• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XBAHNOSpolečnost pro oslavy neobvyklých svátků - 21.9. Mezinárodní den míru a Mezinárodní den Alzheimerovy choroby
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    QUANTI: :D
    aha!
    QUANTI: https://www.myslivost.cz/Pro-myslivce/Informace-pro-myslivce/Vychody-a-zapady-Slunce-a-Mesice myslivci tve nalezy potvrzuji, ale z pohledu celeho mesice se to posouva.
    a uz mlcim :)
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    secti prvni a posledni vetu a mas to....omlouvam se, ze to davam takto per partes, ale nechce se mi editovat prispevky.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    FRENNET: Já to nechci vysvětlit!!! :D mně jde o to, že jsem všude našla stejný čas západu dnes, zítra i včera...
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    QUANTI: celkem hezky je vo vysvetlene zde: https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/vesmir/vesmir-veda-slunce-zeme-slunecni-soustava_2112132023_kth

    jde o to, ze se sice mirne posune rychlost otaceni zeme kolem slunce, ale ne natolik, aby slunce vyslo na oblohu driv natolik aby byl den delsi:
    "V určitém období, které nastává právě v prosinci, tak Zemi nezbývá než obíhat kolem Slunce rychleji. A toto poznání spolu s faktem, že se Země točí východním směrem, je pak základem pranostiky Lucie noci upije, ale dne nepřidá. „Zhruba kolem 13. prosince se přihodí situace, kdy se na své dráze Země posune za jeden den ale o kousek víc než za ten předešlý. Pořád zrychluje, ale přitom se nestačí otočit dost na to, aby zvýšení rychlosti oběhu kolem Slunce vyrovnala,“ popisuje."
    Jednoduse je zeme na obezne draze kolem slunce, nekde, ked slunce zapadne pozdeji, ale nevyjde driv.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    XBAHNO: Já chápu, jak to funguje, ale když jsem si hledala časy západu Slunce, tak byly stejné. Jako věřím vám to, jen nemůžu dohledat zdroj.
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    QUANTI: viz FRENNET: to je přesně tak, jak to funguje. Večer už se to šoupe tím správným směrem, ale ráno se to ještě zkracuje.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    XBAHNO: Fakt? To jsem nedohledala...
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    XBAHNO: Lucie, noci upije, ale dne neprida.
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    Ta Lucie je hlavne skvela v tom, ze dnesni zapad slunce je pozdeji nez vcerejsi. Jeste chvilku, a bude odpoledne i videt. Jupi!
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    no a všem Luciím samozřejmě všechno nej - https://cs.wikipedia.org/wiki/Sv%C3%A1tek_svat%C3%A9_Lucie :)
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    Kakao, kakao, aby se líp vstávalo.
    Nasypal jsem si Granko do ranního kafe, instant k instantu a mám instantně oslaveno. Tedy z půli, tu druhou uvidíme večer... Eeee, vy neuvidíte, aby to někdo nepochopil nějak nešťastně.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    XBAHNO: ok, dává smysl. beze srandy, díky, skusím to Em navrhnout pokud do té doby neusnu
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    SHEALA: Proč mi to vadí? Protože jako veřejná informace je to k ničemu. Že si založí takovouto skupinu pro sebe, to je v naprostém pořádku, ale jako informační kanál pro veřejnost, nepoužitelné. I kdybych FCB měl (nemám a nechci), tak se nebudu hlásit do soukromé skupiny jenom proto, abych zjistil o co jim jde, to nedává smysl.
    Pokud to opravdu je takový problém, a jakože dává to smysl, bylo by asi vhodný mít o tom nějaký veřejný web a soukromou skupinu si nechat na interní lobbovací porady - což je samozřejmě taky potřeba.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    SHEALA: stačí to takle, nebo to mám ještě víc rozebrat? Jinak připadně, proč ti vadí že je to na FB a v soukromé skupině? - nechcu být zlá, chcu vědět, kvůli čemu je to problematické, případně, pokud už víš o co jde, jak bys sis takovou iniciativu představoval ty, kde by se měla scházet, kolik by se tomu mělo věnovat času, a podobně...

    S tím že FB je na rozdíl od třeba discordu, nyxu, nebo telegramu mnohem víc inkluzivní, s větším záběrem pro všechny.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    XBAHNO:
    tohle napsala jedna členka skupiny: :
    Sedím takhle na kafi se svojí sestrou. Inteligentní, o 2 roky starší, zajímá se o věci okolo sebe, stříhá dokumenty s Olgou Sommerovou...prostě jí to "pálí". Padla řeč na bariéry a já říkám. Jak jsem až díky přátelství s Emou pochopila, co je klíčovým momentem pro svobodný pohyb lidí na vozíčku po městě, účast na akcích atd.
    Já: "Tipni si. Myslím ale, že to neuhádneš. Máš 3 pokusy."
    Sestra: "Nájezdy na chodník? Takové ty zvedací plošiny...?..." Jěště chvíli přemýšlí..."Dám se podat"
    Já: "Hustá síť bezbariérových toalet".
    Sestra: "No jasně. Základní lidská potřeba.... A hlavně taky, aby se do nich dalo opravdu dobře zajet, ne takovéty pseudobezbariérové..."
    Jěště jsme o tom chvíli mluvily a pak si obě došly na záchod.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    XBAHNO: skusim vic napsat zitra z kompa
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    SHEALA: Nechci byt nejaky skarohlid nebo tu branit propagaci nejake uslechtile myslenky - naopak jsem rad, treba TRISSIE tu minimalne 2x predvedla dost dobrou praci, ale propagovat neco odkazem do facebookove(!) a uzavrene(!!!) skupiny nejspis fungovat nebude. Ale klidne to rozved i pres nastavajici Svetovy den detstvi a Mezinarodni den hor, par dni okolo kazdeho svatku beru jako zcela primerene okno k debate.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ještě než zapadne den lidských práv, ráda bych upozornila na skupinu, co bojuje za právo lidí s postižením, nejen vozíčkářů, jít na wecko v restauracích.

    Nejen Toalety pro všechny
    https://www.facebook.com/groups/3004196863032041

    Hlavní iniciátorka chodí interpelovat na magistrát (nejsem si jistá kterého obvodu Prahy), a v poslední době pořádala happening.

    Zvu tam lidi, a občas se někdo i přidá.
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam