Jeste bych se po delsi dobe vratil k tem platum.
Mel jsem s kolegou nedavno rozhovor na tema zivotni urovne vyvojaru v Praze (pripominam, ze oba pracujeme pro zahranicni banku, ale za ceske platy. Naposledy jsem odmitl konkurencni nabidku za 200K na HPP). Strasne me prekvapilo, kdyz mi rekl, ze si vzdy predstavoval, ze bude vyssi stredni vrstva a misto toho se citi spis jako nizsi (stredni) vrstva. Nerekl primo chudy, ale ve vysledku to tak vyznelo. Plat ma IMO ~150K, mozna vic. Ze ma pocit, ze muze do lepsi restaurace jen jednou mesicne, o cestovani nemluvil, a ze kolem sebe (v metru, na ulici) vidi lidi, co maji drahe (drazsi?) telefony, hodinky, obleceni a kdo vi co.
Tak jsem to pak na obede s team leadem nadhodil jako vtipnou historku a prislo druhe prekvapeni, kdyz mi team lead (formalne sef) rekl, ze to vidi uplne stejne. Ze nechape kde se tu bere tolik lidi s novymi iphony nebo s cim. Celkem jsem cumel, protoze jsem nechapal. Moje splatka hypoteky vyda v klidu za nejelepsi iphone a stejne mi zbyde na dalsi (a to mam i nejake drobne investice). A on z podstaty veci ma vyssi plat nez ja.
Co mi unika? Mate podobny pocit? Ja k jsem tu psal uz naposledy, ja mam za to, ze jsme preplaceni a ze se mame (relativne nezaslouzene) az moc dobre. Je to jen tim s kym se srovnavaji?