LUSINDA: hlásím pět slepic.... ještě minulý týden to bylo jedno vejce denně, teď přestala nést i ta poslední... ale holt jsou staré - dvě tříleté a tři dvouleté... naštěstí známá si v létě pořídila dvanáct kuřátek, takže má tuhle zimu deset dvanáct vajec denně, tak si chodím pro vejce k nim... předchozí zimu jsem rozdávala já.
Jedna ta stará slepice začala na podzim brutálně přepeřovat - byla v podstatě "nahatá", takže jsem jí nakonec vzala na výlet k vetovi (jela jsem tam s kozou) - vetka tvrdila, že něco takového v životě neviděla (na klinice slepice chovají) a slepici prohlížela a konstatovala, že nic nevidí, že se slepici asi zbláznily hormony... od té doby slepice zase obrostla a vypadá normálně - ale nenese.
Vcelku začínám vidět problém s těmi hodně nosnými plemeny - jsou skutečně výkonné - ale jen cca rok - a pak to jde s nimi prudce dolů - i zdravotně (o jednu výkonnou slepici jsem přišla v létě - pokažená vejcotvorba, roztrhalo jí to vnitřnosti). Takže přemýšlím, že napřesrok přidám ameraukany - ty mám dvě a i když těch vajec není tolik, tak jsou (i ta tříletá) pořád zdravé a čilé - a přijdou mi o něco inteligentnější a životaschopnější než ty výstavní nosné... (slepice nemám apriori kvůli vejcím, mám je z důvodu udržování nízké hladiny hmyzu v chlívku a okolí).