• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    Diskuze o obzive programovanim pro starsi a pokrocile.
    rozbalit záhlaví
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    DAVIDOWITCH: kupříkladu já hypo doplatím v roce 2026 po 11 letech splácení. Ale to je proto, že jsem ten byt koupil za pět minut dvanáct, než se začaly rapidně zdražovat. Dneska bych ho prodal minimálně za trojnásobek
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    KOC256: Máš hypo od 15? Já doplatím podle kalendáře v 68.

    Jinak vyhoření sem neviděl ale údajně Xkrat měl náběh. Takový to že na tebe všechno padá, máš toho tolik že nevíš co dřív ale energii na nic, ale nedokážeš vypnout hlavu, dovolená nepomůže..
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    KOC256: haha. Teda chtel bych, ale uplne to nevypada. Stejne tak decko jsem v 25 nestih :-)
    KOC256
    KOC256 --- ---
    CERMI_FOX:
    Tak ve 45 chceš už mít hypo splacenou a přemýšlet zda koupit či nekoupit barák ve španělsku na zimu ne?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    DEFILA: taková praktická, jak se mění obor v takovém věku? Vidím tam faktory jako pomalejší učení něčeho nového, do toho člověk má hypo nebo jiné fin. závazky, takže nemůže asi nastoupit na nějakou nekvalifikovanou nebo juniorní pozici.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Takhle jsme kdysi prý měli kolegu obchodníka. Jel někam na jednání, uprostřed cesty zastavil a zavolal vedení že už nemůže, že dál nejede. Tak dva nasedli do auta a jeli pro něj a auto. Nakonec u nás skončil, dal si nějaký voraz, pak dělal x let jinde a po asi 10 letech se k nám zase loni vrátil.
    DEFILA
    DEFILA --- ---
    JARDABEREZA:
    Tady asi narazis na něco, co jsi právě nezažil nebo neviděl u svých kolegů, ona ti změna práce většinou nepomůže bez ohledu na to jak moc dlouhý jsi měl sabbatical před tím...
    Řešil jsem jeden(ano slovy jeden) těžký případ vyhoření u jednoho ze svých kolegů, kdy jediné štěstí bylo, že se nezabil.

    Ono to začíná pomalu, sere tě někdy prace(nu koho ne), stupnovalo se to přes to, že ho začali srat remote kolegové, protože důvod XY, pak špatná komunikace, pak si uvědomil, že je kompletně remote takže FOK everything, kde nejsem přímo zmíněný, že to musí udělat, do toho probíhala změna manageru, takže ten nový (ano já) se tohodle všeho dopatral až zpětně, jelikož původní tohle neřešil (jo tohle byl manažerský FOK up mého předchůdce).
    Pak už jsem viděl náznaky, časem přišlo i to, že se účastnil jen nutných meetingu a ve většině případů si léčil předchozí noci kolou, aby dokázal fungovat.
    Long story short :
    V jeden moment zmizel na X dní, kdy se mu nedalo dovolat nebo s ním řešit, objevil se zpět a rovnou podával výpověď, reálné slzy v očích s tím jak je v <>, tak s ním sedís a řešíš život a všechno kolem, zůstal na antidepresivech vážně dlouho, nesejmul se, kompletně změnil práci mimo obor a má teď život víc v pohodě, alespoň z toho malá co já dokážu soudit.

    Život no... a když jsem v klubu 40+, tak ano zapadá do skupiny 45+
    Vyhoreni potkat nechceš.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    CERMI_FOX: To je moc dobrá otázka. Mě osobně spíše zajímají ty těžší případy, kdy to člověka fakt sundá třeba na půl roku, není schopný normálně fungovat a změna práce nepomáhá nebo nefunguje, protože se tam člověk nemůže nějak dostat.

    Pokud mám špatnou práci a můžu jí kdykoliv vyměnit za lepší a spravit to tím, tak to v podstatě nevidím jako velký problém a nevím jestli tomu říkat vyhoření nebo špatná práce.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    JARDABEREZA: a co je myšleno "vyhoření" ? Ono to má dost fází, od prostě "už mě sere ráno vstát do práce a makat o 12h a občas dělat víkendy jako zamlada" až po pobyt v Bohnicích.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    RAINBOF:
    já zde pochopil, že jsou dva druhy vyhoření...

    1. demotivace a nechuť dělat na dané firmě/pozici a prostě jdeš jinam
    2. někdo tu popisoval, že z toho měl i nějaké psychické problémy a musí se nyní hlídat, aby do toho znovu nespadl

    Nebo to je vždy jen 2 a 1 se podaří jen, pokud to včas odhalíš?
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Nebo když 12.9. najíždí cukrovary, takže věechno musí být do té doby hotové (stavba, dodávky HW, řídicí systém, MES) a běda, jak to nenajede. Řepu z polí začnou totiž navážet už 10.9. A když se cukrovar nakonec najede, tak se zase nesmí NIKDY zastavit až do ledna, jinak můžete celou řepnou kampaň odpískat a jste moc a moc desítek milionů v mínusu.
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    Lepší stresík je v automotive, když máš třeba hodinu na dodání něčeho na linku (od objednávky) a každá minuta downtime tý linky stojí XXX.000.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    DAVIDOWITCH: Uff, to by mi asi hrablo, na takovej stress asi nemam.
    No jo, to je holt jinej obor...ja vedel, proc jsem se grafice vyhybal jak to slo uz na skole :-)
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    JANFROG: Tak ja kdyz delal ve VFX, tak sem vedel kdy te film musi jit do kin, ktery ficury chybej a do kdy musej bejt hotovy aby se to stihlo (a nestihnout to vesmes neexistuje, vysledek je ze to nekdo po nocich rucne domalovava). Holt jsme meli velmi flat hierarchy a proste prisli umelci ze neco potrebujou a vesmes bylo na senior lidech to nejak vymyslet (s tim ze sef byl realne prvni mezi rovnymi, ne profesionalni manazer)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    JARDABEREZA: u mne kombinace:

    - hodne prace -> nestihas
    - pojeby za nestihacky
    - prace kterou nestihas se ti kumuluje a neni kdo by ji udelal
    - spatne hodnoceni
    - mizerny feedback
    - malo odpocinku (ve snaze stihat vse klidne rok 16h denne)
    - malo uznani
    - mala moznost se posouvat, zadny kurzy skoleni.

    ale jako prachy ty tam byly to zas jo.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    Jako někdo, komu je 29 a ještě nevyhořel by mě zajímalo, co tomu vlastně přecházelo, protože to z toho nějak neumím vyčíst. A zda byste to teď dokázali poznat, že se něco takového blíží, případně podle čeho? :-)
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    RAINBOF: Ja to vidim podobne.

    DAVIDOWITCH: :-) Ja ty casove horizonty zas tak moc neresim. Kdyz se me nekdo zepta, nejak to odhadnu dal to neresim. Mam velke stesti na lidi - byvaly sef mi pred mnoha lety - kdyz jsem poznamenal, ze to co chce dost mozna nestihnu do releasu za 6 mesicu - rekl, ze "Don't worry about that. That's not your job. Your job is to solve problems and write highest quality code. Meeting deadlines, planning, budget, you name it, none of this is your problem. It's my problem. If you need something, you tell me. When you thing you're done, you tell me. Don't worry about the rest."

    > Mam velke stesti na lidi
    Kdyz tak o tom premyslim a vidim jak tady dost lidi mluvi o vyhoreni (svem nebo kolegu/kamaradu), tak jsem si rikal, ze prestoze pracuji dost (podle me partnerky prilis moc :-) tak nemam pocit, ze bych vyhorel nebo se k tomu blizil.

    A mozna ti lidi kolem jsou ten duvod proc me to stale bavi a jsou dny kdy nemuzu dockat rana abych vyzkousel napad co jsem dostal vecer (vim, ze znim jako naivni 18 geek na ceste k vyhoreni, idealni obet startupu, ale je to tak :-).
    Ja jsem si vzdy vybiral praci podle lidi, abych pracoval s lidma, ktere jsem respektoval a od kterych jsem se chtel naucit vsechno co oni umi. A zatim jsem mel z prdele kliku, ze se mi to dari...
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Ja, jsem vecne mlad :)
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    RAINBOF: Na tenhle pohled sem měl moc seniority a moc vhled do toho co je reálně třeba udělat a v jakém časovém horizontu.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Ja uz na to koukam cca takhle : kdyz je to nekdo ochoten platit proc ne, podivat se muzem.
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    Já to znám jako Not Invented Here (NIH) syndrom. A od nápadu napsat vlastní jemalloc protože to určitě uděláme líp (dotace cca 1/4 člověka) se tomu dost aktivně braním (ale napsat vlastní TBB sem zkoušel.. don't)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam