• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BORECSUPPORT UKRAINE
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    GEISHA: myslela jsem to tak že když peterpan jim to pošle třeba zásilkovnou tak ta jim to přiveze stejně jako kdyby on tam přišel s tím balíčkem osobně
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PETER_PAN: https://spolekvesna.cz/

Tady jsou hodně flexibilní tak si myslím že to dopadne dobře
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    Má někdo info zda-li se dá do nějakého sberneho bodu, nebo někam poslat balíček s věcma? Mám nějaké nové, nepouzite a dobre veci ze seznamu který je obecně poptavan. Ale nemám čas nikam nic vozit a budu v ČR jen na 2 dny na otocku.
    TOM
    TOM --- ---
    Робота для людей з України - Workania
    https://www.workania.eu/
    prosím do záhlaví / na nástěnku
    KAERO
    KAERO --- ---
    INDIAN: za 1 Kc - zajimavy napad, ale vicemene stejny problem.
    Platnost v jinem jazyce - jo, to zni logicky, ze smlouva je platna jen v jednom jazyce. Ale jde mi spis o to aby si ukrajinky mohly precist co v te smlouve vubec je, informativni charakter by stacil.

Nasel jsem tohle, ale preklad do ukrajinstiny u niceho neni. No aspon ty navrhy tam jsou:
    Ministerstvo pro místní rozvoj ČR - INFORMACE K PRÁVNÍM MOŽNOSTEM UBYTOVÁNÍ PŘÍCHOZÍCH Z UKRAJINY
    https://mmr.cz/cs/ostatni/web/novinky/informace-k-pravnim-moznostem-ubytovani-prichozich

Jestli tu mame uz 250 000 uprchliku, a vsichni budou nekde bydlet (doufam), tak to nejspis bude celkem rozsireny problem. Ech...
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    KAERO: (nejsem pravnik, varim z vody)

1. za 1Kc by mohla bejt platna?
    2. jinak nez v urednim jazyce zeme ke ktery se ta smlouva vztahuje by byla IMHO neplatna, verze v jinym jazyce musi mit disclaimer na zacatku ze pouze verze v CJ je platna a v ukrajinstine ma pouze informativni charakter (vychazim z praxe podepisovani prac. smlouvy s anglosaskou firmou v neanglosasky zemi, kdy je vyhotovena na kazdy strance ve 2 sloupcich, 1.sloupec uredni jazyk zeme, 2. v AJ)
    KAERO
    KAERO --- ---
    Mám domluvené 3 ukrajinky na bydlení v mém bytě (normálně ten byt pronajímám). Co s nájemní smlouvou? Samy říkaly, že by smlouvu chtěly, kvůli hledání práce nebo tak nějak (důvod zapadl v komunikační bariéře). Jenže já mám připravenou jen klasickou nájemní smlouvu. Můžu do ní dát částku nájmu nula, ale bude to mít následující problémy:
    1, asi polovina té smlouvy nebude dávat smysl, protože od ceny nájmu a jistoty se odvíjí spousta věcí, a přepsat tu smlouvu od základu by mi trvalo dlouho,
    2, nejsem schopen tu smlouvu vyrobit v ukrajinštině.

Jak to řešit? Mám pocit že to už musely řešit hromady lidí, ale nedaří se mi nic najít.
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    Kdyz uz jsem ten smutnej pribeh napsala vedle:
    U nas ve Strasnicich ma obchod s ruskymi specialitami moje ukrajinska sousedka. Vsechno, co jsem tam kdy koupila, bylo z Pobalti, Ukrajiny, Polska, Bulharska a vsechno dovezeny z Nemecka. Opravdu ruskyho zbozi minumum, navic ho po zacatku valky prestala odebirat. V kramku ma zaroven misto pro shromazdovani humanitarni pomoci a za svy kupuje pro ukrajinu zdrav.material a vsechno mozny uz od zacatku. Trzby ji moc nejdou, otevrela nedavno, tehdy jeste s nazvem 'Ruske a ukrajinske speciality', pak probehly nejaky vajicka na vyloze, takze uz ma jen 'Ukrajinske speciality' a obecne to neni asi uplne easy doba pro rozjezd neceho takovyho.
    Tedy prvni forma pomoci je prijemna: daj se u ni nakoupit vychodoevropsky dobrutky a zvysit ji tak vydelek, druha forma je primocara-donest materialni dary k ni.

Je to obchod Hermanek- Rubensova 2, Praha 10. Web i fb ma naprd, to sem nema smysl davat.
    NE7RA
    NE7RA --- ---
    Na Smichaci

GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    Nevíte o nějakém inzertním serveru, kam dávat nabídky na dary pro Ukrajice?
    TROJKA
    TROJKA --- ---
    Jen zmínka o možnosti pomoci z mé strany- uprchlíkům mohu nabídnout obyčejná i dětská jízdní kola zdarma, pro pohyb či rozptýlení dětí. .Divokola Josefov. .
    TUHO
    TUHO --- ---
    repost:

IFKA 16:37:24 20.3.2022 --- [17:32 :: diskuze :: 3. světová válka aneb kam náš svět směřuje? Status: Winter War 2.0]+35
    v pátek jsem měla delší rozhovor s koordinátorkou ze SIMI, provozují web uprchlici-vitejte.cz, tak jsem se dozvěděla něco z jejich praxe.
    dost mě šokovalo, že nabídky a poptávka ubytování z jejich webu matchují ručně 4 dobrovolníci pro celou ČR. potřebovali by klidně 100 dalších, ale vůbec nejsou lidi s potřebnou kvalifikací (práce s uprchlíky, krizová intervence atd). individuální matching a asistence při první schůzce se dělá kvůli zamezení obchodu s lidmi (žiju v naivním světě, nevěděla jsem, že to je tady reálný problém) a dalším potenciálním potížím. podle stávající zkušenosti cca v 1 z 10 případů není nabídka ok, byly případy, že ukrajinku někam odvezou, seberou peníze a vyhodí nebo se snaží obtěžovat/najít si hospodyni a milenku za stravu a byt.
    na druhou stranu většina nabídek je čistých a může nastat problém ze strany ukrajinců, někteří nemohou po prožitém traumatu uvěřit, že jim lidi nabízejí odvoz autem, ptají se, co jim teda můžou koupit v ikey nebo HMku, že jim nabízejí ubytko jen zadarmo nebo energie a jsou přesvědčeni, že je nalákají a zamknou do sklepa nebo tak něco. a koordinátoři pak konsolidují, aby se mohli cítit bezpečně.

takže #prakticke tipy, když nabízím pomoc jsou: poslat SIMI nebo konsorciu svou nabídku a pak už nevolat a čekat, pomoc bude potřeba ještě dlouho. každý z těch totálně vytížených koordinátorů pak tráví hodinu denně tím, že odpovídá lidem, co včera poslali nabídku a nikdo se jim neozval.
    pomoc nabídnout, ale nenutit. lidi si potřebují zachovat aspoň kousek autonomie a mohou mít silně narušenou důvěru v okolí, potřebují čas a klid.
    nabízející mohou čekat vděk, ale místo toho se mohou setkat s apatií, nervozitou, migranti se hroutí, někdo teď, někdo za týden, dobrý vědět, neleknout se toho.
    HARALD
    HARALD --- ---
    Zařizuji v Praze dva byty pro ukrajinské rodiny. Co bych potřeboval:
    - postele (4 až 5 kousků)
    - šatní skříně (3 kusy)
    - kuchyňský stůl (1 kus)
    - židle (4 kousky)
    - pračku (2 kusy)
    - lednice, ideálně s mrazákem (1 kus)

V Praze a okolí. Jsem schopen zajet a odvézt.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    jak funguje support v brne, muze vas inspirovat, pokud se snazite neco resit hromadne

Ženy ženám. Šatník Vesny vrací naději nejen Brnu – A2larm
    https://a2larm.cz/2022/03/zeny-zenam-satnik-vesny-vraci-nadeji-nejen-brnu/
    BRAMBOROVY_KRAL
    BRAMBOROVY_KRAL --- ---
    Mame u nas v Praze na gauci 28 letou holku z Ukrajiny. Pry ma na pristi tyden pres znamou predjednane nejake mozne zamestnani. Kazdopadne zkousim: Nema tady nekdo volny pokoj v Praze na cca 1-4 tydny?
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    ZELENY_CAJ: mrkni do passportu, jestli ma vizum strpeni. Pokud jo, tak legit.
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    Díky všem za support, už máme jednu holčinu s chlapečkem ubytvané u nás doma! Jsou milí a malej je tu ve svém živlu.
    DEEJAYY
    DEEJAYY --- ---
    což takhle udělat nějakou speciální prémiovku NYX na podporu UA?
    MATHEZ
    MATHEZ --- ---
    Poptavka - Ubytovani na Slovensku
    matka+dcera, mozna babicka, ted si vymenujeme detaily po whatsappu, je to rodina work frienda co dostal povolavak a radeji odsouva rodinu pryc.
    #ubytovani
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam