, sikmy a nejake ploche pilnikove struhy a hranaty + kulaty karbid.
    Zkusenosti s cca 10+ kusu podelneho soustruzeni (kulezky etc..) a 2 misky.
    Chtel bych delat hlavne misky az do velikosti co zvladne soutruh - tocny prumer 33 cm (vim, 370W motor bude asi ten nejslabsi clanek)

    Postupem casu jsem doiteroval k tomu ze chci vic krajet/strouhat a min skrabat a prvni vyber padl na dutinak od gurta:
    Gurtool - dutinový struh s rukojetí - Gurtool
    Gurtool - dutinový struh s rukojetí - Gurtool
    https://www.gurtool.cz/dutinovy-struh-s-rukojeti/

    Je to spravna volba? do Jakeho prumeru mam jit? Jake jsou alternativy?
    Logicky bude na rade bruska (pasova DIY) nebo alespon pripravek ke stavajici dvoukotoucove a podle toho jak me to bude bavit mozna i stolni soustruh (neco ve stylu 460FXL).
    S jakym vybavenim jste zacinali vy?
    Diky
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    ZCR: Vyber matrose je zcela samostatna kapitola a je ciste na tobe (ja treba z zadneho sukovateho polena do krbu nikdy nejel, proste me to nelaka). Ale vysoke otacky na malem stroji zkratka budou delat vetsi kraval nez nizsi otacky na vetsim. Je dobre s tim pocitat, kdyz je kladen duraz na "malou velikost".
    ZCR
    ZCR --- ---
    OMNISLASH: to sice jo, ale když ze sukovatýho polena jak do krbu ubíráš půlmetrovým struhem macatou třísku, potichu to nepůjde :-)
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    ZCR: Je potreba poznamenat, ze cim mensi prumer, tim vetsi otacky a tim vetsi randal zpusobovany rotaci.
    ZCR
    ZCR --- ---
    KOUDY: a kravál. Já mám teda jen ten úplně maličký základní proxxon (DB 250?), největší točený průměr tak 60 mm [sic], a to umí dělat takovej bugr - jednak při orovnávání nárazy na struh (a struh do opěrky, a opěrka do soustruhu, a soustruh do stolu...), jednak kopnutí, když se to kousne, jednak vrčení, když to chytne nějakou rezonanci, jednak kvičení, když se to... já vlastně nevím, co se to, když to kvičí, ale občas to kvičí :-D
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    NICOLLETTE: Ze soustruhu bude strasne, ale fakt strasne bordelu :)..na to bacha.
    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    ZCR: vůbec se mě ty roviny nepovedly :-)
    ZCR
    ZCR --- ---
    MERISCZ: máš to šišatý :-D
    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    To si tak jdu pro dříví do krbovek a najednou stojím u soustruhu. A tak vznikla tahle jasanová "ošklivka"

    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    NICOLLETTE: ještě mě napadlo. Ve Facebookové skupině jsem tuším zahlídl pár soustružníků, co soustruží malé věci v bytě. Byly to věci jako prstýnky a podobně. Tak bych se zkusil zeptat tam na tenhle směr. Ale k soustružení misek to má samozřejmě daleko. Jinak souhlasím s tím, co zde už padlo. https://www.facebook.com/groups/1906819859582590
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    NICOLLETTE: Primarne je treba vedet co bude soustruzit. Jestli misky, tak chces vetsi a tezsi soustruh (jakoze treba 40-300 kg). Jestli nejaky profilovany nohy, tak zase nizsi, ale delsi (hrubym odhadem 1,5 m, aby se to dalo uchytit). Jestli palicky na palickovani, bude stacit neco mrnaveho. Vseobecne cim lehci soustruh, tim vic se klepe a nedela se s nim dobre. U nejakeho mikro soustruhu si dokazu predstavit odsavani na vysavac, ale jinak ne. Ten bordel si muzes predstavit treba tady:
    Wewerka Obecná on Instagram: "Zase pár hoblin. Tentokrát ořech. #woodturning #drevo #drevosoustruzeni"
    https://www.instagram.com/p/CMaFEVhDXdY/?

    Dalsi vec je investice do prislusenstvi, ktere se muze hodne prodrazit. Treba jako bruska na struhy, struhy, celisti, sklicidla, ruzne pomucky k brouseni atd.

    MERISCZ: Je to skoro kopie rukojeti od Crown 16 mm. Meri 36,3 cm. Crown je cca o 5 mm kratsi. Lisi se to hlavne u krouzku, ale jinak je profil stejny. Adam mi doporucoval to dat 6-7 cm do hloubky a dalo to teda pekne zabrat to tam nadupat. Prumer 16,4 se do 16,0 diry rve spatne :) Slo to jen na 6,7 cm.

    ZCR: Jedna slecna tipovala, ze jde o analni kolik. S ohledem na delku jsem ji dala bobrik statecnosti :D
    MLIKARNA
    MLIKARNA --- ---
    Můžu případně doporučit soustružnicky kurz v Praze, jednak je to super zážitek a taky si tam člověk hezky uvědomí níže vypsané podmínky...
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    NICOLLETTE:
    1 - přesně jak psal OMNISLASH. Řešili byste hlavně ten čurbes s tim spojenej. Dělaji se menší soustruhy, ale s tím uděláš (podle mýho) jen menší výrobek, ale bordel/hluk tam bude obdobnej:).
    soustruh proxxon - Hledat Googlem
    https://www.google.com/search?q=soustruh+proxxon&rlz=1C1GCEU_csCZ867CZ867&oq=soustruh+proxxon&aqs=chrome..69i57j0i22i30l3j0i15i22i30l2j0i22i30l2.6023j1j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8
    3 - tohle asi neni uplně špatný jako dárek, pokud teda už nemá nějaký řezbážský nože.
    Sada řezbářských nožů PROFI 4dílná
    https://eshop.nastrojecz.cz//sada-rezbarskych-nozu-profi-4dilna_p25150?
    Třeba dláta bych vybíral nějaký jednotlivý, ne sadu. Ta už by vyšla celkem draho a pokud neni profík, aby potřeboval celý spektrum profilů a šířek, tak to fakt nevyužije. Slyšel jsem mluvit jednoho týpka, kterej je uměleckej řezbář a dělá fakt neuvěřitelný věci a říkal, že má 3 dláta, který používá převážně a zbytek jen tak občas něco.

    Ještě pamatuju, že si tady na nyxu někdo děsně vychvaloval tenhle nůž
    https://www.google.com/search?q=morakniv+106&rlz=1C1GCEU_csCZ867CZ867&sxsrf=ALiCzsbzG13nd8IF8-uWwP4BoyX37S5dgA%3A1665489424159&ei=EFpFY8qWCYK5sAeFqrToAg&oq=morakniv+106&gs_lcp=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&sclient=gws-wiz
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    NICOLLETTE:
    1) Maly soustruh neni problem. Je ale potreba pocitat s tim, ze to zvladne nadelat opravdu hodne bordelu. Pokud vysledky bude brousit, pak i prachu. Do sklepa ci pracovny na baraku asi ok. V byte asi spis nemozne.
    2) V Ove Fajna dilna. V Brne Hobbylab. V Praze, tusim, neco na "naplavce" nebo tak nejak se to jmenovalo?

    Rezbarska sada je trochu problem. Rezbarske veci jsou pomerne drahe, pokud to nema byt uplny shit. Koupit sadu muze fakt zasek do kasicky a ve finale z ni bude pouzivat treba 15% a pro zbytek nemusi mit uziti.
    NICOLLETTE
    NICOLLETTE --- ---
    ahoj všem,

    omlouvám se za možný spam, ale potřebovala bych poradit, leč se v tomto oboru absolutně nevyznám.
    muž pracuje rád se dřevem (a je opravdu strašně šikovný, a to nejen ve smyslu, že si zatím nic neuřízl :), leč nemá dílnu, po které by toužil a vlastně ani moc nářadí.
    tedy několik dotazů:
    1) existuje něco jako domácí soustruh? (domácí myslím něco, co nezabírá půlku místnosti)
    2) nemáte někdo vědomí třeba o sdílených dílnách?

    a třetí dotaz - ačkoli vím, že jste tu hlavně soustružníci a s tím to už asi přímo nesouvisí - nedoporučil byste mi někdo pěknou sadu řezbářského náčiní, kterým bych muže mohla k vánocům obdarovat?

    děkuji a soustruhu zdar!
    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    WEWERKA: jak je to dlouhé a kolik jsi vrtala?
    ZCR
    ZCR --- ---
    WEWERKA: jé, cuketa!
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    Tak po letech jsem konecne dodelala rukojet na velky struh od Adama (gurtool.cz). Byl to hodne presny (cti kratky) kus dreva a proto jsem musela predtim dodelat lunetu, aby to slo uchytit a hlavne i relativne rovne vyvrtat diru. Bylo to docela na milimetry a diky tomu je uplne vlevo ten pruh (tam bylo uchyceni do celisti).
    Zaklad je fialovy pigment, potom dva odstiny modre a ve finale po zlute to udelalo takovyhle mix :)

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam