• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    CERMI_FOX: 500 celkem nebo vyvojaru?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    ALMAD: je nas asi 500, nicmene tohle jsemvidaval celkem casto i jinde - u klientu, kdyz jsem jeste delal zakazkovy vyvoj. Z ty pozice jsem z toho mel akorat srandu :)
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    DAVIDOWITCH: Jo presne. Akorat ja jak sem okolo tech startupu, tak se holt obcas clovek musi spokojit s protoduction.

    DEFILA: Ano a jde to velmi dobre, ale je to spis vyjimka. Cca dekadu jsem programoval, z toho ~7 let profesionalne, pak sem sel delat CTO do startupu, coz byly tak dva roky jeste nejakyho programovani spolecne s cim dal vic vedenim, nez se to prehouplo ciste ve vedeni a v leads of leads. Tam sem taky premejslel jestli si nenajmout VPE a nevratit se k vic technicky praci, ale CEO me presvedcil ze kdyz tu VPE roli budu delat ja, tak to bude mit lepsi vysledky a zaroven to pro me bude ucici challenge. Tak jsem sel a vychoval si jednoho architekta co byl v podstate mini-CTO na technicky rozhodnuti, fungovalo to velmi dobre.

    Az do akvizice korporatem teda, protoze tam sem zjistil ze skutecne z duse nenavidim stredni management: bud potrebuju bejt s tymem v zakopech a spolecne si zanadavat, nebo potrebuju bejt nahore abych to moh menit, ale. ejt dost vysoko na to abych musel reprezentovat (director-level) bez realny moznosti tu kulturu menit je pro me peklo na koleckach.

    Takze kdyz sem ted hledal praci, tak sem si vybiral mezi C-level a team leadama a vybral si to druhy (chteli me na directora, vyjednal sem si tu nejnizsi pozici co sla s odkazem na to co pisu). Mam cas na to se vrtat v kodu a kecat do technickejch RFCs, zaroven v tom mam mix vytvareni nejaky tymovy efektivity a starani se o rust lidi, coz me bavi. Asi sem trochu preplacenej, ale zase ta firma tu hodnotu rozhodne dostava, protoze jim delam i interniho konzultanta. Mozna jeste prejdu na IC track, ale to je zavisly spis na tom jak si jednotlivy firmy predstavujou tenhlecten IC leadership.


    DAVIDOWITCH: Souhlas, ale rek bych ze IC a M track se do realit ceskych firem stale prilis nevzil.
    CERMI_FOX: To co popisujes mi prijde hodne specificky jak na kulturu firmy, tak jeji velikost. Kolik vas je?
    KOLCON: Naprostej souhlas :D
    KOLCON: Tohle mi zas prijde ze je v pohode, idioti sou mezi dvacatnikama i padesatnikama a tohle je spis o schopnosti naslouchat lidem pod sebou. Ale souhlas ze ve dvaceti clovek ty moudrosti sezral vic a je potreba vic vybirat ;)
    ABAP
    ABAP --- ---
    Povyšování mimo obor podle odseděných roků ve firmě není moc rozumné.
    https://www.kmosek.com/slovnik/pojem/peteruv-princip/
    Management je obtížná a riskantní práce, snadno možná jen vypadá. Skvělý technik může být otřesný organizátor.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    KOLCON: reorganizace by nasledovala tak jako tak - je treba aspon jednou rocne, aby byla mgmnt cinnost a lidi se drzeli ve strehu. V pripade, ze se vymeni manazer, tak i castejc, protoze jak jinak novy manazer ukaze, ze je ten pravy na svem miste :-)


    (post brat prosim s rezervou :-) )
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    CERMI_FOX: ... A pak až to vyřešíš následuje menší reorganizace :-D
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    KOLCON: ono je to spis naopak, kdyz je pruser, ze to resi C level management, tak to hodi na me a to pak stoji vsude zastupy nejruznejsich pseudomanageru, co se potrebujou ukazat, jak zachranuji firmu z prusvihu. Je to vtipny, kdyby to nebranilo praci.

    ... Jen takovy patecni povzdech
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    CERMI_FOX: Tak obecně je asi nejlepší (říká to třeba i Allen Holub) když se věci řeší co nejblíže u zdroje. Ber to jako pochvalu, že tě nechají dělat. Většinou když se do něčeho musí vložit senior management, je to situace, kterou nechceš (a ty řešení taky ne).
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    NAVARA: Možná ještě
    9) nechceš mít nad sebou o 20 let mladšího mladého dynamického a progresivního junior tým leadera/ku.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    KOLCON:
    DEFILA: asi v tom je rozdil, krom startupu jsem nezazil, ze by vedouci vyvojovyho oddeleni byl technik. Projektak jasny, byznysak jasny, dokonce reditelka materske skolky, ale technik nikdy, programovani leda tak na skole (mba, vse nebo tak neco). Vzdycky jsem si to zduvodnoval tim, ze dobryho vyvojare je skoda, aby cely dny jen sedel na meetingach, politikaril a delal reporty a takovy ty plany (promakany excel, kde je, ze tym z projektu X bude delat na projektu X a kolik lidi ma dovcu).
    V soucasny firme je to vubec extrem, ale tak nejak jsem si zvykl, ze centralne se moc neridi a veci funguju jako p2p management - proste se jako team leadri dohodnem, jak to bude a management to jen pasivne sleduje :)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    KOLCON:
    8) Firmy nebudou věřit, že chceš zase jen házet lopatou a nikoli to převzít a nahradit manažera
    KOC256
    KOC256 --- ---
    DEFILA:
    Zazil jsem malo lidi co se dokazalo vratit dolu. Ten jeden ( :-) ) co to udelal nebyl nikym resen. Jen to obcas nekdo zmini…

    Jinak u nas progrouši a konzultanti (projektaci, analytici, produktaci, testeri, …) jsou tak nejak platove paralelne vedle sebe. Urcite neplati, ze programatori automaticky vyrosou do konzultanske pozice. To dokaze malokdo…
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    DEFILA: U nás jsou platy srovnatelný kam až vidím. Pochopitelně manažeři začínají na vyšších příčkách.. a čekám že taky budou končit výš, ale v tom rozmezí pro normální 35+ lidi podle mě rozhodně neplatí že každý manažer má víc než každý inženýr.
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    DEFILA: Jen moje osobní praxe a zkušenost...
    DEFILA
    DEFILA --- ---
    DEFILA:
    ale tohle je jen muj pohled na vec, treba je to blbe - akorat zkusenost :)
    DEFILA
    DEFILA --- ---
    KOLCON:
    CERMI_FOX:

    ciste ze zvedavosti, odkuh prameni tyhle informace o platech? Zazil jsem dobre managery (coz je ekvivalent dobreho inzenyra), kteri meli nadprumerny plat a zazil jsem i spatne manazery i inzenry
    Lidi si vseobecne stezuji na mzdu, ale pokud je clovek dostatecne seniorni, tak zna svou cenu a trh mu ji zaplati : )

    v obou pripadech:
    - to, ze ma clovek manazerskou pozici neznamena, ze ma vyssi plat nez kvalitni vyvojar
    - a zaroven plati to, ze pokud je clovek vyvojar, tak to neznamena, ze je hned rich bitch :)
    DEFILA
    DEFILA --- ---
    CERMI_FOX:
    tohle je rozhodne zajimavy pohledna dane tema :); Zmeho pohledu si moc nedokazu predstavit, ze bych byl manazerem a zaroven nerozumnel produktu, ktery dodava team -> tady nerikam, ze mam nejvic pull request/commitu v kodu/ nebo, ze tahle logika je napsana blbe. Ale moc nevidim uspesnost v tom, aby "FirstLajn" byl kompletne v blackbox a nechapal ani architekturu.
    Delam teda ve velke spolecnosti a jsem trochu vyjimka v tom jak chci tlacit nektere produkty, ktere dodavame.
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    CERMI_FOX: Je pravda že v IT ten rozdíl není tak dramatický. Ale i tam management spíš platově začíná tam, kde vývojáři končí. Ono je to vlastně logické, když si vezmeš, jak se rozhoduje o platech.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    KOLCON: ad 2 - kvalitní technik bývá o dost placen jak obyč management; přecijen najít kvalitního vývojáře a udržet ho je mnohem těžší než najít vyplňovače reportů a leštiče klik s drobnou schopností organizace (reálný rozhodnutí jsou stejně jen na úrovní C-level managementu)
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    DEFILA: Taky jsem o tom přemýšlel, ale vidím tam rizika :
    1) prgoši tě mezi sebe už nepřijmou, už myslíš jinak
    2) budeš na tu pozici drahý
    3) nemysli ti to už tak jako čerstvým absolventům
    4) stejně časem ti to nedá a začneš ty věci organizovat
    5) začne ti vadit ten bullshit co padá seshora a budeš mít míň možností to nějak ovlivnit
    6) zjistíš že na učení dalšího hype frameworku se už můžeš vlastně vysrat
    7) budeš "divný" a "podezřelý" pro HR a podobná individua
    ...

    No prostě ačkoliv mě to taky láká, zase zpátky dělat víc technické věci, tak si to nějak neumím představit...

    Lepší je asi jít jako kontraktor a pást si pár firem. Ale to je zase jiná story...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam