• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUSINDASlípky, slepice, kuřata, vejce :-)
    Klub je určený pro chovatele slepic a případné zájemce o chov. Výměna zkušeností, fotky našich miláčků....videa, fotky, zajímavosti ohledně plemen slepic.

    Fotky ♥♥♥♥♥ více fotek

    Máte slípky a zhruba kolik chováte kousků?

    25 hlasy od 24 respondentů

    rozbalit záhlaví
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    SUFFOCATE: oni tu kvokajci budou otravovat furt....nam pomohlo ji dat separe a doprat ji kuratka 😀 jedna i sedela jen na golfovych mickach. je s nima sranda
    SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---
    LUSINDA: skořápky se snažím pořád doplňovat, ale přikoupím něco, protože někdy třeba den vůbec nemají, než nasuším nové skořápky. Teď dva dny krásná vejce pěkně spořádaně v hnízdě, jak tam nebyla ta kvokající.
    Tu jsme před chvílí pustili zpátky a soudružky jí to dávají sežrat, tak uvidíme. Asi je všechny stříknu octem, ať smrdí stejně, prý by to mohlo pomoci. Už aby se zas nějak daly dohromady, pěkně v klidu spolu žily, nesly krásná vejce do hnízd, spaly v kurníku a ne na plotě. :)) S těmi zvířaty je pořád něco, a to si dcera přeje ještě králíka! :)
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    JESTEDMAN: ta je jak obláček :-) a ty šedivý kuřátka jsou rovněž nádherný!
    SUFFOCATE: kolik dáváš těch skořápek? je možný, že ho mají málo..... ty vejce s blanitou skořápkou mají spíš starší kusy :-D ty mladší by to mít neměly. Stačí jim dát do kastrolu nonstop přístupný mletý vápenec. (koupíš i v hobymarketu.

    jinak teda přemýšlím, že jim koupím doplněk stravy od Mifumy drcené mušle :-D přý i ty krmné směsi pro kuřata stojí za to, ale krásky ještě nespásly svou K1 směs

    Drůbež | MIFUMA Austernschalen AS Premium 5kg | ::..Mifuma & Röhnfried..::
    https://www.mifuma.cz/chovatel/eshop/8-1-Drubez/0/5/567-MIFUMA-Austernschalen-AS-Premium-5kg
    SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---
    Tak si představte, že ještě ke všemu jsme zjistili, že ty zbylé slepice v noci zůstaly venku (zřejmě už se to jednou stalo, protože jednou bylo v kurníku ráno podezřele málo slepičinců) a teď jsem tam byla a všechny tři sedí na plotě. To jsou nějaké "slepičí skvrny na slunci" nebo co?! :D
    SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---
    No já vám nevím, asi ji nechám ještě v tom sklepě. Normálně bych to asi neřešila a vyhazovala ji nebo zavřela kurník, ale za pár dní budeme týden pryč a nechci, aby s ní měli sousedí moc starostí. Každopádně jsem jí byla zkontrolovat a měla tam vejce. Až ji vrátím k ostatním, snad to bude v pohodě, výběh mají velký, tak mají možnost se moc nepotkat, kdyby jim jo vadila.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    JESTEDMAN: ty moje araukany to mají taky tak - snesou určitý počet vajec a přestanou snášet - ale nedělají bordel v hnízdech a neblokují hnízda, neničí další vejce atd...


    SUFFOCATE: co strčit kvokající slepici na noc do kurníku, aby byla s ostatníma? A ráno jí zase odloučit do sklepa? Přes noc slepice nesnášejí a přitom by se viděly?
    Ta moje detašovaná slepice to má naopak - přes noc spí v chlívku a přes den se pohybuje ve stejných místech jako ostatní slepice.
    (a jinak ano, zdá se, že největší rozbroje dělala ta jedna slepice - včera jsem přišla pozdě z práce a slepice byly nastoupené všechny v kurníku - včetně detašované - mají automatická dvířka, ta byla už zavřená, takže si tam vlezly všechny včas).
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    kvokání je dost geneticky podmíněný, ta naše hedvábnička snese dvacet vajec a jde si sednout. Jinak zkoušel jsem kvočnu zchladit a taky jsem na to sral, jen jsem jí zavíral přes den kurník, aby si tam nemohla vlézt. Překvapivě obě nesnášely zhruba měsíc, takže jsem dospěl k závěru, že týrání je zbytečný. Ta zchlazená sice přestala kvokat, ale prostě měsíc nenesla.
    TRAFO
    TRAFO --- ---
    SUFFOCATE: Hmm to je zajímavé. Ono to odkvokávání slepic má jednu věc společnou a to "ochlazování slepice" a její oddělení od hnízda. Akorát každá metoda to aplikuje jinak. Ty chladíš a odděluješ slepici sklepem a v případě vzdušné klece (odkvokávací klece) je to klecí a vzduchem. Takže ono to asi všechno bude nějak fungovat, když nad tím tak dumám. :)

    Pokud jsou celkem 4 tak by mohlo být přijetí ok, ale jen se domnívám.

    Ano, když kvoká, tak přestane pravidelně snášet.
    SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---
    Tak jsem jí dnes třikrát vyhodila z hnízda, kam si vždycky natáhla ty keramické podkladky. Teď je v přepravce ve sklepě, prý to mám vydržet tři dny, tak uvidíme. Přijde mi to ještě nejmíň kruté, co jsem vyčetla, někdo slepičí mačí ve studené vodě nebo pověsí do pytle do průvanu. To mi přijde úplně šílené.
    Myslíte, že ji ty ostatní slepice po třech dnech normálně přijmou mezi sebe nebo ji tu dovolenou ve sklepě "dají sežrat"?

    Jsem zvědavá, jak to bude zítra s vejci, jestli něco naklovou nebo ne. Mimochodem, když kvoká, tak přestane snášet, je to tak?
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    TRAFO: nevím, jestli to mají přímo takhle, že "jen v únoru" - podle mě záleží i na počasí atd... navíc ty domácké slepice jsou podle mě už zblblé... ale i stará araukana mi snáší vždycky dva tři měsíce a pak má pauzu... takže teď zase nesnáší (imho si dělá prostor na vyvedení kuřátek)...

    Já jsem ty předchozí slepice nijak nevybírala, prostě jsem vzala co bylo... ale tak alespoň jsem si vyzkoušela, co mi tady u nás funguje na to, co potřebujeme (slepice mám hlavně proto, že mám kozy - jednak teda jsou slepice "emotional support animals" a za druhé kolem hospodářských zvířat je hnůj a potažmo různí hmyzáci... to, že z nich padají vejce je takový přídavný bonus :-) A mají výběh na několika hektarech, takže potřebuju aby byly poměrně schopné a inteligentní.
    TRAFO
    TRAFO --- ---
    CAROLIAN: Neměla by kvokat spíš někdy v únoru? Ale vzhledem k tomu jak se dlouhodobě šlechtí, tak víc ukáže jen pozorování. :)

    To je zajímavé. Taky jsme vlastně jeden čas měli alfa slepici, která byla nejstarší a ukazovala všem dominanci.
    Když jsem pořídili kohouta, tak se chování slepic naprosto změnilo a šikana přestala. Ale pak se nedalo vydržet chování kohouta, tak šel pryč.

    Taky jsme měli problém sehnat "hezké" slepice, několik let po sobě, ikdyž to bylo domluvené vše dopředu, tak málo kdo dodal domluvený počet.
    Nejvíc se mi líbí asi Vlašky. Přijdou mi osobně takové v klidu oproti těm ostatním "hydrám".
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SUFFOCATE: asi ti slepice kvoká.... :-/
    Co dělat, když slepice kvokají - Slepičář
    https://www.slepicar.cz/blog/21-co-delat-kdyz-slepice-kvokaji.html

    je možné, že vejce z hnízda vyhodila


    TRAFO: jo, další sada slepic budou všechny stejný, přesně z tohoto důvodu... já jsem nutně potřebovala slepice, koupila jsem tři polovzrostlý od první osoby, kterou jsem sehnala (v listopadu to byl problém), a loni jsem si vzala další tři slepice od rodiny, která se jich potřebovala zbavit... a nedávno jsem o jednu starší slepici přišla (problém s vejcotvorbou, perforovalo jí to vnitřnosti) - a musím říct, že se situace v kurníku dost uklidnila - že to byla tahle jedna, která tam dělala zle...

    ale příští dávka slepic budou araukany - mám velký výběh, nelpím tolik na počtu vajec a přijdou mi takové hodně odolné - nemám problém s deformovanými vejci, vejci bez skořápek atd. - a přijdou mi zdravější i jako starší... a přijdou mi inteligentnější - ta moje prudivá slepice byla neuvěřitelně "blbá"...

    Ta moje šikanovaná je právě araukana, ale umí v tom chodit, bydlí si s kozama v chlívku a je v klidu... ale co nemám tu prudivou, tak jsem si všimla, že už občas chodí do kurníku...
    TRAFO
    TRAFO --- ---
    SUFFOCATE: U nás se tohle dělo jen u starých nosnic. Už ho prostě "nedonesla" tak zůstalo někde napůl cesty.
    Když dopadlo na něco tvrdého a poškodilo se, tak ho sežrala buď rovnou ta slepice a nebo nějaká jiná. Když se nepoškodilo, tak zůstalo netknuté. To stejné v kurníku a na hnízdě. Když slepice viděla, že snesla vejce a to se rovnou poškodilo, protože mělo špatnou skořápku, tak ho rovnou sama sežrala, aby měla na nové.
    Takže pokud je to mladá slepice, tak bych počkal jestli se to neustálí. Pokud se to neustálí, tak si myslím, že to bude genetický problém a dal jí pryč.

    CAROLIAN: Taky máme takovou slepičku, kterou všichni šikanují a chodí snášet na hanbu. Slepice jsou děsně nesnášenlivé na rozdíly. Z toho důvodu bych chtěl mít napříště všechny slepice "stejné".

    SUFFOCATE: Moje bába vždycky říkala, že na hnízdě nemá být ledajaké seno, ale "seníčko nejzehčí s jetelíčkem", aby se tam té slepičce chtělo a neměla podrážděnou kloaku. :D A fakt jsme dělaly seno s jetelíčkem, jen na hnízdo a měli ho bokem. :D
    Za mě to funguje asi taky nejlépe. Přijde mi, že když mají hezky udělané hnízdo, tak ho pak udržují čisté. A snášejí vždy nejvíc do toho, které je "nejhezčí".

    JESTEDMAN: Podle mě přestali snášet kvůli tomu vedru.
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    a tady komplet gang, to prostřední si dává na čas, ale viděli jsme, že se hejbe, tak uvidíme dnes odpo při venčení, jestli se mu to povedlo

    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    no, nám dvě cemanky přestaly snášet před 14 dny, teď to vypadá, že i přepeřují, svině, no máme kvočnu bokem, možná je to sere, trochu víc ji hejčkáme.

    tady je naše prvorodička, vyklubala se včera

    SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---
    CAROLIAN: díky, dala jsem víc sena do hnízd, do každého keramický podkladek. Vařená vejce teď dostaly dvakrát, obden.A dnes ráno zase překvapení. Jedno rozbité vejce v kurníku před hnízdem a v jednom z hnízd slepice, pod sebou tři vejce a oba ty keramické podkladky. Tak jsem jí vyhodila z kurníku ven, vejce sebrala a podkladky dala zpátky tak, aby v každém hnízdě byl jeden. Jsem z těch slepic už celá vedle. :)) Budu chodit koukat, jestli tam zase nezasedla na ty podkladky a kdyžtak ji zase vyženu ven.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SUFFOCATE:
    1) co máš v hnízdě za podestýlku? Pokud to rozhrabou až na dřevo (nebo prostě tvrdý podklad), tak se vejce nakřápne při snášení a slepice ho rozklobou - takže řešit podestýlku - ale napřed všechno vyhodit a vyčistit. Nejlíp mi fungují hobliny - měla bych raději slámu, ale to hned vyhází ven, ty hobliny (zverimex, podestýlka pro morčata) fungují dobře. Pokud je rozklobané vejce mimo hnízdo, tak bych řekla, že ho tam slepice prostě snesla, vejce se nakřáplo na tvrdém podkladu a pak ho sežraly...
    Takže ano - asi přidat i další místa na snášení vajec mimo hnízdo... já jsem nové slepice (dostala jsem je jako cca půlroční, zvyklé snášet ve stodole kde se dalo, do bedýnek a tak) zavírala do kurníku, aby se naučily snášet v kurníku / hnízdě.

    2) přidala bych i zdroj bílkovin / tuků... buď uvařit nakřapnutá nebo jinak podezřelá vejce, koupit sušené červy - a nebo jim míchat kočičí granule do žrádla (kupuju obvykle s lososem)

    3) dávala jsem i podkladky - a už si nepamatuju, jestli jsem je namáčela do octa či čeho? Aby jim to "smrdělo" a neměli tendenci do skutečných vajec klobat.

    Jedna moje slepice ale odmítá snášet v kurníku - zásadně snášela v kozím krmelci, hodila jsem přes vršek misku, aby tam neměla místo na snášení - vyřešila to po svém a snáší do misky.... ale občas jí to nějak nevyjde (nemá trpělivost?) a vejce snese mimo - a pokud padne do krmelce, tak se vykutálí ven a praskne... dneska jsem jí zrovna zastihla v momentě, kdy už se chystala opustit misku (aby se podívala, co jsem přinesla dobrého) a vejce ještě "viselo"... prostě je to s ní těžký, no.... ale ostatní slepice jí šikanují, takže často ani v kurníku nespí a žádá azyl v chlívku... tak se asi nemám co divit, že nesnáší v kurníku? Prostě někdy je to marný, je to marný, je to marný :-))

    SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---
    Jsou letošní, odhadem tak půl roku staré. Mají velký výběh, pšenici, mleté skořápky a občas zbytky z kuchyně.
    TRAFO
    TRAFO --- ---
    SUFFOCATE: Jak jsou staré? Sypete jim nějaký zdroj vápníku?
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    SUFFOCATE: no jsem zvědavá, zda se ti to povede vyřešit, tchán tvrdí, že jak se slepice naučí na vejce, tak je konec a musí jít do polévky.
    SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---
    Slepice klove vejce
    Máte někdo osvědčený tip na zbavení se zlozvyku kování vajec? Máme 4 slepice a zřejmě jedna žere vejce. Nevím která. Přijde mi, že ochutnala z nějakého rozbitého vejce (občas ještě snesou v měkké skořápce) a už tři dny po sobě jsem našla rozklované vejce. Nikdy v hnízdě, vždy bylo buď v kurníku nebo venku před kurníkem. Vejce se snažím brát dopoledne hned jak snesou. Mají dvě hnízda, přemýšlím, že udělám ještě jedno venku v nějaké bedýnce, ať mají víc možností. Taky chci zkusit podkladky, jen nevím, kam je dát? Když je dám i mimo hnízdo, nezačnou to snášet jinam než do hnízda? Zkoušel někdo tu fintu s vejcem naplněným hořčicí?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam