• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    VESELYSKEPTIK: prolog jsem se učil ještě na FIM UHK v roce 2009
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    E2E4: To se ještě operátoři nechtěli smířit s tím, že budou akorát poskytovatelé levných trubek do internetu... Wait, oni to nechápou vlastně ani dnes.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    JANFROG: Myslenky se nemeni, jen dostavaji nova jmena. Treba ten cloud/microservices, to bylo uz driv jako vsechno mozny. Kompileru a firmware se to pravda moc nedotklo ;-)
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    VOY: E2E4:
    Jo jo, poslednich par prispevku pobavilo dost. Treba o SIM toolkitu jsem neslysel, co je SOA si take nepamatuji.

Je to docela vtipne - vedle v klubu se cas od casu resilo jak kdo udrzuje povedomi o novych trendech a co je in. Fast-forward 15 let a nestekne po tom pes. Ztrata casu.

Jestli se kdy vratim na skolu, tak si tohle vytisknu a budu ukazovat studentum, az budou narikat ze se uci blbosti co v praxi nevyuzijou.

A za sebe me to jen utvrzuje, ze jsem si vybral dobry podobor kde se veci tak rychle nemeni. Vzpominam si jen
    na jednu modni vlnu co se moc neujala - tracing JIT, jinak je to spis pomala evoluce a co jsem se naucil pred 20 lety plati doted. Ale take mozna jen ztracim nadhled, jak v tom ziju kazdy den :-)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    VOY: jsem si taky říkal jestli nejsme vedle v boomerech :)

akorát my jsme nadavali na nesmysly už zamlada..
    VESELYSKEPTIK
    VESELYSKEPTIK --- ---
    VOY: Zrovna sem jdu s Prologem na počítačích páté generace :) . Ale SOA byla taky super.
    VOY
    VOY --- ---
    Posledních několik zpráv rozhodně člověka nenechá na pochybách, že se nachází v klubu 40+ ;-).
    E2E4
    E2E4 --- ---
    KEJML: no hlavně ty ceny.. WAP 1 Kč / kB. Jo, koruna za kilobajt. Vím že už tenkrát jsem říkal nějakému věrozvěstovi, že to je úplný nesmysl, tenhle WAP..
    KEJML
    KEJML --- ---
    QWWERTY: Existival i WAP over SMS, pamatuji si, že můj tehdejší Ericsson A2618s ho uměl :) ale dobová recenze píše, že naši operátoři toto v době uvedení nepodporovali. Nevím jestli to později zavedli, nebo ne.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    E2E4: Přes SIM toolkit jsem si hledala odjezdy meziměstských autobusů, to byly časy 😁
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    E2E4: ah, dekuji za korekci :)
    je fakt, ze z tehle drevnich dob moc technickych detailu nepamatuju
    E2E4
    E2E4 --- ---
    QWWERTY: to byl SIM toolkit předtím, WAP jel přes GPRS (taky drahý).

mimochodem SIM toolkit používali ještě před ~10 lety mobilní operátor v Indonésii, doplňovaly se přes to data z kreditu apod. mobily to asi pořád podporují, fungovalo mi to na iphone.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    E2E4: a deti, ktery tomu tehdy poradne nerozumeli, si tehdy rikali, jak je WAP strasne cool a hele internet v mobilu
    a o hodinu pozdeji clovek zjistil, ze prosurfoval vsechen kredit, protoze 1 menu = 1 SMS s tehdejsim cenikem :D
    E2E4
    E2E4 --- ---
    SUCHRE: totéž předtím data warehouse.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    LUDWIG_: ježíšmarjá jsi mi připomněl jak krátce po 2000 byl hrozně in WAP. v tý době už byly první velké weby, a všichni, zejména mobilní operátoři si mysleli, že teď budou mít všichni mobily a v nich ten WAP..
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    SUCHRE: to plati uz od SQL, ktery puvodne bylo pro ekonomy i ucetni ;-)
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    Ted leti demokratizace dat (= misto analytika nebo developera to ma delat i sekretarka, protoze tomu prece rozumi) a data lakehouse
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    ADRAGON: jeste me k tem modnim vlnam napadl "cloud computing"... jeden cas byl "cloud" mezi netechnicky zamerenymi lidmi univerzalni slovo jak naky cas zpatky "blockchain", co musi pouzit nejmin trikrat v kazde vete a prezentovat jako technologickou revoluci, bez ktere nelze zit, a zaroven sami poradne nevedeli, co to presne znamena. mezi technicky zamerenymi lidmi panovala spis urcita skepse a spousta podobnych konceptu uz naky cas existovala (grid computing, ubiquitous computing, ...).
    kazdopadne cloud, tedy ruzne software/infra-as-a-service sluzby, se obecne ujal, coz se o leckterych jinych modnich vlnach (jako treba privatni blockchainy) neda rict
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    LUDWIG_: prolinalo se to se zminovanymi OOP a UML trendy
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    ADRAGON: hype kolem XML jako textoveho formatu na vsechno od konfiguraci, prenos a ukladani dat, formatovani... SOAP / XML-RPC... XHTML... meta-frameworky jako WSCI atd. specializovane databaze na XML...

a pak o deset let znovu-vynalezeni kola s trochu min omacky s JSONem
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam