• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    Ono taky asi záleží kdo je jaký typ programátora. Za těch mnoho let praxe jsem pochopil že né každý je problem solver, né každý má schopnost tvořit sám od sebe, né každý má schopnost vyšší abstrakce. V korporátu jsem mnohem víc narážel na lidi co nemají tyto kvality. A ti co tam byli nejdéle vykazovali většinou nejhorší programátorské kvality. U manažerů ale měli nálepku těch nejlepších. Asi protože on tam je 20 let a všemu rozumí. Že blokují inovace, že zavedli do firmy něco nefunkčního co se tam drží a že kvůli nim odcházejí potentní programátoři je věc druhá.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    SAJAGI: ja teda delam v maly firme (10 kmenovych zamestnancu vcetne majitele, hromada externistu kolem), v podstate jsem s firmou vyrostl, majitel dela ksefty, shani byznys, ja mam svobodu a dulezity jsou jen deadline projektu. jestli delam pres den, v noci nebo o vikendu, kdyz to vyhovuje me a zakaznikovi, neni problem. co se tyce platu, zacinal jsem na hodne malym platu, ale ted uz je mame nadprumerny a v podstate lizeme smetanu po 32letech podnikani.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    LARS_GUNNER: Já teď dělám kontrakt pro jeden americká korporát co se rozjel v devadesátkách. Přepisuju 20 let starý kód a ten člověk co to tehdy psal, tam pořád pracuje a není problém se ho zeptat. :-D Celkově mi přijde tenhle korporát dobrý a programátoři tam zůstávají hodně dlouho. 5-10 let je úplně běžné. Ostatní profese mi přijde, že tam vydrží méně.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    SAJAGI: Je možné, že jde o naše osobní zkušenosti které jsou z principu věci odlišné. Mě v korporátu štvalo hodně věcí. Od zamčeného počítače kde jsem neměl skoro žádná práva a buhví jaké divné spy utility mi běželi na pozadí. Stejně tak mi byl přidělený počítač který se pomalu rozpadal a když jsem si stěžoval tak mi ho vyměnili za jiný který se taky rozpadal. Všechno se řešilo dlouho. Co v malé firmě by byl jeden dvoutýdenní sprint se tady táhlo klidně dva tři měsíce. Nebyla šance zasahovat do diskuse kolem produktu. Nebyla možnost diskutovat o vývojářských nástrojích. Někteří odváděli naprosto příšernou práci a já s tím nemohl nic udělat. Byl to totální zmar. Prostě to hrozně nabourávalo motivaci a radost z toho co člověk dělá. A já jsem asi lehce ADHD, takže mě když klesne motivace tak jsem hned v depresích a každý den je pro mě trizna.
    SAJAGI
    SAJAGI --- ---
    LWEEK: Jako zaměstnanec jsem pár firem vystřídal (od 15 lidí až po ~200000 lidí celosvětově). Možná jsem měl jen štěstí, ale neřekl bych, že korporát je inherentně horší, než malá firma, oboje má svá pro a proti. V korporátu byla větší míra meritokracie oproti malým firmám, kde vládne v různé míře nepotismus. Stejně tak rozpočet v korporátech na infrastrukturu a pomocné síly (jako testery, adminy, apod.) je něco, na co v malé firmě teď vzpomínám se slzou v oku. Stejně tak fungující (drahá) klimatizace ;)
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    JANFROG: Tak vždycky to je primárně o lidech se kterýma pracuješ. A věřím že i v rámci korporátu může vzniknout ostrov kde se dělá smysluplná práce, kde všichni táhnou za jeden provaz, nepolitikaří se. Prostě něco jako startup financovaný korporátem. :)

    LARS_GUNNER: Pravdou je, že kdybych veškerý čas co jsem spálil na startupech byl v korporátu, tak už teď možná mám někde barák s jachtou. Ale zase já si vybíral startupy kde to bylo i zajímavé a které mi dali víc než jenom peníze a práci. Byl jsem u zrodu i jednoho docela hodně úspěšného startupu. Bohužel to byl startup z Londýna a oni dostali šanci se přesunout do Silicon Valley. Jenže já se nemohl a nechtěl přemístit do SF. Možná to byla chyba, možná ne. Nevím :)
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    LWEEK: Asi zalezi. Byt v nejakem korporatu v R&D oddeleni nemusi byt zle...
    LARS_GUNNER
    LARS_GUNNER --- ---
    LWEEK: Ve startupech jsem byl dohromady 4 roky, ve dvou. Jeden byl vylozene spatnej a ten druhej se chytnul, ale protoze po me chteli agilitu spolumajitele za plat vratnyho, tak se nase cesty rozesly. U tech startupu je urcite lepsi si hned na zacatku nechat napsat smlouvu na podil, protoze kdyz to uspeje, nikomu se pak uz nic narovnavat nechce.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    LARS_GUNNER: Děláš dobře. Já si to minulý rok vyzkoušel a byla to katrastrofa. Ale zase je dobré si to zkusit a vědět co člověk fakt nechce. :) Startupy jsou dost nepředvídatelný. Asi je potřeba najít kompromis. Menší firma která má produkt, který je v černých číslech nebo obecně jsou na trhu už etablovaný. Korporát jsou dobrý peníze a jistota, ale člověk tam duševně umře.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    CERMI_FOX: imho je otazkou, jak moc se takovy korporat zasekl v legacy a zije ze sve minulosti (licence, infrastruktura, pozice na trhu...)
    napr. muj dojem u nas je, ze s migraci fyzickyho legacy do cloudu a prechod na reseni, ktery jsou open, prichazi spousta konkurence, ktera se driv nemela sanci chytit. (eg startupy, ktery maji par lidi, ale makaji vsichni)
    ofc ten korporat bude setrvacnosti existovat treba dalsich 10-20-30 let, ale uz ted mam pocit, ze znacne zaostavame a nemame technologie na urovni, aby jsme si udrzeli pozici az prijde dalsi technologicky skok. ta koule na noze "produktivni tahnouci neproduktivni" v tomhle imho bude hrat znacnou roli.

    ty lidi casto nemusi byt "neproduktivni" v tradicnim chapani, ie delajici absurdni minimum, aby je nevyhodili.
    obcas staci, ze se za kazdou cenu snazi udrzovat status quo, nemaji chut poustet se do novych technologii, neudelaji zadny krok k podpore/adopci novych procedur, etc... nebo jsou aktivni, ale uplne spatnym smerem a venuji pozornost vecem, ktery si nezaslouzi prioritu


    (a ted bych mel prestat zvanit na nyxu a jit zpatky delat, ze jsem produktivni :D )
    LARS_GUNNER
    LARS_GUNNER --- ---
    CERMI_FOX: Nemyslel jsem zrovna korpo. Znam i firmy o dvaceti lidech, kde to tak funguje.
    Vydelecnost korporatu je spis sile a velkem kapitalu, nez v kvalite, takze tam to takhle muze fungovat i 9/1. Ale ja v korpu zatim nepracoval a snazim se tomu pokud mozno vyhnout.
    FARIN
    FARIN --- ---
    CERMI_FOX: bavime se o programovani 40+, to uz by mel mit clovek dost rozumu na to aby dobrovolne nedelal 10h sichty (pokud za to nedostava adekvatni plat)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    LARS_GUNNER: a i tak jsou takove korpo vydelecnejsi na zamestnance jak minifirma, kde makaj vsichni :)
    LARS_GUNNER
    LARS_GUNNER --- ---
    Humor tkvi v tom, ze jsou firmy, kde tri produktivni zivi tricet neproduktivnich.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    KOC256: jako kolem vajec? Jakože rozbít (zadání a scope) a pak usmažit (v nerealistických deadline)? Jo, to by odpovídalo :)
    KOC256
    KOC256 --- ---
    JINX:
    Tak ono to je zřejmě vždy vyváženo tím, co je firma ti ochotna zaplatit. Pokud by byly neomezené možnosti, tak si spousta lidí nechá i za krk nasrat, ale pokud máš možnosti jen průměrné, tak se vždy jednoduše najde "lepší angažmá"...
    JINX
    JINX --- ---
    KOC256: A mate i homeoffice/remote? Kde ze to pracujes?
    LARS_GUNNER
    LARS_GUNNER --- ---
    KOC256: On je tlak znatelny vsude, kde je takovy ten typicky organizacni bordel. Nekomu to vyhovuje, protoze se za ten bordel schova a ti co jim to nevyhovuje brzy odejdou tam kde jsou spokojenejsi a tim je vesmir v rovnovaze.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Já teda nevím v jakých korporátech děláte, ale u nás se už musí chodit kolem programátorů jak kolem vajec, aby byli spokojeni a nechodili jinam... Natož jim diktovat něco co nechcou... :)
    LARS_GUNNER
    LARS_GUNNER --- ---
    KLEINZACH: Vavra me presvedcil, jak moc je dulezita schopnost uzivat jazyk moudre. I kdybych sympatizoval s devadesati procenty toho, co rika, tak to podava zpusobem vesnickeho hospodskeho, takze jsem vzdy obdivoval, ze se dostal tak daleko, musi byt velky talent nebo to druhy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam