• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    Diskuze o obzive programovanim pro starsi a pokrocile.
    rozbalit záhlaví
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    MICTECH: ano, je to stále zpotřebí opakovat.

    DEEFHA: No a proto je potřeba si najít koníček i mimo :)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DEEFHA: ale zase to ma vyhodu, ze nemusis travit vecery s rozhovory s manzelkou, kde bys musel trpelive a laskyplne naslouchat problemum sveho protejsku. ne?
    MLEKAR_STEIN
    MLEKAR_STEIN --- ---
    DEEFHA: proto hraju na klavír
    MIKEE
    MIKEE --- ---
    DEEFHA: tenhle problem velice "elegantne" resi deti a ted naopak docenuju, ze mi prace konickem je, protoze na mimopracovni konicky nemam prakticky zadnej cas ;)
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    Jinak jak tak pročítám ty poslední příspěvky, tak víte co? Nikdy nedopusťte, aby vám byla práce zároveň koníčkem :-) Já makám v různých sférách IT od osmnácti (takže už víc než čtvrt století...) a doma si po večerech dělám vlastní weby, různý projekty (havně reverse engineering), bastlím HW, opravuju starý herní konzole, hraju a i zkouším vyvíjet hry... Všechno s to motá "kolem počítačů" a díky tomu pro mě z toho není cesta ven :-) Jako jediný rozptýlení z jinýho světa mám aspoň kočky, to mě asi zachraňuje. No a manželka, ale ta jakožto grafička/DTP u toho kompu sedí taky pořád. Je to zlo, vám povídám :-)
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    KLEINZACH: Nám teď někdo od trenérů vysvětloval na Zoomu, jak máme využívat dechový vzorce. Odnesl jsem si z toho jen to, že když je člověk nasranej, tak takový to "vydejchej se a počítej do deseti" prostě funguje, ať už se tomu říka jak chce :-)
    MICTECH
    MICTECH --- ---
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    KLEINZACH: pro vysvetleni: todle je realna vata co mi chodi od HR do posty - imho jiz nejsou pricetni
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    Tak jako ono to je taky o tom, že ty IT systémy často stojí za prd a uživatelům spíš házejí klacky pod nohy, než aby jim pomáhaly. A ict je vnímáno něco jako instalatér- ten zkurveny záchod zase kape...
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    zdetekoval jsem priznaky deprese. pak mam pro vas PRESNE to, co potrebujete!

    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DATEL: ale stejne u toho pc nesedis 8h nonstop, nedavas si 30min na jidlo a nezadas o nahradnika, kdyz se potrebujes zvednout a jit se vychcat nebo si udelat kafe.
    DATEL
    DATEL --- ---
    VYHULENY_UFO: Já mám teď dovolenou, sedím ve vlaku a jedu na Moravu, jinak bych seděl u PC a makal a nezapojoval se do diskuze ;-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    QWWERTY: ne, ale setkavam se s lidmi, ktere u dobreho zamestnavatele a prijemnem platu pali dobre bydlo.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DATEL: to vis ze budes jeste rad dal programovat. pri kaceni drivi v lese bys nemohl cast dne zabit sezenim u socialnich siti ci hranim si s detmi.
    DATEL
    DATEL --- ---
    No, nemít děti školou povinné a ypotéku, tak s IT taky praštím a stěhuju se z Prahy zpět na Moravu. Jsem programátor (40+), měl jsem to jako koníčka už od třetí třídy na ZŠ, nikdy jsem se ničím jiným neživil (takže vlastně bych se ani ničím jiným neuživil). Už to je pro mě "jen práce", to nadšení a zábava se vytratilo. Prošel jsem si několika firmami, různé jazyky, desktop, web, teď mobilní app. Nebo možná by stačilo zménit firmu, ale při představé, že si zase procházím kolečkama pohovorů, zase začínat v novém týmu, sžívat se s novou firmou... Někdy si fakt říkám, jestli by nebylo lepší jít kácet stromy do lesa (ne, nebylo :-)
    LARS_GUNNER
    LARS_GUNNER --- ---
    QWWERTY: Jo je to celkem casty, ale spis u cisteho IT. V technologiich mene.
    Myslim ze i dnesni zensky nejsou moc zvedavy na zivot s nekym, kdo svou mentalni energii proda a doma pak byva casto nepouzitelny. Rekl bych, ze dnesni nastupujici generace uz diky vseobecnemu blahobytu ani neresi, ze je to stabilni prijem a pri vhodnem pristupu se to da delat do osmdesati.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    KOC256: podle mne to bez te manualni prace jednoduse nejde. Ja treba par let vyrabel custom kola (nez nam zbourali warehouse). Ted delam rad na zahrade, sazim stromy, kutim s elektronikou a tak vsechno mozny. Jinak bych zcvoknul.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    QWWERTY:
    Presne: "nebyt pohodli a prachu v IT"...

    JInak uz od nepameti jsem slysel o jednom klicovem ajtakovi jedne velke ceste IT firmy, co jednoho dne rekl ze konci koupil si vlek v jesenikach a dela tam vlekare...
    Ale vetsina z nas na to nema koule a prevladnou ty pekne penize a sezeni v teple...

    Mezistupen je to, ze si doma misto ke klavesnici vlezes do garaze a tam si hrajes se drevem, kovem, autem, ...
    MLEKAR_STEIN
    MLEKAR_STEIN --- ---
    QWWERTY: práce v IT je hodně odpovědnosti a minimum rozhodovacích pravomocí.
    treba měl jsem uzivatele, co si zaplevelil ntb nějakou havětí. ale na vině bylo IT. na nás doslova řvali Jak je to možné že ten člověk nemůže pracovat.
    mě nevadilo, ze to udělal, mě vadilo, že ten clověk za nic.přece nemohl a je to vsechno vina IT.
    ale když prišlo na porad dne peníze na zabezpečení, tak nebyly.

    a už docela dlouho pozoruji zajímavý trend, že lidé na kancelářských pozicích různé účetní a podobně jsou víceméně nadřazeny všem technickým pozicím. A kdyz vam všichni nadávají?

    no a pak aby se na to člověk nevytento.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    taky se ve vasem okoli zacinaji vyskytovat lidi, kteri uz maji IT plny zuby?

    znamy dela sysadmina. ted si zajistil volnejsi praci, min zodpovednosti a vyuziva volny cas k praci na prorezavani stromu
    druhy znamy dela sitovyho technika - ted jsem hledal jak ho kontaktovat a vsechny ucty neaktivni (nyx, discord, telegram, steam, facebook...), zaregistrovany domeny zruseny, etc...

    co jsem se bavil s kolegama, tak nebyt pohodli a prachu v IT, tak nekteri by se na to nejradsi taky vykaslali, zili nekde na vesnici a delali neco fyzickyho.
    obecne mam posledni dobou pocit, ze se docela zviditelnuje polarizace "tech fanboy" vs "eh, jednou jsem si to vybral a je to celkem komfortni, tak to nejak vydrzim, ale uplne radost z toho nemam"
    KOC256
    KOC256 --- ---
    VYHULENY_UFO:
    /OT/
    No u nas to zvoni na tom pohotovostnim a pokud to nekdo nezvedne do 30 sec, tak se to presmerovava na me. Kolegove se jo snazi, aby se to pres den nedostalo az ke me, jinak jsem zly :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    KOC256: jj, my mame pohotovostni mobil v kanclu, ale v nem lezi uz dlouhy roky a akorat v pondeli rano, ten kdo ma pohotovost, si ten telefon na sebe proste presmeruje.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    VYHULENY_UFO:
    Mám to stejně...
    Naopak mě nutili, abych nosil při pohotovosti dva mobily a vyřval jsem si, aby to zařídili softwarově (přesměrování). A i když moje číslo zákazníci mají, tak pokud ho zneužijí, tak to udělají poprvé a naposledy. Ale tak umím si je držet v patřičných mezích. A o tom to celé je... Vědět komu číslo dávám a nastavit si jasná pravidla...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    INDIAN: ja teda dve cisla nekrmim, pouzivam tak 25let jenom jedno a to mam jak pro soukromy tak pracovni ucely. nevidim duvod, proc sebou tahat dva telefony nebo mit dve karty v jednom telefonu. ale je fakt, ze mam jednou mesicne tyden pohotovost a klienti mi muzou klidne zavolat i v noci...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam