• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    VONTRIX
    VONTRIX --- ---
    AMBIENTIUM: ne vzdy to staci. Pred mnoha a mnoha lety jsem byl zodpovedny za datove migrace v Ceske sporitelne. Velky projekt, kde se centralizoval jejich interni system (6 mio uctu). Rozdeleno na nekolik vln, vzdy pres vikend. Sledovany audit a na konci soboty, pri druhe vlne, kdyz vse bylo pro danou vlnu migrovano - STOP. Auditor nasel chybu v radu tisiciny halere. Ale to stacilo na stopku i pri radu miliard migrovanych korun... Trvalo asi 4h, nez jsme nasli problem. Stary mainframe mel vetsi pocet desetinnych mist nez novy Oracle a pri tech radech transakci, tam proste nakonec nastala zaokrouhlovaci chyba. Vysvetleni stacilo a pak se jelo dal...
    Jojo, to byly casy, kdyz clovke mel "v rukach" 3 mio lidi a jejich penize vyjadrene udaji v DB :D
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    AMBIENTIUM: No je to moje profesní deformace a je mojí prací hrát tu hru. Narozdíl od "normálních" lidí vždy ve všem hledám extrémy, proč něco nefunguje nebo neplatí, ikdyby ta šance byla 0,1% :-D Občas svoje okolí lituji co se mnou musí řešit :-D
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Falsehoods programmers believe about money - Sarah Dayan
    https://youtube.com/watch?v=m6ID-dv2f34

    https://noti.st/sarahdayan/hQyqGK

    A spousta dalších…
    GitHub - kdeldycke/awesome-falsehood: 😱 Falsehoods Programmers Believe in
    https://github.com/kdeldycke/awesome-falsehood#business
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    JARDABEREZA: na fiat je standard 4 desetinný místa (US-GAAP, EU-IFRS). Takže ano fiat to má prostě natvrdo. Ale snad tady nebudeme hrát hru na kočku a myš, že bitcoin to celé sboří, že ne...
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    AMBIENTIUM: Jo je... pokud každá měna má svojí vlastní a není to tam natvrdo :-D
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    JARDABEREZA: Haha tjn, ale princip stejnej. Je fuk, jestli haléře nebo Satoshi. Konstanta na zceločíselnění je * 100 000 000. :)
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    DJFRACTAL: z mýho pohledu je účetnictví nějakej okraj systému, kam se jen exportují pravidelně doménová data a účetnictví to jen zaúčtuje. Nikdy to nebyl primární zdroj dat, kterej by nedej bože měl řešit nějakou doménovou logiku, kterou bychom z něj chtěli čerpat, třeba že by za nás vystavovalo doklady nebo tak něco. Ale to je jen moje zkušenost. Uživatelský transakce si musíme hlídat sami i doklady vystavujeme sami, musíme řešit i přeshraniční dph a ještě je to komplikovaný tím, že matka, která prodává, je ve Švýcarsku (tzn. mimo EU) a prodává do EU i mimo EU. Tyhle znalosti národních specifik a přeshraničního dokladování atd., jsme si museli koupit - pomáhali externí konzultanti a pak jsme hirovali dobrýho CFO, kterej to znal a nebál se tý mezinárodní dimenze. Teď je všechno konzultovaný s KPMG, ale to už je extraliga (firma má hodnotu v miliardách a je prodaná z českých rukou velkým klukům z EU).
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    AMBIENTIUM: "všechny měny světa"... a pak přijde Salvádor a bude ti tvrdit, že jeho oficiální měna je i bitcoin, kde 4 místa jsou napováženou :-D
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    Side note: ve Finsku (kde aplikaci vyvíjíme a tým je z 3/5 dánský, zbytek je mezinárodní mišmaš) je účetnictví zvysoka nestandardizované a každá účetní kancelář si dělá svoje pořadí a číslování účtů, různě žongluje s termíny (hojné využívání synonym), účetní softwary jsou zhusta modifikovatelné atp., naproti tomu jsem pochopil, že v Česku je stanova či nařízení na každou ičovinu.
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    Pridavam se do fronty pricmrndavacu se zkusenosti z dob davnych (cca 18 let zpet), kdyz sme davali dohromady do jednoho ERP modul na aplikaci ruznorodych slev, trvalo nam asi pul roku nez sme se doplacali k uspokojivymu vysledku. Verim ze dneska uz tohle bude daleko jednodussi ...
    Jeste prihodim bezvyznamnej soufek z jinyho odvetvi - market data, moje predchozi zamestnani... Tam musel radovej programator bejt nejenom specialista na low latency problematiku (platforma psana v C++), musel ale hlavne znat veskerou problematiku tradingu a mit poneti jak financni trhy fungujou.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    DAVIDOWITCH: Njn tam záleží na detailech, který DJFRACTAL nechce odhalit. Já jsem ho chtěl podpořit, že my jsme něco zvládli sami + integrace payment providerů, který dělaj hodně věcí za nás. Ty věci se dají nastudovat a v kombinaci se schopným finančním ředitelem, kterej by měl znát tu doménu perfektně, se dá udělat spousta věcí in-house.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    No a pak přijde cukrovar a poručí, že částka za každé auto s řepou se zaokrouhlí na 2 desetinná místa a nad tím se pak dle dodavatelů postaví vážený průměr. Při výpočtu toho váženého průměru se každá ta váha jednotlivých vozidel, co se sumuje, znova pro každé auto zaokrouhlí na 2 desetinná místa. To že pak ten vážený průměr vychází na hovno jsem jim vysvětloval dlouho, ale jak když hrách na stěnu hází. Takže maj co chtěli. Stejně jako když se jeden rok počítalo DPH na příjmových pokladních dokladech za prodané řepné řízky normálním podělením, ale pak se to najednou muselo dle zákona násobit koeficientem a zpětně se nesmělo nic změnit. Takže žadný dopočítávání v SELECTech atd., prostě natvrdo ukládat hodnoty. Tohle už nikdy nechci programovat, jednou stačilo.
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    AMBIENTIUM: Jenze to vis ty, protoze delas v oboru. Co sem pochopil tak oni to maj jako interni side hustle kterej bude patlat par junioru ktery by tam klidne ten float nacpali.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    LOPIK: budu tvoje stanovisko a varování tlumočit 165.000 platících zákazníků z celýho světa, který to obsluhujeme postupně od roku 2007.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    AMBIENTIUM: To tvrdíš ty, ale nejsi účetní. Jak čtu nějaký "všechny měny světa" tak je mi jasný že to s místní realitou nebude mít nic společnýho. Hele fakt to není taková sranda - taky se můžou dostat k tomu, že to nějak napíšou a na konci daňovýho období se jim účetní (pokud to teda vůbec povede exportovat do jejího systému) opupínkuje a řekne, že si to můžou klientům vyfakturovat celý znovu, protože to je nepoužitelný, zároveň si sehnat daňovýho poradce, aby se protáhnul termín podání, přepsat to už taky nepůjde, podání se nemusí ani tak stihnout, kontrolu od financů asi taky úplně nechceš..
    Do budoucna budeš pak celý vánoce sedět v pohotovosti, protože se bude měnit nějaká sazba dva dny před platností zákona, jak je u nás tradice.. Já jsem jen fakturoval a tam je fakt takových problémů, co může nastat, že to je horší než nejhorší fantazie. Tohle nechceš dělat, když se nevyznáš v účetnictví.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    E2E4: nedojde. Nezaokrouhluješ dřív než úplně na konci poslední číslo. A i to zaokrouhlení můžeš vložit do dokumentu jako samostatnou položku kladné nebo záporné hodnoty. Povinnost ze zákona zaokrouhlit na celé koruny máš jen při platbách v hotovosti. Bezhotovostně se v CZK jede na haléře.
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    Já jen zíral co je v účetnictví protože mě platili v EURech který někdy přišly a někdy sem je vyměnil na koruny s nějakým spreadem. Toho bych se bál taky
    E2E4
    E2E4 --- ---
    AMBIENTIUM: no ale hotovost musíš zaokrouhlit u nás na celý koruny, ale vnitřně držet na ty 4 místa, takže k bordelu dojde..?
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    TMA: Navíc ještě "učetní" zaokrouhlování není to samý jako matematický zaokrouhlování, DPH se zaokrouhluje jinak než hotovost, to celý se může měnit s každou novelou zákona. Taky bych se do toho na koleně vůbec nepouštěl.
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    AMBIENTIUM: a kdyby přece jen, tak můžeš v účetnictví vytvořit nový účet pro zaokrouhlovací chyby :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam