• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    TECHNOBI
    TECHNOBI --- ---
    ANSI barvičky

MARASAN
    MARASAN --- ---
    Co na tech seznamech zaujalo mne, ze prakticky nic z toho se neuci na fakultě, naopak vsechno, co mne na fakultě naučili, je pořád platný a užitečný. Scary.

SATAI: ja bych rekl, ze treba i patterns - hlavne ve forme antipatterns, jsou uzitecny.
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    MLEKAR_STEIN: ou je, na to sem uplne zapomnel! a ruku v ruce s objektovym programovanim z toho vznikla CORBA a tam nekde jsme kolektivne usoudili, ze to asi staci, ze sme nekde museli sejit z cesty ;)

SATAI: jj, jenom se to nesmi prehanet, to je vse
    SATAI
    SATAI --- ---
    KLEINZACH: pritom tak pulka tech veci (zejmena ty unittesty) dava porad velmi dobry smysl a nedelat je je strilet se do nohy
    MLEKAR_STEIN
    MLEKAR_STEIN --- ---
    ADRAGON: okolo roku 2k muselo být všechno klient server.
    dokonce na to byl i srandovní "Hello world" jako c - s
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    mi teda objektovy nesedi vubec a produkuju funkcionalni. ovlivneny to je hodne asi tim,ze pouzivam kompletni kvalitni OS Erlang/OTP. :-D
    SATAI
    SATAI --- ---
    KOLCON: loser!
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    JANFROG: Zlatý objekty, z funkcionalniho programování se mi vaří mozek a debugovat to po někom bych taky nechtěl…
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    KLEINZACH: Byla? Ja mel za to ze jeste nepominula...no jo, asidelam full-remote moc dlouho a ztracim kontakt se svetem (a jeho trendy).

Me osobne na tom funkcionalnim trendu bavilo (bavi) ze obvykle proponent zacinal hanopisem na OOP a pak oslim mustkem presel na na funkcionalni, a oho, solidni matematicka teorie lambda kalkulu atd atp. Tak jsem si vzdycky vzpomel na skvely email Vaslly Bykova o dualite objektu a funkci vyssich radu a dal jel OOP :-)
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    KLEINZACH: Jj, od toho jsou vlny, aby se vracely :⁠-⁠)
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    JANFROG: jj ve dvou to byla zabava i prace najednou, kdyz byl dobrej partak :)
    JANFROG: ale.. ale.. funkcionalni vlna tu uz prece byla :D fakt se to bude tocit dokola jak u obleceni?
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    SUCHRE: :-)
    Jako nekdo, kdo se proplkal o vecech kterym nerozumel az prijemne teplemu mistecku ti ale muzu rict, ze ani to plkani neni jen tak - to take trva nejaky patek naucit se plkat uveritelne :-)

KLEINZACH: Ty jo, kdyz jsem to cetl tak jsem si zavzpominal. "programovani ve dvou" byla skvela zabava a pekne to fungoval, hlavne kdyz ja jsem umel napsat podminku, ale ne cyklus a kamarad umel ten cyklus, ale podminku obvykle zvrzal :-)

ADRAGON: Jedna z tech aktualnejsich modnich vln je "funkcionalni programovani", tedy alespon za me.
    ARCHDRONE
    ARCHDRONE --- ---
    ADRAGON: napr. MongoDB https://www.youtube.com/watch?v=b2F-DItXtZs nebo taky OOP (trillian dollar disaster), atp
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    ADRAGON:
    * OOP: v jednu dobu (200x) vsechno muselo bejt objekt. nektery firmy jeste v roce 20xx koukaji na obycejnou funkci jako na neco spinaveho, neco, co musi byt zabaleno do staticke metody tridy..
    * patterny - Gangbang Of Four.. singleton, factory a visitor a to je tak vsechno co v pameti zbylo
    * genericky c++: pak pro zmenu muselo byt vsechno templata anebo templata templaty
    * uml: pak zase vsechno muselo bejt obrazek, idealne kod generovat z obrazku
    * unit testy: pak se zase muselo vsechno testovat
    * programovani ve dvou
    + vsechny ty manazersky metodiky: waterfall, agile, scrum, devops,...

deti vysiraj.. treba si jeste na neco vzpomenu
    ADRAGON
    ADRAGON --- ---
    KLEINZACH:
    Příjde mi, že i softwarové firmy podléhají módě. Dělám software jen asi 15 let profesionálně a ne vše si pamatuji. Ale vím, že o tom, že firma která nedělala:
    * bigdata nebyla cool (data co se nevešla na jeden server)
    * pak přišel trend Blockchain (+ privátní blockchain)
    * poté rozpoznání obrazu
    * a teď to vypadá na chatgpt, github gopilot apod..

Pamatujete si ještě nějaké další módní vlny? Vždy to působí, že bez daná technologie nelze žít a nakonec se z ní v lepším případě stane jen další nástroj, pro specifické situace.
    KOJA
    KOJA --- ---
    SUCHRE: To geneticky programovani jsem sice minul jelikoz kriticky skill v 90kach pro me bylo treba zavazovani tkanicek ale to co popisujes je nastesti nadcasova pravda 😅
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    :)

SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    Ono je to jako s hitem 90. let - genetickym programovanim. Nejvic o tom plkali, kdo moc neumeli nebo se tim plkanim chteli proslavit.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    KLEINZACH: tak on tam je ještě ten aspekt, že tyhle věci se v čase zlepšují.. a chatgpt není ani specializovaný na programování.

programovací jazyky jsou přesně definovaný, lidský zadání je vágní. v principu nevidím problém.

jenže, jak se to nakonec vyvine nevíme, co se bude reálně používat a jaký vedlejší použití nebo efekty to bude mít.. to uvidíme až zpětně.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam