• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    HOWKING: Tak problem je prave jak sehnat reference, aby ses nemusel "stylizovat", abys sehnal zakazniky, abys mel reference.
    Jinak jako zakaznik poptavajici X pochopitelne jdu za nekym, kdo se stylizuje do role "umim X", v tom problem nevidim. Je to normalni -- kdyz chci nejakou instalaterinu, jdu za nekym, kdo se tvari jako instalater. Problem je zlomit ten cyklus reference->zakaznici->reference.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    KERRAY: Konzultanta z tebe udělají zákazníci, to se stane samo ani nevíš jak. Prostě jim tvoje rady stojí za peníze. Stylizovat se do toho sám a pak to někomu nutit asi nefunguje.
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    To se neresi nijak, protoze hranice je nejasna.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    Pánové a dámy, řešil jste někdy někdo, jak přistoupit k "pivotu" v kariéře? Jak se z někoho, kdo roky kódil (ale má podstatně širší skilly a záběr) stát spíš konzultantem, kterého někomu jinému bude stát za to si najmout? Vůbec mě neláká vrátit se na pozici, kdy jsem v jedné roli, spíš bych chtěl využít to, že jsem těch rolí prošel spoustu, umím mluvit s lidma, umím je učit a vysvětlovat věci, ale nějak mám pocit, že vůbec nevím, jak k něčemu takovému dojít - nepředpokládám, že by stačilo napsat si na LinkedIn "dělám konzultanta, bavte se se mnou o tom, co potřebujete"...
    JINX
    JINX --- ---
    DAVIDOWITCH: to je strasne super vec, hlavne az ti budou z FU tvrdit ze za vsechno jsi odpovedny ty a ne ta ucetni firma :)
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    MIKEE: to je rozdíl mezi daňovým poradcem a účetním. Můj má plnou moc a FÚ na mě vesměs nemůže (tj, když mají problém píšou nebo volají k nim do firmy). Účetní tohle dělat nesmí a tak se dělá buď jak píšeš, nebo ta zběsilost že jim dáš login do svojí datovky. To jak si říkají před zákazníky je druhá věc.
    JIMX
    JIMX --- ---
    Tanečky? Napíšu něco ve smyslu "vážený kliente, od tehdy a tehdy si účtuji xyz/hod. Děkuji za pochopeni" ... a buď mi přijde OK a nebo něco ve smyslu abc Kč/hod by bylo lepší a já napíšu OK ... a za rok až dva to zopakujeme ...
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    Ono je to vždy ošidné se domlouvat, protože záleží na mnoha faktorech a člověk jich nezná ani zlomek. Od finanční situace společnosti až po mzdy kolegů.

    Ono to jde vždy o to, jak moc člověk chce pro danou společnost či zájemce pracovat a za kolik je schopný žít sám a pak následně s rodinou...
    DEFILA
    DEFILA --- ---
    JANFROG: mám to teď v poslední práci hodně podobné, když mě nabírali, tak mi na rovinu a otevřeně (proč tohle nefunguje všude!) řekli, že plat na moji pozici je Tolik +- 8% a jestli jsem za to ochotný pracovat :)
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    JARDABEREZA: Jako jo, zas teda musim rici, ze v obou (vlastne ve vsech) pripadech to byli lidi, ktere znam roky, potkavali jsme se na konferencich, znali moji praci, spolupracovali jsme na dobrovolne bazi, takze tam byla vzajemna duvera a nejaky reknem kamaradsky vztah.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    JANFROG: Je pěkné, že respektují tvojí cenu za hodinu a nesnaží se ti vnutit něco jiného a místo toho chtějí méně hodin. Mě se u kdysi u dvou změstnavatelů stalo, že jsem chtěl x na hodinu a nabídli my x-y na hodinu a v obou případech jsem to vzal. Dělal jsem základní chybu, že jsem to neměl připravené předem a viděli, jak se to snažím vymyslet na místě :-D
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    JARDABEREZA: Ja jsem teda o penezich moc casto vyjednavat nemusel (jsem takova ovce, co proste dela co se dohodlo dokud ji nevyhodej :-) ale predminule to bylo "Kolik potrebujes na rozumny zivot?" "x" "OK, x tenhle rok nemam, uz mam schvaleny budget. Mam maximalne y, kolik Tveho casu si koupim za y? Pristi rok budu pocitat s x."

    Tam co delam ted mi na rovinu rekli, ze platej tolik a tolik a to je non-negotiable.

    Uprimne, jsem za to rad, protoze odpadaj tyhle tanecky co nesnasim a neumim.
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    DARK_ONE: Copak Písek, ale já jsem v Praze... :-D
    DARK_ONE
    DARK_ONE --- ---
    JANFROG: tak uvidime za dvacet let, no :) sry za zmateni
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    DARK_ONE: Kouknul jsem se na prvni zaznam a pak na posledni a spadla mi celist - 400EUR/h (az pak jsem si vsiml, ze to je za den :-)
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    ABAP: Posledních pár let dělám jenom z domu. Nechci, aby to bylo jenom o ceně. Vždycky to někdo udělá levněji (nebo to aspoň zkusí udělat). Nějaký Ind nebo Filipínec by to klidně udělal za 1/10 nebo 1/20 toho co chci já.

    Nadruhou stranu jedna poučká říká, že dokud se s tebou nikdo nedohaduje o ceně, tak jsi moc levný :-D
    DARK_ONE
    DARK_ONE --- ---
    DEEFHA: ted ziju v Pisku, kdyz jsem se tu bavil s lidma z oboru (PHP, JS produktovy firmy pro CZ trh), zhruba to odpovida tomu, co rikas.
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    DARK_ONE: Pěkný. Koukám, že já se aktuálně nacházím někde v tvým roce 2017 :⁠-⁠D
    DARK_ONE
    DARK_ONE --- ---
    Jeste ke 'kdo mel kolik pred 20 lety'. Samotnyho me to zajimalo, tak jsem to vyhrabal. Mam vetsinu smluv v PDFkach, tak jsem to rovnou vzal vsechno. For science.

    Firmy a dylku zamestnani neuvadim, jen zamestnani/osvc a zemi firmy/zakazniku. Castka/mena podle smlouvy, vzdycky v hrubem, prepocet tehdejsim rocnim prumernym kurzem. U prvni firmy snad uz muzu, protoze neexistuje a muze to byt relevantni:

    Zacinal jsem jako programator v QA teamu v SUN microsystems, kam me dotahnul spoluzak z gymplu a tehdejsimu tech leadovi vdecim za trpelivost a spousty code reviews, ze me naucil aspon trochu psat kod (i kdyz v Perlu ;). A tim castecne i za ten zbytek seznamu:

    2004 - 110 CZK/h (zamestnani, CZ)
    2007 - 10 USD/h (kontrakt, US, ~ 190 CZK/h)
    2010 - 500k CZK/r (zamestnani, CZ, / 260 / 8 ~ 240 CZK/h)
    2012 - 600k CZK/r (zamestnani, CZ, ~ 288 CZK/h)
    2013 - 700k CZK/r (zamestnani, CZ, ~ 336 CZK/h)
    2015 - 175k CZK/m (zamestnani, remote, US, podle CZ prava, ~ 1009 CZK/h)
    2016 - 88k CZK/m (zamestnani, CZ, ~ 507 CZK/h)
    2018 - 230 EUR/d (osvc, remote, EU, ~ 740 CZK/h)
    2021 - 300 EUR/d (osvc, remote, EU, ~ 964 CZK/h)
    2022 - 175k CZK/m (zamestnani, remote, EU, podle CZ prava, ~ 1009 CZK/h)
    2023 - 400 EUR/d (osvc, remote, EU, ~ 1220 CZK/h).

    110 CZK v roce 2004 odpovida cca 204 CZK dnes.
    ABAP
    ABAP --- ---
    JARDABEREZA: Chce to koule i diplomacii. Se zaměstnavatelem - jako klíčovému člověku na projektu mi kdysi po změně vedení v rámci úspor nabídli snížení mzdy -> výpověď -> kolečko pohovorů u konkurence -> ten samý člověk mne pak velmi rád najal za o 1/3 vyšší mzdu, než byla původní nesnížená, podobnou srandu si už nedovolil.
    Se zákazníky v ČR, zahraničí EU a mimo EU : Pokud to není naprosto jedinečná věc a nemáš vztah se zákazníkem - stačí krapet přepálít cenu a konec bez dalších řečí, shoříš jak papír. Laciní indové jsou dnes snad všude, AI tomu nepomůže.
    Pokud jsou kamarádi v managementu, zákazník na to má a stojí o to, lze i dost přitlačit a prosadit kde co - třeba úhradu letenek, lepších hotelů. Víno, steaky, rauty a akce na účet firmy mají rádi snad všichni a do nákladů to umějí dát s trochou dobré vůle i v zahraničí.

    Hodně skvělých rad k cenotvorbě je tady:
    https://www.amazon.com/Creative-Professionals-Guide-Money-Manage/dp/144030243X
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam