• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYUI design, design systémy, interakční design, ♥ Figma
    KULHY
    KULHY --- ---
    JARDABEREZA: No vidis, to uz ani nevim, jen si pamatuji ten breakpoint ruller nad platnem.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    KULHY: No Muse a Reflow byli spíš jako wysiwyg editor. Jenže tohle se podle mě přesunulo na internet. Wix, Shopify, Wordpress, dokonce i Webnode... Dneska máš připravené komponenty a UI si naklikáš sám v kdejakém systému. Ale s tím rozdílem, že už ti to rovnou funguje, tak proč to dělat někde jinde?

    VSCode je super, že pro něj hodně dobře dělají rozšíření... cokoliv tě napadne... najdeš na to spoustu pluginů a měl v sobě integrovaný git. Já si např. napsal CSS a JSON validátor s vlastními pravidly. Dreamweaver na pluginy moc nebyl.
    MINER
    MINER --- ---
    JARDABEREZA: Dreamweaver byl geniální! Roky neměl konkurenci. Adobe to koupilo s Macromedií, a nevim přesně proč zabili to, ale myslím, že to nepřežilo přechod na responsive a že předělat to bylo těžší než udělat znova. O to víc mě fascinuje ten jejich neúspěch s XD. On dokonce nebyl jediný. Mezi XD a DW měli ještě jeden experiment, z něhož ale nikdy neudělali hotový produkt.
    KULHY
    KULHY --- ---
    JARDABEREZA: Nevim jestli si to pamatuji dobre, ale mam pocit ze Reflow a Muse se moc soustredili na tehdejsi trend responsivity, coz nebyl skutecnej problem toolingu designeru. Ten imho spocival, v prilis velkem odtrzeni od developmentu.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    DAN_F: Tak když začínali s XD, tak chtěli konkurovat Sketchi řekl bych. Oni by to vyvinout mohli, jenže na to potřebuješ čas. Nejméně pár let. Jenže za pár let bude Figma někde jinde, UI průmysl taky bude někde jinde, takže v roce 2027 udělají něco, co bylo perfektní v roce 2023, ale v 2027 už to nikdo nepotřebuje, protože se to dělá jinak.

    V jednu dobu byl strašně populární Dreamweaver na kodování webů. Pak se ale něco změnilo a teď je to VSCode od Microsoft. Adobe s tím zkoušelo bojovat... udělali Brackets (kopie VS Code), udělali Reflow, Flash změnili na Animate, kde se dali dělat HTML5 bannnery a taky udělali Muse. Všechno to selhalo.
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    KULHY:

    JARDABEREZA: Photoshop po pravdě nevím, jestli už ten panel má, při úpravách fotek používám z těch pravých palet asi jen vrstvy, historii a akce, ale v Illustratoru, InDesignu nebo teď už i v After Effects se s tím dá setkat.

    KULHY: No jasně. Jen mi přijde vlastně vtipný, že Adobe by teoreticky mohlo vyvinout plnohodnoutnou konkurenci Figmy, prostředky na to má, ale narozdíl třeba od MS, který je pořád schopný okopírovat produkt a udělat ho "good enough", čímž díky svému postavení získá většinu trhu (Slack vs. Teams), tak u Adobe je to hrozný problém.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    DAN_F: S těmi panely zmiňuješ Photoshop?
    KULHY
    KULHY --- ---
    DAN_F: On je to spis takovy humor s pripomenutim, ze mohli trochu nahlednout do te kuchyne. Naprosto souhlasim ze firemni kultura postavena na design thinking je ta propast mezi nimi.
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    KULHY: Já myslím, že tam žádný mapování ničemu nepomůže :) Přijde mi, že přístup Figmy a Adobe k vývoji jejich nástrojů je extrémně odlišný a definovaný celkovou firemní kulturou a misí. Figma je vynikající v prioritizaci a důrazu na detail, díky kterému relativně pomalu přidává spíš méně novinek, jsou zpravidla super dotažených, kvalitních a žádaných. Adobe, minimálně od přechodu na subscription model, chrlí hromadu (často třeba dobrých) nápadů, které vypadají užitečně v demu, ale v praxi jsou nedotažené a jejich používání je mnohdy extrémně frustrující a v důsledku to vede akorát k tomu, že ty programy jsou obrovské, pomalé a nestabilní. Stačí se podívat na ten nový kontextuální panel "vlastnosti" v Adobe, což je snaha o vytvoření něčeho, jako je kontextuální panel ve Figmě. Nicméně, u Adobe se mi stává, že když označím objekt, který chci upravovat, často mi kontextuální panel nenabídne volby, které bych zrovna potřeboval, takže musím do klasických statických panelů. Zároveň jsou některé akce s tím panelem nesmyslně pomalé, třeba když chci nastavit nějaké podrobnější vlastnosti u písma a potřebuju rozbalit pokročilou paletku z panelu vlastností, je tam asi vteřinové zpoždění, zatímco když tu samou věc rozbaluju přímo z panelu písma, děje se to okamžitě. Výsledek je, že ten panel "vlastnosti" nepoužívám a jedu přes statické panely jak ve středověku :)

    MINER: Nejspíš protože to nikdo nepoužíval. Navzdory tomu, že ho měl každý zadarmo v rámci CC. Navíc, zajímavá část tohohle trhu je v kolaborativních nástrojích a to u té desktopové aplikace bude vždycky přinášet různé komplikace.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    MINER: Ono "dobrý" nemusí stačit.
    MINER
    MINER --- ---
    JARDABEREZA: Neříkám lepší. Říkám dobrý.
    S PS si to nekonkuruje, je to na něco jinýho.


    Jestli to zabili kvůli tomu, že už si mysleli, že koupí Figmu, tak bych to pochopil, ale přišlo by mi to předčasný.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    MINER: Dobrý v porovnávní s čím? Lepší než Sketch? Lepší než Figma? Lepší než Photoshop?
    MINER
    MINER --- ---
    Chápe někdo, proč XD zabili? Přišel mi dobrej.
    ELECTRICKOTA
    ELECTRICKOTA --- ---
    JARDABEREZA: No XD je mrtvý, nedá se koupit, nedávno jsem ho chtěl pořídit a měl jsem smůlu v shopu není.
    Ale je možný že jej oživěj po tom co jim nevyšla fuze s Figmou.
    KULHY
    KULHY --- ---
    JARDABEREZA: Jak uz nekdo v komentarich vtipne poznamenal, na mapovani sveho nejvetsiho konkurenta a leadra v oboru ted meli dost dobrou prilezitost celych 15 mesicu. :)
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    No já jsem zvědavý co Adobe plánuje s XD, protože na to teď víceméně rok pořádně nešáhli.
    ELECTRICKOTA
    ELECTRICKOTA --- ---
    JARDABEREZA: Nevím proč, ale mám radost :)
    KULHY
    KULHY --- ---
    JARDABEREZA: Well, that descalated quickly… :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam