Historické okénkoTonic vzniknul na počátku 19. století naředěním a oslazením výluhu z kůry chinovníku, který byl v té době jediným známým a fungujícím antimalarikem.
Počátky výroby ginu spadají do roku 1266, kdy Jacob van Maerlant ochutil vinný líh poprvé jalovcem a dal tak vzniknout prvnímu Jeneveru. Na začátku 17. století překračuje Jenever kanál, vinný líh se mění na obilný a přídavkem dalších koření vzniká gin. Následující historie ginu je bohatá, chvíle společenského uznání se střídaji s opovržením a potlačováním jeho výroby. Zajímavé čtení na dlouhé zimní večery.
Drobnou historickou zajímavostí je občasné použití kyseliny sírové do macerátu. To překvapivě nemělo za následek poleptání - při následné destilaci kyselina zůstane v kotli - ale vznik diethyletheru. Panák takovýho ginu musel nakládat neuvěřitelným způsobem.
Oslavy, easy verzeDo sklenice vlijeme 50ml ginu z krámu. Dolijeme 2dl tonicem. Led, plátek citronu, slámka či paraplíčko jsou volitelným vylepšením.
Oslavy, level proTonic sirup40g kůry chinovníku vsypeme do 220ml vody a pod pokličkou přivedeme k varu. Stále pod pokličkou necháme vychladnout. Zfiltrujeme, znovu zahřejeme a vsypeme 360g cukru a 6,5g kyseliny citronové. Za horka plníme do lahve.
GinNěco jako jednotný předpis pro gin neexistuje, jedinná podmínka je dominantní chuť jalovce. Nejlevnější giny jsou vyráběny mícháním aromatických silic, my to ale sjedeme pořádně.
20g jalovčinek
8g koriandru(semeno)
1g kořene angeliky
0,25g puškvorce
0,125g kardamomu
0,2g pomerančová kůra
0,2g hořkopomerančová kůra
0,2g citronová kůra
0,2g kosatec kořen
vsypeme do 1,1l 50% kvalitního, neutrálního lihu a necháme 24h macerovat. Poté destilujeme - jednoduchá destilace bez nějakých vychytávek. Odkap i dokap jsou malý a obojí je hlavně záležitostí chuti. Odkapové složky způsobují zákaly, dokapové hořkou chuť. Výsledný produkt naředíme na 45%, voda by měla mít hlavně nízký obsah vápníku. Gin je pitelný prakticky okamžitě, ale 10-14 dní ležení pro harmonizaci chutě mu jen prospěje.
A jdeme do finále:
25ml tonic sirup
50ml náš gin
2dl sodové vody - raději víc bublinek
led
Dobrou chuť a myslete na prales!