• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    Jak tu proběhla ta diskuse o penězích, tak jsem si uvědomil, že si o ně neumím říkat. Dnes jsem obědval s bývalým kolegou a kamarádem, který dělá z pohodlí domu na venkově, má krásnou ženu a tři krásné děti a Němci mu posílají 400€ za den, protože si to vydupal. Jednou za kvartál tam musí osobně na plánovací víkend spojený s teambuildingem. Řekl jsem mu na to, že jsem se naposledy bál říct si o 5000,- Kč za den, protože jsme se báli, aby nám tu zakázku nevzala konkurence.

    Ostatně, zvažuji remote zakázky do budoucna, máte s tím někdo zkušenosti? V zahraničí jsem pracoval akorát v mládí a na černo a na poli nebo v sadu nebo ve skleníku nebo v porcoval ryby, takže o tomto poměrně novém trendu remote zaměstnání nemám moc přehled.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    GOSHEWAN: doma si můžu zařídit všechno, co chci, firma mě nebude kontrolovat, jestli mám dostatečně špatnou židli.
    Ale v kanclu? Myš (trackball) i klávesnici jsem si kupoval za svý, protože budget byl asi 1kKč na vše. Židle samozřejmě také lowcostové.
    A takhle mám zkušenosti ze všech kanclů, kde jsem kdy pracoval, někde špatné, někde ještě horší. Jednou se pode mnou "moje" stoletá židle rozklížila tak, že jsem se skoro nabodl na nějaké hřebíky, co to držely pohromadě, a jen kolegové zabránili tomu, abych ji vyhodil skrz zavřené okno a šel sedět, protože by někomu nejspíš spadla na hlavu :)
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    P19: Tak to klobouk dolu. Jsi nejspis vyjimka potvrzujici pravidlo (: Ne kazdy na to ma - at uz osobnostne, intelektem, a nebo prostredim. Ty jsi priklad toho kdo si to vydrel a tak si to plne zaslouzi. Ale jiz tu nekolikrat padlo o sotva/cerstve dostudovanych co nastupuji za nasobky platu v jinych oborech aniz by byli skutecne schopni.
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    Ja mam pocit, ze muj nejvetsi prinos spolecnosti je to, kolik ja, resp. muj zamestnavatel za me plati na danich, protoze to je sakra hodne (:

    Vyvijim v zahranicni bance interni systemy, takze pokud by me dnes prejelo auto a zitra bych uz do kanclu neprisel, tak si toho podle me realne nikdo nevsimne. Takova je realita, nicmene mam za to, ze podobne to je pro vetsinu software projektu/firem. Jednou jedinkrat me oslovili (tusim) z Plzne, jestli nechci optimalizovat trasy pro zachranku. Bohuzel nabizeli asi tak pulku meho aktualniho platu. To si nestezuju, jen konstatuji - nijak zvlast nehledam nova mista a kdyz mi nekdo pise na linkedin, tak je nehodnotim podle toho, jestli mam pocit, ze delaji neco prinosneho (99% nedela).

    Coz tedy je druha vec co me casto trapi - ze ackoli me vyvoj sw stale bavi, tak jeho realny prinos je velmi maly.
    P19
    P19 --- ---
    JANFROG: Hele já to tak měl, takže já ty kecy mám. Samozřejmě to neplatí obecně, nejde generalizovat, ne každej může být programátor. Ale já měl zázemí dost na prd (neměl jsem doma ani počítač), vlastně jsem měl většinu předpokladů proti, ale viděl jsem, že v oboru, který jsem si vybral budu živořit. Samozřejmě základní předpoklad byl, že mě to bavilo, tak jsem si cestu našel. Koupil si 2 tisícistránkový knížky a učil se doma bez počítače a chodil to po nocích zkoušet do celouniverzitní počítačový studovny. A to jsem měl doma už děcko.
    Po mně to zkoušel stejně třeba brácha, ale když je to nebaví, tak prosťe nevydrží :|

    Já to myslel obečně spíš tak, že když to stojí v akademické sféře s penězma za prd, ale mají tam pohodičku (jak tu někdo psal), tak pak si těžko můžou stěžovat, protože můžou jít do té farmaceutické firmy (např.) - jenže to je zas pod jejich úroveň. Tak to je pak těžký..
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    CERMI_FOX: Cekal jsem, ze se nekdo ozve (: Za me dalsi z absurdit naseho zamestnani je prave tohle. Vim, ze nejsem jediny, kdo ma v kanclu standing desks, telocvicnu nebo kdo si muze vzit z kanclu ergo zidli domu (pripadne si ji nechat proplatit). Podobne monitor, podstavce apod. A uprimne, s temi mzdami je to az trivialne jednoduche zaridit si to doma i za sve. Ja mam doma obycejnou karimatku na ktere si 3x denne 5-10min zacvicim a k tomu valce na kolo (pripadne jak nekdo psal - seberu se temer kdykoli a jdu na pul hodky na kolo ven). Za me je era znicenych zad/oci/cehokoli z programovani uz davno za nami.

    Dusevni zdravi je pochopitelne komplexnejsi tema, ale nemyslim si, ze je to problem vyhradne IT.
    ROMI
    ROMI --- ---
    CERMI_FOX: ale jen pokud odvezou ten bordel a neudelaj jeste vetsi, ti popelari :D
    E2E4
    E2E4 --- ---
    CERMI_FOX: to jo, ale ona je to skála od nejčistší obecne infrastruktury (cojavim Linux kernel) po vyloženě zvětšování evilness něčeho co je samo o sobě už dost evil..

    ot: ad farmacie, největší děs v týhle oblasti - https://en.wikipedia.org/wiki/Opioid_epidemic_in_the_United_States
    E2E4
    E2E4 --- ---
    JANFROG: nebo easyjet, ten měl že když ses podíval na ten samý let podruhý, byla cena vyšší. v jiným browseru stále původní..
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    E2E4: to můžeš ale říct o všem.
    Děláš chemii? Buď děláš na hnijivu, co zachraní svět od hladu, nebo na nový droze pro vládu.
    Děláš farmacii? Buď zachráníš svět před Zlou Nemocí nebo budeš dělat pro bohatou farmačku, která si za ten lék bude účtovat nesmysly, protože může.
    Děláš ve vědě? Můžeš vymyslet mikrovlnku nebo atomovku.

    ... atd.

    Akorát popeláři jsou vždycky hodní :-)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    EMBI: nedekodoval jsem zda je to humor.

    fakt to vidíš zisk akcionářů v nějaký rovnováze s colateral damage? tím že místo života lidí sedí pricucly k platformě, která v nich vyvolává pocity méněcennosti, vytváří polarizaci, nenávist, umožňuje populismus (co by byl Trump bez Twitteru) atd atd.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    E2E4: Staci vyvijet pro Ryanair :-), jejich web je dark UX masterpiece :-)
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    E2E4: To mi připomíná, že jsem šel na jaře vícedenní přechod Jeseníků a první koho jsem potkal byla blondýnka, která dělala před tím biochemii, ale přešla na programování v Pythonu a cca po roce to vypadá, že se chytla :-) Ale ze strany firmy to chce hodně trpělivosti.

    Občas slyším, jak si nějací celkem chytří lidé řeknou, že změní práci a půjdou programovat aby měli spoustu peněz. Ale přijde mi, že když je to nebaví, tak jim to nevydrží a utečou. Vzhledem k tomu, že to nevyžaduje žádnou zvláštní kvalifikaci, tak to může zkusit kdokoliv.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    VOY: tohle jsem přesně chtel napsat. :) nebo systémy pro gambling, alkohol, lichváře..

    a pak je tu další věc, nízká životnost. cokoliv co člověk udělá je během pár let obsolete až mrtvé..

    naproti tomu třeba v tý vědě, někdo udělá výzkum, a ostatní na tom stavi, civilizace se posunuje dopředu. nebo aspoň ušetří práci ostatním, když najde slepou uličku.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    GOSHEWAN: ad "nezničís si zdraví" - tady nesouhlasím. 12h denně prací u PC se projeví zničenýma zádama a karpálama. O mentálním zdraví nemluvě, ostatně se traduje, že každý SAPař dřív nebo později si dá ozdravný pobyt v blázinci. Nevím, co je na tom pravdy, ale třeba dva měsíce zavřený někde někde mimo IT bych celkem uvítal.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Doporučuju v oblíbeném vyhledávači zadat něco jako "Facebook democracy". 🙃
    EMBI
    EMBI --- ---
    VOY: Google, Facebook a dalsi mega poskytovatele reklamy maj taky pres 100 tisic akcionaru. Takze pomaham treba i tem :-D

    Ne ted vazne, i platformy treba jako Facebook jsou za me uplne skvely a umoznuji udrzet kontakt s lidmi, ktere jsem hrozne dlouho nevidel. Diky reklamam jsou pak zadarmo a muzou platit jejich sw engineerum neuveritelny mzdy :-D
    VOY
    VOY --- ---
    EMBI: Jasne, ale taky muzes naprogramovat aplikaci plnou UX dark patterns, ktera lidi hlavne drzi pri sledovani hromad reklamy. Kazdy si musi sam pro sebe vyhodnotit, jestli to na cem dela zrovna je cisty prinos pro spolecnost nebo to spis jen vydelava majiteli prachy bez ohledu na negativni externality.
    VOY
    VOY --- ---
    JANFROG: Jasne, nemyslel jsem, ze je mas rovnou za idioty. V danym momente si byl v pravu, interviewer nemuze predpokladat, ze znas sudoku. My treba meli oblibenou otazku napsat takovou trivialni implementaci Sokobanu a vetsinou jsme zacinali tak, ze jsme kandidatovi poslali link na online verzi ty hry a pokud za neco stal tak typicky behet minuty pochopil o co zhruba jde.

    Zpetnou vazbu vetsinou muze dat jenom ten recruiter na konci a ten ma omezeny moznosti jak to udelat. Samozrejme mohl by si precist vsechny reporty od jednotlivych intervieweru a neco z toho pro tebe vydestilovat, ale precijenom je to liability risk a prace navic. Takze ve finale sance cloveka dostat z korporatu nejaky obsirny feedback moc neni no. Jejich jedina motivace vlastne asi je, ze s nimi budes zkouset interview znovu a nebo ze o nich budes hezky mluvit :-).
    EMBI
    EMBI --- ---
    SPIKE411: IT & vyvoj software rozhodne bullshit neni a je to jedna z cinnosti, kde ma 1 clovek ten nejvetsi prinos pro co nejvice lidi. Muzu naprogramovat appku, kterou si stahne 100.000 lidi a tem 100.000 lidi vylepsi nejakym zpusobem zivot.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam