• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KAMAHLProkremelská propaganda, dezinformace a manipulace
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    PUDIL: Tahle fotka se řešila v Antifa auditku. Je to koláž vyfotošopovanejch fotek udělaná za účelem podpoření ruskýho narativu, že Ukrajině vládnou nacisti.
    PUDIL
    PUDIL --- ---
    MTO: Hezka sbirka. Vetsina je datovana 2014, pokud jsem schopen precist, nejposlednejsi je 2018. Trochu by me zajimalo jaky je pomer z tech headlines je skutecna Western Media a kolik je "Western Media Sponsored by Russian". Aby to nebylo jako delat analyzu ceske politiky na zaklade nadpisu z Aeronetu a Sputniku :D
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    Jak Rusko informuje o válce na Ukrajině
    https://www.youtube.com/watch?v=s_7zDbXbrm4
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    V reakci na tohle HONZA09 jsem trochu updatoval pravidla, snažme se pokud možno co nejzřetelněji oddělovat dokumentaci propagandy od námi zastávaných postojů. U příspěvků jako HONZA09 to totiž možná méně chápajícím jedincům nemusí být jasné. Do budoucna doporučuji používat hashtag #propaganda, ale nebudu to nějak vynucovat.
    MTO
    MTO --- ---
    Reverend prays for victims of war in Ukraine's Borodyanka
    https://www.youtube.com/watch?v=QA5yZnxS2zc


    - jasnej fake od the sun. tu nasivku v 1:21 tam dofotosopovali
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    JEZINKA: No je to jasnej blábol, proto to dávám sem.
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    KAMAHL: Tohle sdílel nějakej chorvat na FB pod fotkou, jak v 68 v Plzni vítaj sovětský okupanty transparentem Okupanti, jděte domu.

    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    HONZA09: wtf? Nějaké vysvětlení?
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    HONZA09: To je dobrej blábol. Kde jsi to našel?
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    1945: USSR, Stalin are heroes, fascists are murderers.

    1961: the USSR is a hero, Stalin is not very good, fascists are murderers

    1985: the USSR is not quite a hero, Stalin is bad, the Nazis are murderers, but there were some good ones among them.

    1991: the USSR is not a hero, Stalin is a murderer, the Nazis are not bad, but there were killers among them.

    2000: USSR – occupier, Stalin – murderer, Germans – good, and if not for Stalin, there would be no murderers among them.

    2007: the USSR is an occupier, and if not for the United States, then we would lose the war. Stalin is a monster, the Germans generally defended themselves.

    2021: USSR – started World War II and built concentration camps, the Germans tried to stop him
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    PRAASHEK: Tak ona to ani není vědomá manipulace imho. Většina lidí, co takhle plkají, je podle mě subjektivně přesvědčená o tom, že to, co předkládají je solidní, férový argument.
    PUDIL
    PUDIL --- ---
    KAMAHL: Postupna serie otazek, na ktere nemuzes odpoved jinak nez chce dotazovany me neco pripomina. Tohle nezestarne.

    Ano, Pane Ministře! ...průzkum veřejného mínění ...návodné otázky .-)
    https://youtu.be/ylik7cqgGmE
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    //snad nebylo
    https://twitter.com/Posledniskaut/status/1511611436367187968?
    Manuál ruského trolla.
    (via Jakub Horák)


    LAAZI
    LAAZI --- ---
    Breaking news z mych rodinnych facebooku: domena stojimezaukrajinou.cz byla registrovana jiz 22.2. zatimco invaze zacala az 24.. Co z toho vyplyva? Presne nevime, ale asi nejaky spiknuti.
    Also popular - video kde nejaky arci ezo idiot jmenem Matous Svoboda asi hodinu a pul vyklada svuj "strizlivy pohled na soucastne deni na ukrajine", znamy take jako "hromada sracek a ruskeho dezinfa".
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    KAMAHL: trochu mě děsí to, že já se snažím věci pokud možno vysvětlovat i chápat pomocí logických pochodů a případně posloupností :) jenomže to nedělám za účelem manipulace nebo jako pokus o vyplnění vakua - což je mimochodem i častý případ pána níže, který se krom toho i v tom mluveném projevu docela opakuje - a to nemyslím jenom slovy "jako" a "proč", ale i opakováním pseudomyšlenek nebo právě takzvaně sugestivních dotazů/apelů.
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    Tak si tu argumentační logiku zanalyzujme :D

    Na co poukazuješ zde PRAASHEK je kombinace falešného dilematu okamžitě následovaná jemnou variací na argumentum ad temperantiam. Argumentace vadná spíše už na formální, logické úrovni.

    Tohle PRAASHEK mi ve skutečnosti přijde jako klam mířící spíš na emoci, než jako věc logiky. Má to formu: "Apeluji na logiku. <řečnická otázka>." U řečnické otázky se implicitně předpokládá zřejmá odpověď, (zde: "Putin totiž není tak špatný.") se kterou by měl posluchač snadno souhlasit. Když si jí domyslí (což musí, když není explicitní) a zároveň s ní tedy souhlasí, je navíc pochválen za dobrou schopnost logicky myslet, což tedy má posluchače v přesvědčení o správnosti odpovědi utvrdit. Respektive opačně, odmítnutím předkládaného tvrzení implicitně obsaženého v řečnické otázce jsi zařazen do skupiny lidí neschopných logiky. Argumentační faul tedy můžeme klasifikovat jako tzv. kvalifikující jazyk. Strukturou manipulace je to tedy podobné apelu na soucit.
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    PUDIL: dyť to je to, na co narážím. Ten člověk PŘEDKLÁDÁ JAKO FAKT, že světonázor musí být vyvážený mezi příznivce a odpůrce. Co to je za hovadinu? To snad nemá základ ani v žádné, třebas totálně debilní, původní filozofii, to si musel vytáhnout z vlastní prdele ve které to předtím zahnilo kdoví z jakého původního hovna...
    PUDIL
    PUDIL --- ---
    PRAASHEK: Muzes to vyvazit tim, ze i kdyz je Putin pica, tak i pica muze byt uzitecna. To z nej ale pouze dela uzitecnou picu, nic vic :D

    Tohle pristup vyvazovani a pravda je nekde uprostred je dost nahouby. Vetsinou pravda nekde je, ale nemusi zrovna byt uprostred.
    EKG
    EKG --- ---
    PRAASHEK: Tak muzes vyvazovat nazorem, ze Putler je kokot. Jestli je pravda na jedne strane, na druhe strane, nebo nekde kdekoliv uprostred, o tom at rozhodne soud v Haagu.
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    KAMAHL: no aspoň to (zatím) dává smysl. Jakkoli to je mimo.

    Občas mi někdo vyčte, že se tvářím jako že zaujímám středovou pozici, ve skutečnosti však ale víc stojím na straně Rusů.
    K tomuto zdání je jednoduchý důvod.
    Světové mínění je obrovsky vychýleno z rovnováhy na jednu stranu.
    Představte si ho jako loď, která se poryvy vichřice nebezpečně naklání na jednu stranu, pomůžete ji vyvážit setrváním ve středu, nebo na chvíli skočíte na druhou stranu?

    A musím říct, že mě moc těší, kolik lidí aktivně vyvažuje a vidím málo těch, kteří sedí na středu lodi se slovy, že těmto malicherným povětrnostním podmínkám nebudou věnovat pozornost a tak je přece ještě více posilovat.

    takže když si víc lidí bude myslet, že putin je piča, musím vyvážit loď tím, že budu zastávat názor, že putin není piča? :)) tyvole! proč by světové mínění mělo být rozděleno napůl? chudák Hitler teda, ten to schytal.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam