• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYUI design, design systémy, interakční design, ♥ Figma
    TMA
    TMA --- ---
    TMA: Možná jen nechápu, jak oddělit formu od funkce. Možná mám zkreslený pocit, že designér se zabývá jen formou. Irituje mne ten pocit, že mi to nedává smysl. To je asi má hlavní motivace.
    TMA
    TMA --- ---
    QUICK: Nepotřebuji, striktně vzato. Ale když někdo řekne, že je zedník nebo chirurg nebo zdravotní sestra, tak mám nějakou představu, co to asi obnáší. Dokonce už jsem dokázal pochopit, co je práce projektového manažera (a že je to užitečná práce, alespoň pokud se dělá dobře). Umělec je taky něco, co už trochu chápu, i když mi to hodně dlouho dělalo potíže (ve zkratce: dříve to byl člověk, který tvořil krásné věci, které dobře působí na ostatní lidi, dnes totéž ale bez "krásné" a bez "dobře"). Ale designér mi přijde pořád nepochopitelný.

    Je to jen má libůstka, chtít se orientovat ve světě.
    DSTEPZ
    DSTEPZ --- ---
    Cus, takovej obecnej dotaz pro UI. Na jaky nejmensi rozliseni vytvarite v soucasnosti web/mobil aplikace? Pro me byl vzdy standard 320 px, ale takovejhle artboard je obecne pain jak pro designery, tak pro vyvojare (samo vim, ze spousta uzivatelu tohle rozliseni porad pouziva). Jen sem zvedavej :-)
    HAVANA
    HAVANA --- ---
    Moje definice práce (resp. cíle, k jakejm ve svojí práci chci směřovat)

    Ux designer je člověk, kterej má na starost to, aby se systém (je v principu jedno jeslti systémem myslíš krabici s jedním tlačítkem a dvěma diodama, bankovní aplikaci nebo auto), choval tak, jak jeho uživatel čeká a pomáhal mu v dosažení jeho cíle, s pokud možno minimálním úsilím na straně uživatele....


    Prostě děláme věci tak, aby lidi co je používaj nebyli nasraný že je musej používat
    HAVANA
    HAVANA --- ---
    QUICK: Pozor! Tady někdo potřebuje kontext! :)
    QUICK
    QUICK --- ---
    TMA: Čeho potřebuješ definici? Tohle auditko čtou asi různí lidé, kteří mohou mít ve firmě různé role. Takže definici "vaše práce"... UI designer? UX designer? Produktový designer? Designer v web agentuře? Designer v produktové firmě? Designer ve startupu?

    K čemu tu definici vlastně potřebuješ? Co od toho očekáváš?
    HAVANA
    HAVANA --- ---
    Everything is ux
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    Mobil je počítač, UX existovalo dříve, než mobily
    PETRPEDROS
    PETRPEDROS --- ---
    MIKULAS: Asi úplně nechápu. Mezi počítačem a člověkem? Mobile first už nefrčí?
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    ja teda chapu vlastnost UXaku nimrat se v detailech, ale ke krasne definici toho, co ten obor znamena uz tady doslo hned na zacatku:

    HID, reso. (computer to) human interface design = UXak navrhuje rozviji rozhrani mezi pocitacem a clovekem (coz je mozek a nejake ty lidske smysly)
    TMA
    TMA --- ---
    Omlouvám se, že jsem zněl jako troll. Zpětně to vidím.

    Zkusím ty odpovědi přepsat svými slovy.

    KULHY: Takže malování obrazovek počítačových programů (v širším smyslu - smartphone je také počítač).

    UMIAKI: Nespecifická činnost za použití experimentů, psychologie a pro obor specifických pravidel, pro zlepšení nějaké metriky produktu.

    _____

    Když jsem dělal SW analytika, tak ta první charakteristika byla malá část náplně práce. Gró spočívalo v pochopení procesů, které měl SW podporovat. Potom pochopení datového modelu - údajů a jejich vztahů, které jsou pro funkčnost relevantní. Nakonec návrh prostředků pro sběr a prezentaci těchto dat a výsledků uživatelům.

    Naproti tomu ta druhá je natolik obecná, že se možná hodí na téměř libovolnou činnost.

    _____

    Omlouvám se za to, že jsem zněl jako troll. Ale nové oblasti s módním názvoslovím mi přijdou nepochopitelné. Když jsem se na jednom školení dozvěděl, že jedním z úkolů role na kterou jsem se školil je solicitovat fídbek od stejkhouldrů, tak jsem z toho ptydepe moc moudrý nebyl.
    KULHY
    KULHY --- ---
    TMA: Proč ne — trol/netrol, tady je můj pokus:

    Definujeme vzhled, kompozici a dynamiku interakčních prvků a informací na obrazovkách, které lidem slouží pro ovládání nebo komunikaci se softwarem a hardwarem.
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    TMA: Hele tvoje otázka zní trochu jako trolling, ale přesto se pokusím odpovědět.
    Já bych asi "jednoduše" řekl, že používáme výsledky uživatelského testování, poznatky z psychologie a nějaké sady designových pravidel, abychom vyvinuli a vylepšili produkty, které pak jejich uživatelé používají rádi a intuitivně.
    CUBICULA
    CUBICULA --- ---
    Tak na odpovedi na tohle se tesim a vyhrazuju si na jejich cteni cely jeden den 😆
    TMA
    TMA --- ---
    Dá se vaše práce popsat abstraktní formou (tj. nikoliv výčtem příkladů, ze kterých si musí čtenář/posluchač abstrakci vybudovat na zelené louce sám), ale přitom srozumitelně pro osobu, která se dosud neorientuje v oboru a jeho speciální terminologii?

    Zatím jsem se potkal jen s popisem, který jsem nechápal. Mám za sebou sice dva kurzy, jeden dokonce úspěšně završený certifikátem,* ale naprosto netuším, o co jde. Možná ani nejde o tentýž obor, jmenovalo se to nějak jako "human computer interface design" respektive "tvorba uživatelských rozhraní."

    A omlouvám se za nechápavost, pokud se pletu a je to něco jiného. (Můj background: matematika, programování, ...)


    ________
    * zreprodukovat očekávanou odpověď na otázku, která byla odpřednášena není totéž, co porozumění. Je to jako odcitovat báseň v cizím jazyce, kterou si zapamatuji jen jako zvuk.

    "Ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn."
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    KULHY: My teď máme myslím 14 "product designerů", což je vlastně UX designer a k tomu jednoho UX researchere a jednoho UX writera (já). Máme design systém, kolekci ikonek apod. takže práce na tvorbě komponentách samotných není na prvním místě.
    QUICK
    QUICK --- ---
    KULHY: podle mě tak to má být. Důležitý, že spolupracujete, časem na produktu asi ubývá UI práce (víc věcí se přepoužívá, design system atp.), takže můžeš mít pocit, že víc řešíš návrh a UX. Obecně mi moc nedává smysl nějak strikně UI a UX oddělovat. Vidím obrovský překryv v rámci layoutu, rozložení, kdy se musejí zapojovat obě role.
    KULHY
    KULHY --- ---
    Jinak u nas to je, ze jsem na produktu vice mene jeden UI a mame dalsi 3–4 UX lidi.
    KULHY
    KULHY --- ---
    HAVANA: Zrovna ta spoluprace UI a UX je u nas dost intenzivni a obcas se stira rozdil mezi specializaci oba upravujeme UI a resime u toho UX. Jediny rozdil je, ze kdyz se rozejdem z callu, tak ja jdu dal cmarat a UX jde pripravovat research, nebo definovat novy designovy problemy/pozadavky.
    HAVANA
    HAVANA --- ---
    HAVANA: Za ux sem primárně zodpovědnej za user flow, ovládací prvky a částečně jejich rozmístění..ui/grafik mi pomáhá s barevným nastavením a částečně rozmístěním atd..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam