• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    Dress code v IT mě přijde děsně ujetý. Takový pozůstatek 90tých let. Jsem rád že trh je natolik nenasycený, že tyhle mastodonti pomalu umírají na zdrojích. Nutno tedy říct, že se celkově potřeby programátorů hodně posunuly. Dřív jsme plakali blahem, když byl v kanclu kávovar. Dneska už člověk chce flexibilitu a svobody, smysluplnost práce, možnost se podílet na rozhodování a spoustu dalšího. Vtipné je, že spousta firem si to ještě neuvědomuje a pořád láka na blbosti jako sport karta.
    KEJML
    KEJML --- ---
    KLEINZACH: V Embeditu jistě minimálně do konce roku 2016 (pak jsem odešel). Jednou přišel kolega v kratkejch kalhotech (nestihl se stavit doma po večerní akci :) ) a druhý den dorazil celofiremní friendly reminder mail ohledně dress code :)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    LARS_GUNNER: do dneska by me zajimalo, jak vypadal rozhovor naseho sefa s novym portugalskym kolegou, kdyz jsme ho zaukolovali, aby mu vysvetlil, ze u nas je normalni se v lete sprchovat :D

    KLEINZACH: my je sice mame v HR guidelines, ale v zivote to nikdy nikdo neresil, takze mikiny, zabky, bermudy, metalovy battle jacket, etc...
    samozrejme to pocita, ze lidi maji common sense a kdyz ma prijet napr. vice president s US, tak se aspon trochu sehraje potemkinova vesnice. (argument on-prem zakaznika na navsteve u nas nehrozi)
    ale tak nekteri lidi to maji asi nastaveny jinak ... a pak breci na glassdooru, ze u nas to tak neni :))
    LARS_GUNNER
    LARS_GUNNER --- ---
    KLEINZACH: Popravde jsem byl vzdy rad za to, kdyz tam nikdo nesmrdel, nebo smrdel jen malo. Dresscode tezko resit.
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    QWWERTY: programator a dress code?? myslel sem ze tudle myslenku sme zavrhli uz nekdy kolem 2005 :)
    LARS_GUNNER
    LARS_GUNNER --- ---
    QWWERTY: Tak to bohuzel je. Hodnoceni vsech podminek a zalezitosti je subjektivni.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    QWWERTY:
    Presne. I u nas to je casto kazdy tym jinak. Mame tu stare "zaprdene" (teda zaslouzile) tymy, kde ti senior programator SQL rekne ze neumi s profilerem a ma nulovou motivaci se to naucit a pak mlade progresivny tymy, kde clovek citi to nadseni jen prochazi chodbou... A vlastne to vzdy funguje ve stylu "ryba smrdi od hlavy"...
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    LARS_GUNNER: nebo to vypada jak u nas - da se najit tym, kde je to v pohode-ish (mame v tymu lidi 10+ let a nemaji potrebu jit jinam), ale ve zbytku baraku taky muzes najit bud idiota manazera nebo je to call-center style nebo napr. tymy zanikly kvuli reorgu/zmene priorit firmy, takze na glassdooru mame spoustu negativnich recenzi, ktery pristup firmy neskutecne nasral, takze to sli napsat vsude kam to slo
    tim rozhodne nepopiram, ze treba zrovna jejich zkusenost nebyla mizerna. viz je to o lidech a ty rozdily jsou propastny i u tymu v ramci stejne business unit

    no a pak tam treba najdes usmevny recenze, jako kdyz o nas nekdo psal zaporny hodnoceni, ze jako kolektiv jsme na neho pusobili strasne neprofesionalne, protoze serem na dress code a po kanclu chodime v mikinach a teniskach :))
    LARS_GUNNER
    LARS_GUNNER --- ---
    LWEEK: Jedina jistota je jit nekde pres dobreho znameho, ktery ma podobny zivotni smer jako ty. Vidis na nem, jestli ma volny cas, jak moc chaoticky ho firma vyuziva a jak se mu dari udrzet si zdravi. Pak je na vzajemne komunikaci, jestli je to pro tebe vhodne nebo ne. Startupy jsou vetsion prace nahovno, pokud to nejsou dojicky dotacnich programu.
    LARS_GUNNER
    LARS_GUNNER --- ---
    JARDABEREZA: Tohle je uplne nahovno, hodnoceni se tam da naklikat pres buhvico a i firmy, ktere maji silene podminky tam maji hodnoceni dobre.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    LWEEK: A co https://www.glassdoor.com/index.htm nebo https://www.atmoskop.cz/en/ ? ...a asi to bude chtít otázky na firmu. Např. kde se firma vidí za 10 let, jaké jsou její slabé stránky a pár doporučení od současných zaměstnanců, kteří tam rádi pracují :-D :-D
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    SAJAGI: Jj, přesně to co si myslím. Vždycky je to o lidech. Já měl pravda v posledních letech docela pech. Při pohovoru to vypadalo děsně fajn, a pak to je bída. Zas na druhou stranu si díky tomu uvědomuji, že předchozí joby byli vlastně v mnohém skvělé. :) Je to jak se vztahy. Trochu se vyřádit a ujasnit si co člověk chce. Teď jenom ještě jak dělat pohovory aby člověk nepadal neustále do pastí.
    SAJAGI
    SAJAGI --- ---
    LWEEK: No když je manažer vůl, tak to pak podle toho vypadá, a je jedno, jestli jsi v korporátu, nebo v minifirmě, IMO. V korporátu jsem byl v týmu, kde vše fungovalo perfektně (několik pater managementu nade mnou v pohodě lidi), i v naprostém marasmu (několik pater managementu nade mnou patolízalové). Jinými slovy, k nějaké homogenitě to mělo daleko, člověk se musel umět rozhlížet v jakém týmu a s jakými lidmi chce dělat, vše v rámci jedné korporace.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    Ono taky asi záleží kdo je jaký typ programátora. Za těch mnoho let praxe jsem pochopil že né každý je problem solver, né každý má schopnost tvořit sám od sebe, né každý má schopnost vyšší abstrakce. V korporátu jsem mnohem víc narážel na lidi co nemají tyto kvality. A ti co tam byli nejdéle vykazovali většinou nejhorší programátorské kvality. U manažerů ale měli nálepku těch nejlepších. Asi protože on tam je 20 let a všemu rozumí. Že blokují inovace, že zavedli do firmy něco nefunkčního co se tam drží a že kvůli nim odcházejí potentní programátoři je věc druhá.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    SAJAGI: ja teda delam v maly firme (10 kmenovych zamestnancu vcetne majitele, hromada externistu kolem), v podstate jsem s firmou vyrostl, majitel dela ksefty, shani byznys, ja mam svobodu a dulezity jsou jen deadline projektu. jestli delam pres den, v noci nebo o vikendu, kdyz to vyhovuje me a zakaznikovi, neni problem. co se tyce platu, zacinal jsem na hodne malym platu, ale ted uz je mame nadprumerny a v podstate lizeme smetanu po 32letech podnikani.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    LARS_GUNNER: Já teď dělám kontrakt pro jeden americká korporát co se rozjel v devadesátkách. Přepisuju 20 let starý kód a ten člověk co to tehdy psal, tam pořád pracuje a není problém se ho zeptat. :-D Celkově mi přijde tenhle korporát dobrý a programátoři tam zůstávají hodně dlouho. 5-10 let je úplně běžné. Ostatní profese mi přijde, že tam vydrží méně.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    SAJAGI: Je možné, že jde o naše osobní zkušenosti které jsou z principu věci odlišné. Mě v korporátu štvalo hodně věcí. Od zamčeného počítače kde jsem neměl skoro žádná práva a buhví jaké divné spy utility mi běželi na pozadí. Stejně tak mi byl přidělený počítač který se pomalu rozpadal a když jsem si stěžoval tak mi ho vyměnili za jiný který se taky rozpadal. Všechno se řešilo dlouho. Co v malé firmě by byl jeden dvoutýdenní sprint se tady táhlo klidně dva tři měsíce. Nebyla šance zasahovat do diskuse kolem produktu. Nebyla možnost diskutovat o vývojářských nástrojích. Někteří odváděli naprosto příšernou práci a já s tím nemohl nic udělat. Byl to totální zmar. Prostě to hrozně nabourávalo motivaci a radost z toho co člověk dělá. A já jsem asi lehce ADHD, takže mě když klesne motivace tak jsem hned v depresích a každý den je pro mě trizna.
    SAJAGI
    SAJAGI --- ---
    LWEEK: Jako zaměstnanec jsem pár firem vystřídal (od 15 lidí až po ~200000 lidí celosvětově). Možná jsem měl jen štěstí, ale neřekl bych, že korporát je inherentně horší, než malá firma, oboje má svá pro a proti. V korporátu byla větší míra meritokracie oproti malým firmám, kde vládne v různé míře nepotismus. Stejně tak rozpočet v korporátech na infrastrukturu a pomocné síly (jako testery, adminy, apod.) je něco, na co v malé firmě teď vzpomínám se slzou v oku. Stejně tak fungující (drahá) klimatizace ;)
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    JANFROG: Tak vždycky to je primárně o lidech se kterýma pracuješ. A věřím že i v rámci korporátu může vzniknout ostrov kde se dělá smysluplná práce, kde všichni táhnou za jeden provaz, nepolitikaří se. Prostě něco jako startup financovaný korporátem. :)

    LARS_GUNNER: Pravdou je, že kdybych veškerý čas co jsem spálil na startupech byl v korporátu, tak už teď možná mám někde barák s jachtou. Ale zase já si vybíral startupy kde to bylo i zajímavé a které mi dali víc než jenom peníze a práci. Byl jsem u zrodu i jednoho docela hodně úspěšného startupu. Bohužel to byl startup z Londýna a oni dostali šanci se přesunout do Silicon Valley. Jenže já se nemohl a nechtěl přemístit do SF. Možná to byla chyba, možná ne. Nevím :)
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    LWEEK: Asi zalezi. Byt v nejakem korporatu v R&D oddeleni nemusi byt zle...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam