• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    Diskuze o obzive programovanim pro starsi a pokrocile.
    rozbalit záhlaví
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    DWICH: S lidmi je hrozný oser. Kór v dnešní době, kdy nedělám nic jiného, než odrážím nabídky firem z regionu, které furt někomu dávají.

    Buď se posunout výš vás pozici, kde se to stane problémem lidí pod tebou, nebo na architekta / auditora / samostatnou jednotku...
    DWICH
    DWICH --- ---
    KOLCON: Proč chceš být bez podřízených?
    SATAI
    SATAI --- ---
    KOLCON: Vyhazet je a mas hotovo, jsi bez podrizenych? :-)
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    Já zmigroval do managementu už před nějakým časem. Jak bych to řekl... Mám cíl být do 5 let na pozici bez podřízených... Zatím teda nevím kde a co.

    Vůbec mi připadá, jestli není pomalu čas začít postupný přechod na pozice typu IT/security/... auditor. Použiješ zkušenosti, víš co a jak a není tam ten byznys neustálý tlak?
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    INDIAN: ano, vím jak se cítíš, dělal jsem také team-lead a mít pohovor 1:1 s týpkem co pařil a dělal si soukromé videohovory během pracovní doby nemám opravdu zapotřebí.
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    Tak u nas je principal neco cemu se na skole rikalo SW Architect. Proste ten co rozhoduje jak se to bude delat. Co delaj ty nad principalem ale uz vubec netusim.
    SATAI
    SATAI --- ---
    QWWERTY: Jasne, ale to kontrolujes, ze nepouzil taby misto mezer, ne to, ze holce z obchodniho lsibil, ze si ji pak vezme :-D
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    SATAI: "kontrolovat, co dodaji" te ovsem casto potka i na seniorni pozici (a je jedno, jestli je kamuflovana jako principal, SME, nebo jinak), protoze tam casto cihaji takovy veci jako code review, RCA kdyz se neco posere, nastaveni politik/procedur a nasledna kontrola, ze ji end user zvladl pochopit a pouzit, etc...

    ale jasne jsou to aspon technicky problemy, protoze resit dochazku a personalni veci vetsinou technicky zamereny clovek resit nechce. problem pak je, kdyz technicky problemy nejdou resit, protoze prerustaji do politiky/personalniho
    KEJML
    KEJML --- ---
    SATAI: Jo, nějaký přehled napříč fabrikama udržují tady:

    Levels.fyi | Salaries & Tools to Level Up Your Career
    https://levels.fyi/
    SATAI
    SATAI --- ---
    KEJML: toho je.

    Realne pak stejne naprosto netusim, co nakonec ten clovek dela, protoze je to fabrika od fabriky uplne jinak. (Ale to i u VP, directora...)
    SATAI
    SATAI --- ---
    INDIAN: ze jo?

    Jinak z tech "seniornich" veci mi prijde fajn trebas moznost trochu poucovat mlade jedince, ale kontrolovat, co dodaji nebo ze dokonce vyplnili nejakou dochazku... ne e ;-)
    KEJML
    KEJML --- ---
    SATAI: Nedávno jsem se dozvěděl, že existuje ještě titul staff engineer
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    SATAI: jj, tyhle mety mame u myho nynejsiho chlebodarce taky a je to snad poprvy co me zajima jit vejs bez toho abych musel delat principala nakymu mancaftu, to uz fakt nikdy. Neni nic lepsiho nez bejt zodpovednej pouze za svoji praci a mit tak klid.
    SATAI
    SATAI --- ---
    DAVIDOWITCH: Nektere fabriky maji udelany i technicky track pro povysovani ktery je paralelni k tomu managerskemu. Jsou z toho pak tituly jako "principal engineer".
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    KOJA: Ja prave menil mmj proto abych nemusel vest tym. Jednak vedeni tymu byl jedinej moznej postup "vejs" a druhak sem tam tak nejak zbyl jako nejvic senior a.. me furt bavi resit problemy s nulama a jednickama, resit problemy s lidma je radove vetsi vopruz. Tak doufam ze mezi 40 a duchodem neni ten management v IT povinnost.
    KOJA
    KOJA --- ---
    KOC256: Sorry, nechci pozorovat jak vykolejis celou diskuzi tim, ze se budes s kazdym hadat. Mas pristup na 7 dni read-only. Mezitim si stejne vsichni uvedomi, ze hadat se na internetech je mrhani casem a pak snad budeme vsichni v klidu.

    Prosim ostatni aby tuhle linku diskuze rovnez opustili.

    Diky.
    KOJA
    KOJA --- ---
    DAVIDOWITCH: Ja to poslednich 10 let "resil" tim, ze hledam zajimavou praci, v rozumnem kolektivu a za vyplatu ze ktere vyziju. Posledni roky ale pomalu konverguju k "realpolitice", ze 2 ze 3 kriterii taky nejsou uplne spatny a aspon at je to zajimavy. Paralelne s praci si ale po vecerech dle casovych moznosti a dostupne energie hraju s hrackama ktery jsou pro me natolik zajimavy, ze se k nim jinak nedostanu.
    V budoucnosti nejspis zkusim vest tym, coz bych bral predevsim jako velkou zkusennost a je otazka kolik z vyse uvedenych kriterii to splni.
    SATAI
    SATAI --- ---
    KOC256: možná by prostě bylo lepší nepastovat hovadiny, ať už z koncernu nebo ne
    KOC256
    KOC256 --- ---
    KOJA:
    proč to je Offtopic?

    "krize středního programování" -> navazuje na téma v původním klubu, kde kolem tohoto věku začnou programátoři pochyboval o tom zda se jejich profesní vývoj směřuje tam kam má a zda na trhu budou po dalších 30 let zajímavým artiklem.

    Tedy se jedná o klasický případ "krize středního věku" a krom profesního směrování často stačí si vylepšit ten čas odpočinku, kde tedy mi má rada, i když trochu odfláknutá, nepřijde hodně offtopic. Nebo proč myslíš že jo?
    KOJA
    KOJA --- ---
    Jsme tady viditelne mlady kolektiv plny vasni a emoci a tak se pojdme domluvit jak se tady budeme chovat.

    KOC256: Offtopic zacal tu [KOC256 @ Programovani 40+]
    To, ze nebyl prijat zrovna vrele bych ja sam nechapal tak, ze je potreba to jeste dale rozmazavat.
    SATAI
    SATAI --- ---
    I use Arch, btw.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam