• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BORECSUPPORT UKRAINE
    Tato diskuze slouží ke sdílení materiální pomoci, možnostem ubytování a převozu potřebných z hranic.

Používejme tagy
    #ubytování
    #materiál
    #transfer
    rozbalit záhlaví
    SLIWOWITZ
    SLIWOWITZ --- ---
    ADAMIRA: Samotny AirTag ma dosah jen tech rekneme 10 m, potrebuje v okoli zapnuty online iPhone ktery "napraska" lokaci toho AirTagu, ale ve chvili, kdy se to deje, zobrazi iphone, ktery ten AirTag nasel, notifikaci (ta se mozna da vypnout - to ted nemuzu stopro overit, ale i kdyby jo, musi to zcela vedome udelat majitel toho iPhonu). Mne to prave pripada spis jako napad na urovni decka ze zakladky - stalkovat Terezu ze 7.B, ktera ma na iphonu vsechny online sluzby nonstop zapnute a notifikace bez rozmyslu odklikava tim asi pujde, ale obrana je tak trivialni (nemit zapnutou GPS/data na mobilu, kdyz jedu do tajnyho skladu zbrani apod., vypnout primo sdileni pres "Find My", nebo aspon premejslet, kdyz se mi ta notifikace objevi - to tam doufam zvladaj), ze se mi nechce verit, ze by to mohlo v realu zabrat na detekci neznamych cilu v miste prebirky humanitarni pomoci v UA. Jo, i ty "spionazni" hracky z wishe by imho mely vetsi sanci na uspech nez tohle.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    XCIDER: napadá mě jedině že dle něčí logiky bude koridor s humanitární pomocí na stejné trase jako dodávky zbraní

asi to bude blbost, netušil jsem že to funguje takhle omezeně (pouze v dosahu bluetooth/wifi) + teda to zní až moc sofistikovaně na rusy

navíc jak bylo řečeno, krabička sim karta+GPS modul vyjde mnohem levněji, někde na wishi :)
    SLIWOWITZ
    SLIWOWITZ --- ---
    NYX: No, mozna to neni "uplna blbost" jak jsem se vyjadril vedle, jen mi to prijde hooodne pritazeny za vlasy. I tak je to spis zalezitost OPSEC na strane prijemce - napada me X spolehlivejsich zpusobu, jak tam propasovat funkcni tracker, nez pribalit do krabice AirTag. Ale vzhledem k tomu, jak "sofistikovany" jsou nektery rusky covert operations bych se vlastne mozna nedivil tomu, kdyby to nejakej spion a la hosi z Vrbetic takhle opravdu zkousel, ale imho efektivita fakt minimalni az nulova.
    NYX
    NYX --- ---
    SLIWOWITZ: To popravde vubec netusim, airtagy nemam. Pokud se to tak chova, tak tim lip. Muzeme doufat, ze lidi nejsou blbi :-)
    EKG
    EKG --- ---
    SLIWOWITZ: Lidi...
    SLIWOWITZ
    SLIWOWITZ --- ---
    NYX: Kdyz se pobliz iphonu objevi cizi AirTag, tak ten iphone zobrazi notifikaci, ne? Jinak bych teda predpokladal, ze v destinacich, ktery by byly pro rusy potencialni, ale doposud neznamej cil, si lidi pohlidaj, ze jejich telefony automaticky neuploadujou gps data (jako onehda ty US zakladny odhaleny pres Stravu - to jsme se snad poucili)
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    moc nechapu, k cemu by jim bylo sledovat polohu humanitarni pomoci. chapal bych to u vojenskeho vybaveni... imho to tam nekdo zapomnel :)
    NYX
    NYX --- ---
    SLIWOWITZ: Ten iphone prece nemusi byt hacknuty. Default je, ze iphony funguji jako relay pro airtagy a proste tu lokaci predaji dal. Asi by bylo dobre, aby apple lokaci airtagu na uzemi UA proste neukazoval.
    SLIWOWITZ
    SLIWOWITZ --- ---
    ADAMIRA: To je blbost. Apple AirTag (na obrazku) nema zadnou GPS, pouziva Blutetooth/UWB, takze dosah okolo 10 m. Sam nikam lokaci posilat neumi, na to musi byt v okoli aktivni iPhone - a kdyby by se rusaci umeli nabourat do aktivnich iPhonu na UA, tak uz je davno zamerujou primo.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    GEISHA: dobře. Já jsem tam párkrát viděla jak zastaví dodávka a vykládají se z ní věci ale to samozřejmě může být něco domluveného. Pokud to píšou na FB tak určitě tvůj názor správnější
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    GEISHA: myslela jsem to tak že když peterpan jim to pošle třeba zásilkovnou tak ta jim to přiveze stejně jako kdyby on tam přišel s tím balíčkem osobně
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PETER_PAN: https://spolekvesna.cz/

Tady jsou hodně flexibilní tak si myslím že to dopadne dobře
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    Má někdo info zda-li se dá do nějakého sberneho bodu, nebo někam poslat balíček s věcma? Mám nějaké nové, nepouzite a dobre veci ze seznamu který je obecně poptavan. Ale nemám čas nikam nic vozit a budu v ČR jen na 2 dny na otocku.
    TOM
    TOM --- ---
    Робота для людей з України - Workania
    https://www.workania.eu/
    prosím do záhlaví / na nástěnku
    KAERO
    KAERO --- ---
    INDIAN: za 1 Kc - zajimavy napad, ale vicemene stejny problem.
    Platnost v jinem jazyce - jo, to zni logicky, ze smlouva je platna jen v jednom jazyce. Ale jde mi spis o to aby si ukrajinky mohly precist co v te smlouve vubec je, informativni charakter by stacil.

Nasel jsem tohle, ale preklad do ukrajinstiny u niceho neni. No aspon ty navrhy tam jsou:
    Ministerstvo pro místní rozvoj ČR - INFORMACE K PRÁVNÍM MOŽNOSTEM UBYTOVÁNÍ PŘÍCHOZÍCH Z UKRAJINY
    https://mmr.cz/cs/ostatni/web/novinky/informace-k-pravnim-moznostem-ubytovani-prichozich

Jestli tu mame uz 250 000 uprchliku, a vsichni budou nekde bydlet (doufam), tak to nejspis bude celkem rozsireny problem. Ech...
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    KAERO: (nejsem pravnik, varim z vody)

1. za 1Kc by mohla bejt platna?
    2. jinak nez v urednim jazyce zeme ke ktery se ta smlouva vztahuje by byla IMHO neplatna, verze v jinym jazyce musi mit disclaimer na zacatku ze pouze verze v CJ je platna a v ukrajinstine ma pouze informativni charakter (vychazim z praxe podepisovani prac. smlouvy s anglosaskou firmou v neanglosasky zemi, kdy je vyhotovena na kazdy strance ve 2 sloupcich, 1.sloupec uredni jazyk zeme, 2. v AJ)
    KAERO
    KAERO --- ---
    Mám domluvené 3 ukrajinky na bydlení v mém bytě (normálně ten byt pronajímám). Co s nájemní smlouvou? Samy říkaly, že by smlouvu chtěly, kvůli hledání práce nebo tak nějak (důvod zapadl v komunikační bariéře). Jenže já mám připravenou jen klasickou nájemní smlouvu. Můžu do ní dát částku nájmu nula, ale bude to mít následující problémy:
    1, asi polovina té smlouvy nebude dávat smysl, protože od ceny nájmu a jistoty se odvíjí spousta věcí, a přepsat tu smlouvu od základu by mi trvalo dlouho,
    2, nejsem schopen tu smlouvu vyrobit v ukrajinštině.

Jak to řešit? Mám pocit že to už musely řešit hromady lidí, ale nedaří se mi nic najít.
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    Kdyz uz jsem ten smutnej pribeh napsala vedle:
    U nas ve Strasnicich ma obchod s ruskymi specialitami moje ukrajinska sousedka. Vsechno, co jsem tam kdy koupila, bylo z Pobalti, Ukrajiny, Polska, Bulharska a vsechno dovezeny z Nemecka. Opravdu ruskyho zbozi minumum, navic ho po zacatku valky prestala odebirat. V kramku ma zaroven misto pro shromazdovani humanitarni pomoci a za svy kupuje pro ukrajinu zdrav.material a vsechno mozny uz od zacatku. Trzby ji moc nejdou, otevrela nedavno, tehdy jeste s nazvem 'Ruske a ukrajinske speciality', pak probehly nejaky vajicka na vyloze, takze uz ma jen 'Ukrajinske speciality' a obecne to neni asi uplne easy doba pro rozjezd neceho takovyho.
    Tedy prvni forma pomoci je prijemna: daj se u ni nakoupit vychodoevropsky dobrutky a zvysit ji tak vydelek, druha forma je primocara-donest materialni dary k ni.

Je to obchod Hermanek- Rubensova 2, Praha 10. Web i fb ma naprd, to sem nema smysl davat.
    NE7RA
    NE7RA --- ---
    Na Smichaci

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam