• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    TMA
    TMA --- ---
    KOJA: Moje osobní zkušenost je, že neschopnost externalizovat frustraci vyústí v její nahromadění až na úroveň vyhoření.

    Připodotknu, že osoby schopné frustraci externalizovat vyhoření řešit nemusí, že u nich nenastává. Vyslovím bez obalů své pozorování, že doporučení pro boj s vyhořením se ve většině sestává z "nenechte si srát na hlavu". Jenže v prostředí, kde mají padající exkrementy silnou kapitální afinitu se vyhnutí zásahu vlastní hlavy rovná tomu, že zásah nutně dostane někdo další.

    Načež v rámci virtue signallingu je mi vysvětleno, že externalizovat frustraci je špatné, áno. Protože pak onen exkrement, který již byl designován pro zásah mé hlavy vyžere někdo jiný.

    Tak prosím, neexternalizuj si do mne svou frustraci, když je to tedy tak špatné. A nebo jo, ale nepřiznej si to, abys mohl mít i nadále pocit vlastní morální převahy.

    Vyhoření - finální stádium 4Q 2020, 2021-01 až 2022-06 nezaměstnaný. Teď na 3 dny v týdnu, uvidíme, jestli se to dá přežít. Šance tomu velké nedávám, určitě se neudržím a řeknu, že císařpán je nahatej. A pak už to pojede, jak tady. Takže asi tak.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    JARDABEREZA: Jo ja u tech svejch zkusenosti vychazim trochu poskozenej tim, te uz docela dlouho pracuju ve firmach kde jsou zamestnanecky akcie standard a to tohle trochu meni.
    KOJA
    KOJA --- ---
    TMA: Ocividne nam tu prezentujes kontroverzni nazory coz si asi i uvedomujes. Nerad bych aby se diskuze zvrhla v neco jako popichovani sveta ideou a boj o vitezstvi v naslednem flamewaru zda lze ideu chapat jako smysluplnou.

    Radsi bych proste zustal u sdileni zkusenosti a pohodove vymeny nazoru. Dik!
    TMA
    TMA --- ---
    RAINBOF: První interpretace nedává návod, čí zájem je prioritní v případě konfliktu. Druhá ten návod dává. Jinak jsou synonymní.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    Já vím, že sem věkově nepatřím, ale mám neodolatelnou touhu podělit se o názor. :-D

    Firmy se nás snaží přesvědčit, že jsme jedna velká rodina a měli bychom se pro sebe vzájemně obětovat. Ale ten názor nesdílím a myslím, že to je manipulace. CEO mají nějaký sen a ostatní na něm pracují anebo otročí (jak kde). Zaměstnanci dostanou mzdu a šéfové všechno ostatní, což může být silně asymetrické. Tudíž pro mě je to práce/byznys s přátelskými vztahy, kterých si velmi vážím a jsem za ně vděčný. Ale v práci je byznys na prvním místě a především ten můj osobní. (neziskovky jsou vyjímka)

    Pokud vím, že jsem v práci nenahraditelný, tak to vysvětlím vedení, že to vnímám jako problém, který by měli nějak řešit. Opravdu nebudu 24/7 na telefonu čekat na hovor hasit probémy. Stejně pokud dlouhodobě dělám práci, která je pro dva/tři lidi místo jednoho. Pokud ani po roce nezjednali nápravu, tak sorry, je to jejich problém a ne můj a nebudu se kvůli tomu stresovat a dělat laskavosti z dobré vůle. Za personální stránku si zodpovídá firma sama. Pokud jeden člověk dělá práci dvou/tří lidí několik měsíců v kuse a firma nemá rozpočet najmout další lidi, tak sorry jejich bynys možná nefunguje dostatečně dobře a prostě jsou odsouzeni k bankrotu a nemají na trhu co dělat.

    Samozřejmě neříkám... jednou za čas se může objevit extrémní situace, kterou je potřeba vyřešit. Ale pokud se z toho stane samozřejmost, tak to už neberu. Možná na to máte někdo jiný pohled, to je v pořádku. Možná svůj názor v budoucnu změním nebo upravím, ale tohle je moje aktuální stanovisko.
    KEJML
    KEJML --- ---
    SULTHAN: Chápu. Já ve svém okolí pozoruji spíše opačný trend, že lidé si naopak úvazky zkracují, ale každému co jeho jest :)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    TMA: no vis je zasadni rozdil ve "starej se o sebe" ve smyslu pecuj o sebe a ve smyslu "ser na ostatni delej vic to co chces".
    TMA
    TMA --- ---
    ALMAD: Je to sobecké a bezohledné. Ale tuhle otázku bych odložil stranou. Zdá se mi totiž, že schopnost klást si otázky tohoto typu (tj. zda tím někomu neublížím) je znakem osobnosti, která má předpoklady pro vznik vyhoření. Sociopat nikdy nevyhoří.

    Rada z článku odkazovaného NAVAROU se taky nese v duchu: starejte se víc o sebe.

    Jinými slovy: chovejte se víc jako sociopati, kteří se starají jen sami o sebe, zatím jste moc daleko od zdravého bodu.

    Všichni,* kteří říkali, jak vyhoření překonali, mluví o nastavení hranic, za které se nenechají vykořisťovat. V jistém smyslu i říci někomu NE je to samé jako hodit na jiného svou blbou náladu. V obou případech jsi se dostal do stavu, kdy je to PNJ... problém někoho jiného.

    * ARANIUS to říká jen implicitně, hranice byla nastavena útěkem jinam, kde už není takový tlak, takže ta hranice snesitelného tlaku byla nastavena posunem frontové linie, ne rozstřílením pozic protistrany během konfrontace.
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    KEJML: peníze a baví mě to. Každá práce je na odlišné platformě, což je pro mě intelektuálně zajímavé. Vlastně díky tomu, že si přes OSVČ realizuju zajímavé projekty, tak jsem jako zaměstnanec ve firmě vydržel už přes 10 let a nemám žádný důvod odcházet.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    KEJML:
    Taky mě to zaujalo...
    Já naopak od nějakých povečerních melouchů ustupuji a vážím si svého volna...
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    ALMAD: "pripadne te novy sef/kultura nuti do zjevnejch blbosti co zerou cas" a tohle byl presne ten duvod proc me zoufale vytacelo to NIH.. protoze proste na takovy veci nebyl cas a zalezelo mi na celkovym vysledku a lidi co nemeli odhad to ze neni cas (a je mizivej benefit) nevideli.
    KEJML
    KEJML --- ---
    SULTHAN: Můžu se zeptat co tě vede k tomu ty dvě práce mít? Já si za sebe neumím představit jaká motivace by mne k tomu dlouhodobě nutila.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    TMA: Akoratze pak jsi nejsppis svuj kaminek co te tizi jenom prehodil na nekoho jineho. Ja se tohle treba snazim odnaucit.

    JARDABEREZA: Ja u sebe i ostatnich vypozoroval, ze nejhorsi je kombimace toho ze ti na praci zalezi (at uz toho ze ji chces odvest kvalitne, nebo ti zalezi na tymu/kolezich/produktu/firme) a z vnejsich duvodu to nejde—at uz protoze to je neopetovano/sabotovano, jsi sam na neco co by melo delat XX lidi, pripadne te novy sef/kultura nuti do zjevnejch blbosti co zerou cas.

    IMHO clovek zpetne vzdycky vidi, kdy sel “na silu” a hecnul se protoze viz vyse, ale mel k tomu “dobry duvody”, akoratze tim vetsinou roztacis spiralu na jejimz konci jsou zdravotni problemy.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    JINX:
    pokud chces job jistej az do duchodu musis se nekde zasist. pode mne bych se mohl zasit jako spravce nebo neco takovyho treba v CEZu, EONu a tak. ale pokud myslis stabilni job tak neco molochovityho a konzervativniho treba java + komercni banka kdyz nastoupis jako senior a skutecne na to budes mit tak si myslim ze to real je.
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    Já mám dlouhodobě dvě práce, takže fest pracuju po večerech a víkendech. Pokud můžu říct, tak prevence vyhoření je:
    - dostatek spánku a celkově pravidelný denní režim. Neexistuje chodit spát náhodně a pak ráno dospávat.
    - sport nebo jiný způsob jak si pravidelně vyčistit hlavu. To důležité je tam ta pravidelnost.
    - přestávky - dělejte si proboha v průběhu dne přestávky, ideálně se na chvíli zvednout od počítače
    - nenechat si srát na hlavu a nestresovat se z jiných lidí nebo zvrácených termínů. Když víte, že se něco nestíhá, tak se to musí hlásit dopředu a ne až na poslední chvíli.
    - dobrá organizace času. Spousta meetingů, které mám, je jenom poslouchací, ale stejně na nich musím z nějakých důvodů být. Během těch meetingů se dá udělat spousta věcí, například skočit si na poštu, vařit, cvičit. To pak ve výsledku ušetří dost času a budete věci lépe stíhat.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Tak je to syndrom chronického stresu, ztráta smyslu činnosti - třeba protože do toho někdo furt hází vidle, snižuje rozpočet, posouvá sub-dodávky,…
    VOY
    VOY --- ---
    GREATDRAKE: Mam to podobne. Rodina a deti mi realne ani neumoznuji delat dele nez 8 hodin v prumeru a ani nemam nejmensi zajem sveho casu prodavat vic. Ze bych delal nekde o vikendu je sci-fi. Cas bez deti mi nikdo nevrati a nemam problem v zivote, k jehoz reseni bych potreboval vice penez.
    ARANIUS
    ARANIUS --- ---
    Ja som si prešiel vyhorením, s tým že to prešlo do insomnie, po zmene tímu sa to obrátilo.

    Začalo to totálne nenapadne - dostal som na starosti nejaký projekt, ktorý som mal zveľaďovať a vylepšovať … Bol to dôležitý legacy systém, do ktorého prispievali všetci kolegovia podľa toho, ktorý čo potreboval… Snažil som sa to nejak dať dokopy a pridať tam nejaké inovácie, ale moja snaha nebola ocenená a ešte som dostal zprda, že čo na tom robím keď po 2 rokoch na tom nevidno žiadnu zmenu…
    Niekedy v tom čase som mal neskutočný problém so spánkom, keďže som nevedel vôbec zaspať a celé noci som prebdel.

    Myslím si, že obrat nastal ani nie tak zmenou tímu ako tým že som sa zbavil zodpovednosti za ten frustrujuci projekt, ktorý ma doslova pomaly vysaval z energie …
    Od vývojárskeho tímu som prešiel pod support, s tým že keď som videl koľko toho tam robia ručne, čo by šlo zautomatizovať, tak som sa pustil znova do programovania a pomohol som im sa zbaviť veľa veci, ktoré im prídavali prácu navyše…
    Ocenenie úsilia a prace bolo pre mna osobne ako balzam, teraz som šťastným členom support tímu, kde vidím že moja práca ma zmysel a je ocenená…
    TMA
    TMA --- ---
    QWWERTY: Není to kdoví co, ale absence sebereflexe je ochranný faktor. O vylití se jsem nemluvil, ani o zahořklosti. Zanadávat si můžeš i za střízliva. A ani nemusíš zahořknout. Svou mentální nepohodu jsi vyřešil tím, že jsi nadáváním zkazil večer ostatním a můžeš jít klidně spát, protože ty už problém nemáš.
    TMA
    TMA --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam