• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    MLEKAR_STEIN
    MLEKAR_STEIN --- ---
    KOLCON: spíše si adoptují nějaké kousky, asi je pravdivá legenda o *bsd tcp stacku ve windows, který pak snad přepsali sami.
    a pak si myslím, ze spíš to dokonverguje ke spolupraci. *BSD, Linux nebo win binárky půjdou spustit s nějakým frameworkem kdekoli. a ne, wine není jesťě v tomhle plně funkční.
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    QWWERTY: Já spíš čekám že widle časem přejdou na Linux jádro
    MLEKAR_STEIN
    MLEKAR_STEIN --- ---
    QWWERTY: titul "Velký Hrobař" si zaslouží i Oracle a IBM
    =8-?
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    SPIKE411: ja si nemuzu pomoct, ale od MS adopce linuxu a platforem jako github porad paranoidne ocekavam jejich EEE strategii
    Embrace, extend, and extinguish - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Embrace,_extend,_and_extinguish

    treba to tak neni a nekomu konecne doslo, ze se musi naucit koexistovat s opensource, ale zni mi to moc optimisticky, aby to byla cela pravda
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Pokrok za poslední dvě dekády?

    (Úspěch a rozšíření FOSS celkově. M♥️L je jen taková třešnička. Hobby/DIY, akademická/vědecká sféra, ale i velkej byznys. Je všude. I na Marsu. :) A od software se to přelévá i do hardware.)

    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    SAJAGI: Jen zkusil a nechal toho. Jako napad se mi to libi hodne, nicmene zatim kvuli tomu nove lidi hledat neprestavame (:
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    E2E4: Treba ty SMT solvery. Tak do 2007 (plus minus autobus) to nebylo moc prakticke, protoze exponencialni slozitost. No pak se prislo na to, ze nektere prakticke podmnoziny tyho problemu lze resit v polynomialnim case.

    Alespon to je moje chapani veci, nejsem matematik, jen BFP (bezny franta programator), DARK_ONE me mozna opravi / doplni. Kazdopadne to do dokaze Z3 je docela pusobive. A zaroven je (Z3 konkretne) dobre technicky udelane, je to .so s dobre navrzenym C API, je desne jednoduche to zacit pouzivat ve svem programu.

    A to co se nad tim stavi je nemene "mind-blowing" - "symbolic execution" programu, "superoptimization", ...
    KOJA
    KOJA --- ---
    JANFROG: Jj, rozumim. Ja obvykle jdu s nekym na kafe kdyz pustim testy :) Aspon se clovek udrzuje v obraze co delaji lidi kolem
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    KOJA: No tak moje motivace je samozrejme mit vymluvu proc nic nedelam :-)

    Ty reseni co popisujes znam a pouzivam kdyz to jde, bohuzel (bohudik :-) se nedaji vzdy pouzit.
    KOJA
    KOJA --- ---
    JANFROG: Zalezi na motivaci jedince :D
    Slysel jsem, ze jsou i taci co v takovych chvilich resi distcc, ccache nebo aspon cross-compilaci na vhodnejsi platforme. A nebo lobbuji za neco z toho u svych nacelniku :D
    SAJAGI
    SAJAGI --- ---
    SAJAGI: ... pinvoke deklaraci funkcí, ne jejich volání, aby se toho někdo nechytnul.
    SAJAGI
    SAJAGI --- ---
    GOSHEWAN: Zkusil jsi? Mně přijde na něco fajn už dnes. Nenechávám ho generovat moc kódu, spíš dopisovat chybové hlášky, komentáře, další test casy, apod. Zatím nejvíc oceňuju v psaní P/Invoke kódu v .NET (kdy je mnohdy přesnější než pinvoke.net).
    JIMX
    JIMX --- ---
    DELVIT: je toho víc, ale imho největší přínos je v "reaktivitě" HTML ... tj. HTML se ti mění na základě šablony podle podmínek ... tj. neřešíš např. nějaký volání document.getElementById('xyz').hide() resp. show() v rámci nějaké event, kterou jsi vyvolal třeba kliknutím na tlačítko ... ale v rámci obsluhy té eventy jenom nastavíš hodnotu proměnné a podle podmínky se ti ten element zobrazí nebo skryje ... a to je jenom základ ... můžeš třeba generovat řádky tabulky přes foreach nad polem a pak stačí do toho pole přidat položku a ono ti to samo přidá řádek ... obecně řečeno se vůbec nestaráš o úpravy DOMu (tak, jak se to dělalo před tím), ale dělá je za tebe automaticky FW
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    Za me byly nejvetsim pokrokem za posledni 2 dekady:

    * rozvoj NoSQL databazi, drivejsi nutnost pocitat pouze s relacnima byl dost svazujici pri navrhu jakyhokoli reseni
    * rozsireni asynchronnich frameworku (za me konkretne v pythonu asi uz ne moc pouzivanej Twisted, ted asyncio ktery uz moc dneska nestiham sledovat)
    * jiz zminovany kontejerovy platformy, docker zobecnil do ty doby malokomu srozumitelny urovne izolace prostredi a vytvoril pevnejsi vazbu mezi vyvojem a nasazenim do produkce
    * navazu na predchozi bod - vznik CI/CD cyklu a jeho zlidoveni s nastrojema jako Jenkins, Gitlab CI, atp
    * musim vyzdvihnout i linux desktop, kterej bez velkyho geekovani je dostupnej prakticky komukoli oproti drivejsku, kdy odrazil vetsinu primouzivatelu uz u instalace (jakkoli moc nemusim ubuntu, tak to na tom ma nejvetsi zasluhu)
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    TOOMIX: no MSSQL 6 nebo 6.5 byla nestarší co jsem potkal a to bylo naprosto nepoužitelné. Ano, ten skok nastal mezi MSSQ 7.0 a MSSQL 2005. Jako vylepšili to hodně, ale jako Oracle v té době byl jinde stejně jako DB2. To vylepšení pěkné, ale spíše pro MS tržby a použitelnosti.
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    SAJAGI: U me se to zatim radi do kategorie "zbytecne" az "nebezpecne" (https://arxiv.org/abs/2108.09293). Samozrejme za par let to muze byt uplne jinak.
    SAJAGI
    SAJAGI --- ---
    Nechtěl jsem to tu ještě víc rozpitvávat, ale divím se, že ještě nikdo nezmínil Copilot.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    nejsem přímo programátor, ale..

    co se změnilo za posledních 20 let? abstraktně viděno, vlastně skoro nic.

    všechno je stejný, občas vylepšený, nebo se jen začalo masově používat.

    co je konceptuálně nový je cloud a programování přes stack overflow.. napadá vás něco dalšího?
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    KOC256: Tak co ma clovek delat, kdyz ceka par hodin nez se neco prelozi :-)
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam