tady nějaké info kdo by měl zájem o pomoc s
#transport- bohužel jsem nenašel pro lidi kteří chtějí pomoc s převozem žádné oficiální info, web/FB SK policie apod. nic, nevím jak je to ted
- FB skupiny jsou zaprvé zavalený různými reporty a žádostmi o příspěvek, nějaké konkrétní info se v tom dost ztrácí a zadruhé je to dost chaos, v jednu chvíli tam lidi píšou at v žádnym případě nikdo nejezdí na místo bez předešlého kontaktu s koordinátory a zároven at v žádnym případě koordinátory nikdo nekontaktuje a je tam spousty výkřiků o různých fámách které v tom opravdu dělají dost bordel
- doporučuju tam jet přes noc, jsou volné silnice a pokud budete spát v autě/ve stanu tak pak při spaní přes den nezmrznete
-co se týka přechodu Ubla, kde jsem byl já (na FB někdo psal že do Vys. Nemeckeho už pouští jenom autobusy), byl tam opravdu klid a vypadalo to dost spořádaně, bylo tam dost málo lídi, ale auto vám zaplní do pár minut :), když přijedete do obce tak se dá zaparkovat podél mostu, dál vás už ani nepustí, musíte pěšky přímo do sběrného místa ke stanu s českými dobrovolníky kde nabídnete odvoz, je to tam všechno poměrně jasné
- co jsem pochopil od lídí které jsem vezl, tak na tomhle přechodu se nečeká - VŮBEC, pokud máte někoho na UA a chcete ho dostat pryč bez toho aby byl desítky hodin na hranicích, směřujte ho sem. Situace se ale samozřejmě může změnit
- co přivézt bych ideálně být vámi "nějak" zjistil dopředu, co jsem pochopil (platí pro včerejšek samozřejmě) tak potravin a pité mají na místě opravdu hafo
- hafo jídla dostanou lidi na cestu, opravdu pro ně není potřeba nic vozit (raději šetřete místo v autě), jídlo jim můžete nakoupit cestou zpět, co budou chtít :)
- autosedačku pro děti Vám dají na místě, dobrovolníci na místě jsou super ochotný
- stojí to za to, ale připravte se na emotional damage :(
asi jsem dost věcí co je potřeba napsat nenapsal, kldině se ptejte ;)
(fotku "svých" uprchlíků nemám, přijde mi to pro ně ponižující)