• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    AMBIENTIUM: a kdyby přece jen, tak můžeš v účetnictví vytvořit nový účet pro zaokrouhlovací chyby :)
    SATAI
    SATAI --- ---
    REFLEX: učit se z chyb jiných ;-)
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    TOOMIX: není to past. S penězma se pracuje na max. 4 desetinný místa (pokrývá všechny měny světa). Nikdy se nepoužívá float (jakejkoliv typ dle IEEE 754 apod.) čísla se ukládají do databáze jako decimal (13,4) (6 bytů na hodnotu na MySQL). Na výpočty jsou open-source knihovny, který data drží jako velký integery ve formě částka * 10000 (4 nuly jsou ty 4 des. místa). Jakékoliv zaokrouhlování je na konkrétní částku v tomto formátu. Pak se nikde nic neztratí ani nepřebývá.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    REFLEX: nastoupíš někam, kde ji mají :D
    REFLEX
    REFLEX --- ---
    TOOMIX: a jak pak tu znalost ziskas? :D
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    TMA: a přesně proto je programovaní čehokoliv s penězma past a kdo nemá tu znalost, měl by se na to vysrat
    TMA
    TMA --- ---
    Ono je to zábavné třeba správně zaokrouhlit. Zákazníkům řekněte, že něco stojí 1,50 Kč, protože pro fyzické osoby nepodnikatele je zákonem předepsané, že je udávána cena včetně DPH. To ovšem znamená, že bez DPH je to cca. 1,2396694215 Kč. Zaokrouhleně 1,24. A pak zákazníkovi 100 položek po 1,50 na faktuře sečtete jako 150,04 Kč...
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    SATAI: Ani ne, jenom schopnost na konci roku dělat nemožné do 5. min. a nedělat v tom chyby...
    SATAI
    SATAI --- ---
    SUCHRE:

    1) ochota trpět
    2) doménová znalost
    3) schopnost prgat

    ?

    ;-)
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    Pro vyvoj softwaru pro ucetnictvi a obor financi je schopnost programovat druhorada az tretirada
    ABAP
    ABAP --- ---
    Koncem devadesátek by se akciovkám docela hodilo rozšíření ERP na vedení skrytých, paralelních účetních knih, obírání společnosti na vstupech a výstupech i pokročilejší insider trading, vyvádění majetku ze společností a jeho vracení zpátky, když už se na to přišlo a je to v televizi.
    V helpu mohly být tipy a triky, jak se nenechat zavřít. Je to sranda. Jen dokud nenarazíte na takového střelce, jde řádově o stovky milionů a chce to s vámi probírat po práci mezi čtyřma očima. U toho si vzpomenete, že se tělo spolužáka namočeného v LTO nikdy nenašlo.
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    Bernard Black - accountant new filing system (Black Books)
    https://www.youtube.com/watch?v=mto0v89Gfcw
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    DWICH: Vybavilo se mi FTX, kde si kluci vedli účetnictví ne úplně dobrý, pokud vůbec :-D https://www.businessinsider.com/ftx-managers-used-online-chat-emojis-approve-official-expenses-ceo-2022-11
    DWICH
    DWICH --- ---
    DWICH: Bylo míněno pro DJFRACTAL (ne AMBIENTIUM)
    DWICH
    DWICH --- ---
    AMBIENTIUM: Neznám váš setup, pro koho to děláte, jestli interně, externě. Dovolil bych si přidat ještě jeden pohled - kdo za to účetnictví nebo cokoliv to má být, bude zodpovídat? Z finančního / účetního hlediska? Bude to externí účetní / daňová firma? Bude to interní finanční oddělení? Někdo to být musí, kdo tomu bude rozumět. Někdo musí určit, co tam bude za procesy, jak se co má dělat. Někdo to bude vyžadovat po dalších, kteří tomu nerozumí, protože mají svoji expertizu někde jinde, např. vývojáři, projekťáci, obchoďáci. Ať už to bude jakýkoliv subjekt / člověk, tak ten ať si řekne, jak to má být. V jakém systému účtuje - kde on ohlídá, že ty platby přišly, odešly, že to sedí atd.

    Příklad z praxe - známej má firmu, která řeší spousty transakcí v několika zemích, nákup, prodej, vratky, sazby daní, prostě všechny tyhle věci, kterým má rozumět účetní firma. Tak si na to našel účetní firmu, která pracuje s účetním systémem a nechal napojit jeho e-shop, sklady a další systémy na ten účetní systém. Ať už je to Helios, Pohoda nebo cokoliv, to je jedno. Důležitý je, že teď za ty finance někdo zodpovídá a dělá to v systému, kterému ten tým účetních rozumí. A díky tomu to neposere. Což je ta hlavní věc, o kterou to jde: "Hlavně to neposrat" ® ©
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    DJFRACTAL: já jsem tohle přesně (reporting, invoicing a handling plateb - žádné plánování, investice, účto ) dělal 2x ve dvou startupech (jeden byl už prodanej za několik mld.). Kombinace našeho kódu s integrací platebního providera. Hodně práce ale žádná věda.
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    E2E4: DAVIDOWITCH: SATAI: když jsem psal že jde o "část ERPček, která řeší finance a přidružené procesy" měl jsem na mysli zjednodušeně reporting, invoicing a handling plateb - žádné plánování, investice, účto, to ne... ono to není zas tak složité, jen jsem doufal, že někdo řešil právě toto

    v daleké budoucnosti toho nejpíše bude potřeba více, ale fakt na to teď není čas, zdroje, ani prostředky
    SATAI
    SATAI --- ---
    E2E4: programátorská varianta "je to jen sem přidat buttónek"
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    E2E4: Je to banda juniorů co dělají při škole. To sem taky býval optimistický. :D
    E2E4
    E2E4 --- ---
    DJFRACTAL: mně taky fascinuje, že chcete sami programovat něco, co je velké složité, náročné na specifické vlastnosti, má návaznost na legislativu, audity, každý rok se to mění.. a není to váš core business ani s tím nemáte zkušenosti.. navíc je to něco co potřebuje každá firma a na co řešení existují a jsou integrovatelná do všeho businessu..

    (jistě, dokonalá nejsou, spíš naopak, ale pořád 100x lepší než si to psát sám..)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam