• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    KOJA
    KOJA --- ---
    SAJAGI: Tak je videt ze i v nejlepsim veku jsme do toho stale zapaleni :D
    SAJAGI
    SAJAGI --- ---
    Nečekal bych, že 40+ bude značit počet nepřečtených příspěvků za PŮLDEN.
    JIMX
    JIMX --- ---
    DELVIT: react a podobny imho uplne zmenili pohled na zpusob programovani webovych aplikaci ... a neni to jenom o tom, ze se nejaka funkcionalita obalila do univerzalniho fw, ktery funguje vsude ... ale radove to zjednodusilo praci ... samozrejme, ze vsechno z toho udelas v plain JS, do toho se to taky preklada ... ale ta pridana hodnota ve radovym zjednodušení je imho zásadní
    DARK_ONE
    DARK_ONE --- ---
    Co me posledni dobou zaujalo: Homomorfni sifrovani, SMT solvery, TLA+, property-based testovani, fuzzing (AFL).

    Spousta tech nastroju/napadu je tu desitky let, ale IMHO az posledni cca dekadu ma dostatecny mnozstvi firem dostupnej vypocetni vykon k tomu, aby se to dalo pouzit na netrivialni problemy a zacina se to vyplacet.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    KEJML: Kelvin Henney je zabavnej. Sice neprogramuju, ale jeho přednášky o Pythonu a obecně programování mě baví.

    The Error of Our Ways • Kevlin Henney • GOTO 2016
    https://youtu.be/IiGXq3yY70o
    KEJML
    KEJML --- ---
    GARFIELD: Nedávno jsem viděl přesně na tohle téma (hodně myšlenek (a jejich implamentace) jsou starší, než si hodně lidí myslí) pěknou přednášku:

    Old Is the New New • Kevlin Henney • GOTO 2018
    https://www.youtube.com/watch?v=AbgsfeGvg3E
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    TOOMIX: virtualbox je dobry opensource, ale pokud chces vytahnou skutecnou revolucni myslenku a pokud se ma tykat virtualizace, tak musis pripomenout vmware workstation, jehoz prvni verze vysla snad v roce 1999. tehda nikdo ani ja nechapal, k cemu a proc virtualizace hw. dnes je to naprosto normalni.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    DELVIT: 20 let je dlouhá doba, za mě to je .NET Framework a jeho následník .NET, GIT, Subversion, MSSQL Server, Virtualbox
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    DELVIT: Tak moh bych rict, ze encyklopedie tu byly o trochu driv. A automatizace kontroly kvality v nakejch tovarnach asi taky.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    VYHULENY_UFO: zajímavé je, že git a mercurial vznikli prakticky současně. Ta potřeba evidentně tu byla veliká. Ano, linus je génius ;).

    GARFIELD: No právě, že všechno ne, ale je toho málo :0). Třeba ten Ward (DELVIT: ), měl zcela nové myšlenky. Je to pro mě zajímavé sledovat tu genezi.
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    DELVIT: Tak asi se da rict, ze vsechno ma koreny v 60. letech a je to evoluce. Pravdepodobne ze Xerox Parcu (kde to nekdo vzal Turingovi nebo Ade).

    Ja to bral subjektivnim pohledem tak nejak pred a po na co bych cumel s otevrenou pusou (zapomenl jsem zminit velikost webovejch stranek a mnozstvi reklam bez adblockeru).
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DELVIT: pokud si pamatuju dobre, stejne napsal git kvuli vyvoji kernelu, protoze existujici nastroje mu nevyhovovaly. :D linus je proste genius.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    VYHULENY_UFO: jj, nedávno psal, že právě je moc rád, že není člověkem jenom jednoho okamžiku (resp. projektu).
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DELVIT: i za git muze torvalds, ze? :D
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    Tak mě napadá, že git a mercurial se vejdou do toho rámce. Ano ty také začali někdy v 70. letech. Ale distribuované VCS byla nová myšlenka i když předtím bylo asi CVSko a poté subversion.

    Je zajímavé, kolik toho vzniklo v pravěku a postupně se rozvíjelo až do toho co máme teď. Díky za zajímavé podněty ;).

    UNTOY: Ano to si řekl a tak jsem to upřesnil ;), na tom snad není nic zlého. Sám je používám také a rozhodně bych nerad daroval ledvinu, abych je používal.

    Jak jsem psal DELVIT: , kde jsem upřesnil co jsem tím myslel, když jsem tuhle diskuzi začal.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MARASAN: to je do diskuse, nepopiram prinos linuxu, ale hlavni tlakem podle me nebyl. nicmene diky nemu se spousta lidi naucila, jak site a internet funguje. vcetne me.
    UNTOY
    UNTOY --- ---
    DELVIT: ok nechal jsem se unest tim, ze nekdo prede mnou zminil mobilni internet, ale prosim te co je tohle za strawman argument? To co jsem rekl je, ze se noise-cancelling sluchatka staly snadno dostupny v end-consumer sfere. To ze ten napad existuje mnohem delsi dobu je krasny (a sam to explicitne zminuju), ale pokud jediny co bych s tim mohl delat je cist si o tom nebo si vzit hypoteku abych si takovy sluchatka mohl koupit, tak je mi to k nicemu.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    VYHULENY_UFO: IMO to ale prislo uz po nastupu ruznejch kolejnich a garazovejch serveru bezicich prave na tom linuxu. Uz bylo videt, ze neni cesty zpet, internet je budoucnost a jdeme do toho. Prave ten prelom by vubec nenastal nebyt linuxu.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MARASAN: linus byl s linuxem ve spravnou chvili na spravym miste. nicmene jsem presvedcen o tom, ze tlak na komercializaci internetu v 94-96 prisel hlavne z USA. pamatuju ty diskuse a jako mlady ucho prisaty k internetu jsem tenkrat zastaval nazor, ze internet by nemel byt pristupny masam, protoze ty budou jenom zvanit a internet nebude hlavne velkou knihovnou se zdroji informaci.
    nicmene jsem presvedcen nyni o tom, ze jsem se tezce pletl, protoze prival soukromych penez do sveta internetu zpusobil, ze dnes mame rychly linky, dotykovy telefony nebo 4k porno. ;)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    JANFROG: ad open-source: ja si myslim, ze malokomu dochazi, ze nebyt linuxu, internet by vubec nebyl tam, kde je ted. Kdyz prisel linux, kterej mel TCP/IP stack, tak internet byly jen velky komercni drahy nedostupny systemy. Linux to cely postavil na hlavu, protoze server najednou mel doma kazdej, kdo mel aspon i386 a stacilo tohle levny zelezo s linuxem (zadarmo) a inetovej server byl na svete za minimalni naklady - minimalne ve srovnani se Sunem nebo IBM.

    Pokud by tehdy linux neprisel v tu pravou dobu, malokdo by mel prostredky na vlastni sluzby a cely by to zustalo armade a mozna univerzitam.

    Ale to uz je taky 20+ ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam