TMA: Tyjo, snažím se ti nějak uceleně odpovědět, ale je to fakt těžký. Ten náš obor je dost mladej a rozplizlej. Ale asi chápu tvoji frustraci. Jsem v oboru 15+ let a s každým rokem roste i moje vlastní frustrace. Viz všechny odpovědi tady. Nerzumím jim i přesto, že vím, co chtějí říct.
Ano, formu od funkce oddělit nelze. Někdo vníma UI design jako fázi návrhu, který má za úkol právě "jen"dát formu funkci/obsahu. A ta funkční část pak přichází od jiného typu designérů, kterým se říká UX. Ti mají za úkol zpracovat všechny vstupy (požadavky klientů, přání a potřeby uživatelů, limitace technologie atd atd) a vyprdnout ucelený pohled na daný problém a návrh jeho řešení. Typicky ve formě prototypů, drátových modelů.
A za tohle mě tady nějakej strejda hned seřve a bude tvrdit, že UX je jenom výzkum a testování. Další strejda pak bude říkat, že ne, že jde o ucelenej pohled na zážitek zákazníka a že i uklízečka v kanclu je toho součástí.
Pokud bych se držel rozdělení na UX designéry zabývající se funkcí/obsahem a UI designéry zabývající se formou, tak bych to řekl, ve světle parametrů tvojí otázky, takhle:
Za použití vizuálních elementů (text, obrázek, tvar) a jejich vlastností (velikost, umístění, vzdálenost, barva, kontrast) předává informace. To může prosté sdělení vlastnosti nějakého produktu (např. produkt v eshopu), instrukce k další akci (např. proces rezervace lístku na koncert), představení možných akcí a funkcí (např. rozhraní emailového klienta)