• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    Já mám dlouhodobě dvě práce, takže fest pracuju po večerech a víkendech. Pokud můžu říct, tak prevence vyhoření je:
    - dostatek spánku a celkově pravidelný denní režim. Neexistuje chodit spát náhodně a pak ráno dospávat.
    - sport nebo jiný způsob jak si pravidelně vyčistit hlavu. To důležité je tam ta pravidelnost.
    - přestávky - dělejte si proboha v průběhu dne přestávky, ideálně se na chvíli zvednout od počítače
    - nenechat si srát na hlavu a nestresovat se z jiných lidí nebo zvrácených termínů. Když víte, že se něco nestíhá, tak se to musí hlásit dopředu a ne až na poslední chvíli.
    - dobrá organizace času. Spousta meetingů, které mám, je jenom poslouchací, ale stejně na nich musím z nějakých důvodů být. Během těch meetingů se dá udělat spousta věcí, například skočit si na poštu, vařit, cvičit. To pak ve výsledku ušetří dost času a budete věci lépe stíhat.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Tak je to syndrom chronického stresu, ztráta smyslu činnosti - třeba protože do toho někdo furt hází vidle, snižuje rozpočet, posouvá sub-dodávky,…
    VOY
    VOY --- ---
    GREATDRAKE: Mam to podobne. Rodina a deti mi realne ani neumoznuji delat dele nez 8 hodin v prumeru a ani nemam nejmensi zajem sveho casu prodavat vic. Ze bych delal nekde o vikendu je sci-fi. Cas bez deti mi nikdo nevrati a nemam problem v zivote, k jehoz reseni bych potreboval vice penez.
    ARANIUS
    ARANIUS --- ---
    Ja som si prešiel vyhorením, s tým že to prešlo do insomnie, po zmene tímu sa to obrátilo.

    Začalo to totálne nenapadne - dostal som na starosti nejaký projekt, ktorý som mal zveľaďovať a vylepšovať … Bol to dôležitý legacy systém, do ktorého prispievali všetci kolegovia podľa toho, ktorý čo potreboval… Snažil som sa to nejak dať dokopy a pridať tam nejaké inovácie, ale moja snaha nebola ocenená a ešte som dostal zprda, že čo na tom robím keď po 2 rokoch na tom nevidno žiadnu zmenu…
    Niekedy v tom čase som mal neskutočný problém so spánkom, keďže som nevedel vôbec zaspať a celé noci som prebdel.

    Myslím si, že obrat nastal ani nie tak zmenou tímu ako tým že som sa zbavil zodpovednosti za ten frustrujuci projekt, ktorý ma doslova pomaly vysaval z energie …
    Od vývojárskeho tímu som prešiel pod support, s tým že keď som videl koľko toho tam robia ručne, čo by šlo zautomatizovať, tak som sa pustil znova do programovania a pomohol som im sa zbaviť veľa veci, ktoré im prídavali prácu navyše…
    Ocenenie úsilia a prace bolo pre mna osobne ako balzam, teraz som šťastným členom support tímu, kde vidím že moja práca ma zmysel a je ocenená…
    TMA
    TMA --- ---
    QWWERTY: Není to kdoví co, ale absence sebereflexe je ochranný faktor. O vylití se jsem nemluvil, ani o zahořklosti. Zanadávat si můžeš i za střízliva. A ani nemusíš zahořknout. Svou mentální nepohodu jsi vyřešil tím, že jsi nadáváním zkazil večer ostatním a můžeš jít klidně spát, protože ty už problém nemáš.
    TMA
    TMA --- ---
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    RAINBOF: Tohle mi naštěstí zařídily děti. V 6:30 vstávat, takže pracuji od osmi a nejpozději v pět si je zas vzít (což už jsem stejně mentálně mrtvej díky brzkému vstávání) znamená že mám poměrně jasné hranice a večer maximálně tak odpovím na dotazy přes telefon. A reziduální zbytky tendence nechat se od rodiny vyrušovat prací zmizely letos 24. února tak jak tak.
    ABAP
    ABAP --- ---
    RAINBOF: Dost přesné. Přidal bych chronické bolesti bederní páteře, nejspíš z nervů.
    Stačilo mi 23 let fest dělat (víkendy, o dovolené, po nocích). Kolikrát práce paralelně i na 9 různých projektech zároveň, starosti s firmou, s kontraktama, s právními předpisy 3 zemí.
    Přišel prostě den, kdy to dál už nešlo. Šéf to vzal dobře, z profesního hlediska se mě měl snažil udržet, ale z lidského to chápe. Divil se, že jsem to vydržel tak dlouho. Sám má páteř už zoperovanou, infarkt i další kolaps kdy na pracovišti přestal slyšet si už zažil.
    Kdysi jsem se divil, proč má ta firma v každém patře vedle výtahu defibrilátor.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    TMA: sorry, ale reseni "bez se vylejt do hospody, dokud se z tebe nestane zahorklej clovek nadavajici na celej svet bez spetky sebereflexe" je tak leda cesta k alkoholismu a rozhodne ne prevence burnoutu
    TMA
    TMA --- ---
    Vyhoření.

    Vyhoření je když...

    ...když už nemáte, co přiložit pod kotel a lokomotiva vašeho života začíná ztrácet dech.

    Ale co přikládáme pod kotel? Naději. Pocit, že má naše snažení smysl.

    ...když se staneme nihilisty typu, který popisuje Nietzsche, ale nedokážeme se s tím smířit.

    ...když si uvědomíme, že se vlastně prostituujeme, že se prodáváme za peníze, ale už nás ani trochu nebaví, jak s námi vyjebávají.

    Jinými slovy, je to deprese, úplně obyčejná deprese, jen máme pocit, že je zapříčiněna naší prací.

    No, není. Způsobíme si to nevhodným sebezpytem. Správný přístup je přitom zanadávat si v hospodě, nebo tak něco, ale rozhodně se nezpytovat, neklást si otázky po smyslu života.

    Vyhoření je, když jsme nespokojení a začneme se v tom stavu důkladně a do hloubky sebezpytovat.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    RAINBOF: samozrejme jsem myslel sadu blbych navyku. Hodne slusna cesta z toho je pravidlo 8h a dost, zacit makat brzo rano a tak.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    KOC256: ja vidim vyhoreni jako proces kdy nemuzes proste dal vyrobi se ti v hlave system deadlocku. To ze zacnes mit k praci odpor je takova prvni vlastovka kterou muzes prejet idealismem, workoholismem, laskou k oboru a tak.
    Psychicke obtize nastavaji uz jen proto ze si udelas sadu blbych naroku a dlouho zijes bez radosti z vykonaneho. Je idealni si pak dat pul rok volno.
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    No hlavně to je mimo schopnosti většiny z nás a musí nastoupit lidi co umějí krizovou intervenci...
    DEFILA
    DEFILA --- ---
    CERMI_FOX: vidíš to mimo kontext, mnoho lidí kolem mě třeba hypo ani nemá, řeším mezinárodní teamy, které jsou na projektech

    Pokud vím, tak zmíněný kolega začal pracovat pro neziskovku v rámci EU, pro mě osobně je úspěch, že se někde neobesil a on má teď práci a dal si žije život a netrpí.

    Pořád si nemyslím, že vyhoření je něco, co by mělo znamenat 'do práce se mi nechce, jelikož XY' to akorát znamená, že tě serou kolegové, procesy nebo prostředí.
    Stále to řeším jako reálný psychologický problém s možnými fatalnimi následky a 'naštěstí' jsem něco takového řešil jen jednou.
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    TOOMIX: Já bral až 2020 a doufám že to taky zvládnu dřív, ale mám na 30 let
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    DAVIDOWITCH: kupříkladu já hypo doplatím v roce 2026 po 11 letech splácení. Ale to je proto, že jsem ten byt koupil za pět minut dvanáct, než se začaly rapidně zdražovat. Dneska bych ho prodal minimálně za trojnásobek
    SATAI
    SATAI --- ---
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    Jeden z příznaků je taky že začneš mít pocit, že to nejde a vlastně nemůžeš sám nic ovlivnit.
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    KOC256: Máš hypo od 15? Já doplatím podle kalendáře v 68.

    Jinak vyhoření sem neviděl ale údajně Xkrat měl náběh. Takový to že na tebe všechno padá, máš toho tolik že nevíš co dřív ale energii na nic, ale nedokážeš vypnout hlavu, dovolená nepomůže..
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    KOC256: haha. Teda chtel bych, ale uplne to nevypada. Stejne tak decko jsem v 25 nestih :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam