• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    DARK_ONE
    DARK_ONE --- ---
    JANFROG: tak uvidime za dvacet let, no :) sry za zmateni
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    DARK_ONE: Kouknul jsem se na prvni zaznam a pak na posledni a spadla mi celist - 400EUR/h (az pak jsem si vsiml, ze to je za den :-)
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    ABAP: Posledních pár let dělám jenom z domu. Nechci, aby to bylo jenom o ceně. Vždycky to někdo udělá levněji (nebo to aspoň zkusí udělat). Nějaký Ind nebo Filipínec by to klidně udělal za 1/10 nebo 1/20 toho co chci já.

    Nadruhou stranu jedna poučká říká, že dokud se s tebou nikdo nedohaduje o ceně, tak jsi moc levný :-D
    DARK_ONE
    DARK_ONE --- ---
    DEEFHA: ted ziju v Pisku, kdyz jsem se tu bavil s lidma z oboru (PHP, JS produktovy firmy pro CZ trh), zhruba to odpovida tomu, co rikas.
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    DARK_ONE: Pěkný. Koukám, že já se aktuálně nacházím někde v tvým roce 2017 :⁠-⁠D
    DARK_ONE
    DARK_ONE --- ---
    Jeste ke 'kdo mel kolik pred 20 lety'. Samotnyho me to zajimalo, tak jsem to vyhrabal. Mam vetsinu smluv v PDFkach, tak jsem to rovnou vzal vsechno. For science.

    Firmy a dylku zamestnani neuvadim, jen zamestnani/osvc a zemi firmy/zakazniku. Castka/mena podle smlouvy, vzdycky v hrubem, prepocet tehdejsim rocnim prumernym kurzem. U prvni firmy snad uz muzu, protoze neexistuje a muze to byt relevantni:

    Zacinal jsem jako programator v QA teamu v SUN microsystems, kam me dotahnul spoluzak z gymplu a tehdejsimu tech leadovi vdecim za trpelivost a spousty code reviews, ze me naucil aspon trochu psat kod (i kdyz v Perlu ;). A tim castecne i za ten zbytek seznamu:

    2004 - 110 CZK/h (zamestnani, CZ)
    2007 - 10 USD/h (kontrakt, US, ~ 190 CZK/h)
    2010 - 500k CZK/r (zamestnani, CZ, / 260 / 8 ~ 240 CZK/h)
    2012 - 600k CZK/r (zamestnani, CZ, ~ 288 CZK/h)
    2013 - 700k CZK/r (zamestnani, CZ, ~ 336 CZK/h)
    2015 - 175k CZK/m (zamestnani, remote, US, podle CZ prava, ~ 1009 CZK/h)
    2016 - 88k CZK/m (zamestnani, CZ, ~ 507 CZK/h)
    2018 - 230 EUR/d (osvc, remote, EU, ~ 740 CZK/h)
    2021 - 300 EUR/d (osvc, remote, EU, ~ 964 CZK/h)
    2022 - 175k CZK/m (zamestnani, remote, EU, podle CZ prava, ~ 1009 CZK/h)
    2023 - 400 EUR/d (osvc, remote, EU, ~ 1220 CZK/h).

    110 CZK v roce 2004 odpovida cca 204 CZK dnes.
    ABAP
    ABAP --- ---
    JARDABEREZA: Chce to koule i diplomacii. Se zaměstnavatelem - jako klíčovému člověku na projektu mi kdysi po změně vedení v rámci úspor nabídli snížení mzdy -> výpověď -> kolečko pohovorů u konkurence -> ten samý člověk mne pak velmi rád najal za o 1/3 vyšší mzdu, než byla původní nesnížená, podobnou srandu si už nedovolil.
    Se zákazníky v ČR, zahraničí EU a mimo EU : Pokud to není naprosto jedinečná věc a nemáš vztah se zákazníkem - stačí krapet přepálít cenu a konec bez dalších řečí, shoříš jak papír. Laciní indové jsou dnes snad všude, AI tomu nepomůže.
    Pokud jsou kamarádi v managementu, zákazník na to má a stojí o to, lze i dost přitlačit a prosadit kde co - třeba úhradu letenek, lepších hotelů. Víno, steaky, rauty a akce na účet firmy mají rádi snad všichni a do nákladů to umějí dát s trochou dobré vůle i v zahraničí.

    Hodně skvělých rad k cenotvorbě je tady:
    https://www.amazon.com/Creative-Professionals-Guide-Money-Manage/dp/144030243X
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    MIKEE: Já jsem kdysi dávno, když jsem ještě dělal grafiku, četl, že cena za zakázky je lepší pevná a nepůsobí to prý dobře, když se o ní grafik dohaduje jako na tržnici. V českém prostředí mu to ubírá na důvěryhodnosti. Ale možná jsou země, kde je to přesně naopak. Možná když se vyjednávají např. prodeje firmy nebo velké zakázky, tak to smlouvání je častější forma... nevím ptám se :-) Teď mi nedopadl jeden projekt, protože jsem nehodlal s cenou hnout ani o euro. (nelituji toho a smlouvání nemám rád) Spočítal jsem si to tak, abych to měl přesně tak, jak je třeba. Ale kdybych věděl, že by se smlouvalo, dal bych si otevírací cenu vyšší, aby protistrana mohla mít lepší pocit ze sebe.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    SULTHAN: Pockej, ty si nemuzes dat do nakladu konferenci?
    MIKEE
    MIKEE --- ---
    SULTHAN: Zamestnancum plati vzdelani zamestnavatel pokud na to ma penize a naladu a hlavne, pokud by ho nezaplatil, tak by jim dal vic penez do kapsy, je to konkurencni boj stenje jako u OSVC. Ty sis napocital 30 minut za den, to je rekneme 17 pracovnich dni rocne, to by byl sakra stedry zamestnavatel :) I tech 50% je v programovani velice spatne obhajitelnych a ostatne .. existuje jeste jina zeme kde provozuji podobny koncept?
    JARDABEREZA: Ve vysledku jsem na nejake urovni handloval at uz jako OSVC nebo jako zamestnanec pokud teda pominu praci v akademicke sfere, tam to byl proste tabulkovy plat a ber nebo nech byt.
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    MIKEE: Zaměstancům platí vzdělávání zaměstnavatel. Já jsem třeba byl na pár konferencích - typicky to zabere i s cestováním třeba 3 dny, firma mi zaplatila i hotel. Firma si to dá do nákladů.
    Máš úplně stejné právo tohle mít jako OSVČ a dát si to do nákladů.

    Stát to nesubvencuje, akorát to prostě není považováno za zisk.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    Možná bych navrhl další téma. Snad o něco klidnější :-D ... v poslední době na základě pár zkušeností přemýšlím co je běžnější praxe.

    Když se vyjednává o ceně za práci/projekt s klientem/zaměstnavatelem.
    a) Vy řeknete hodně, klient málo a potkáte se uprostřed... jako na tržnici
    b) Nebo řeknete cenu a ta se nezmění (pokud práce zůstává stejná)

    Pozorujete nějaké rozdíly např. kulturní? V rámci Evropy nebo mimo ní? Kdy je lepší jedna a kdy druhá možnost?
    ABAP
    ABAP --- ---
    Proč všechno o tom sebevzdělávání ? AT jsme ve věku, kdy občas přicházejí možnosti akcelerovat příjem. Pokud mám informace a jsem připravený,
    alespoň rámcově vím do čeho jdu, je to snazší. Pokud se nezajímám, příležitost ze strachu odmítnu, nebo ji ani nepoznám. Je těžké skočit do něčeho neznámého po hlavě, třeba když je doma malé dítě.
    Zkušenosti s vedením společnosti zase dají vhled do fungování korporací a jsou nenahraditelné při investování. Vzdělávat se mimo obor by měl člověk v každé části kvadrantu - zaměstnanec, OSVČ, majitel, investor.
    Žádná role není lepší, nebo horší. Jsou naprosto jiné. Teď jsem už jen v té poslední a třeba mi časem bude chybět kontakt s lidmi a budu zase spokojenou ovečkou /sešlým vlkem převlečeným za ovečku/.
    MIKEE
    MIKEE --- ---
    SULTHAN: No pockej, sebevzdelavani .. myslis, ze zamestnanci se nesebevzdelavaji ve svem volnem case aby si udrzeli svoji praci?Obnovu zarizeni beru, ale jako OSVC si to sebevzdelavani, pokud te stoji penize, aspon muzes dat to nakladu pripadne mas volnost si o to svobodne navysit svoji hodinou sazbu. Zamestnanec nemuze ani jedno ani druhe a to, ze firmy jako Google maji ruzne programy, kdy umoznuji praci na vlastnich projektech pripadne davaji bonusy na vzdelavani, tak to opravdu neni standard, ale je to nastroj konkurecniho boje o ty nejlepsi na trhu. Stejne tak pokud jsi nejlepsi ve svem oboru, tak si jako OSVC muzes nastavit cenu vyrazne vyssi nez ostatni a z toho pak financovat co chces (treba to sebevzdelavani), ale proc by tohle mel subvencovat stat je mi zahadou.
    ABAP
    ABAP --- ---
    Přejít z OSVČ na právnickou osobu je pak ještě větší masakr, než ze zaměstnance na OSVČ.
    Velmi to rozšíří možnosti, rizika i složitost a zkomplikuje daně a jednání s úřady. Někdy to stojí zato. Opravdu velké a často zahraniční společnosti třeba z fortune500 OSVČ na větší věci moc často nenajímaj.
    Když to bylo na stole, měl jsem obavy. Ale byla to vstupenka do jiné ligy. Pokud ta možnost bude, skočte do toho, může to být fakt pecka, nebo průser, nic mezi tím. Poctivě to pak zlikvidovat a uklidit po tom, když už máte dost - tak je opruz a trvá i to přes rok. Ale to už je jiný příběh.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    SULTHAN: Jak o tom premyslim, kolik % mas naklady zavisi na tom, kolik vydelas, protoze at uz vydelas 10k nebo 100k, notebook / kancelar / atd ktery na to potrebujes stoji furt stejne. Takze mi prijde, ze ten pausal u programovani nema smysl zadnej :-)
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    SULTHAN: 50% realne? Ted jsem se podival na ma data za ucetni rok 2022-2023 a naklady cini 7%. Kdybych byl hodne kreativni s nakladama (jako zapocital do toho elektrinu co propali muj homelab, naklady na domaci kancelarsky koutek a tak), tak se dostanu horko tezko na 10%

    Mozna kdyz to mas jako vedlejsak, vychazi to jinak, to je fakt, no.
    ABAP
    ABAP --- ---
    HOLAKAC: To jsem fakt nenapsal. Pokud si tak někdo připadá, je chyba asi jinde. Osobně jsem výdajový paušál nepoužil posledních 11 let. Ani jsem se nevešel do limitu.
    Berete to moc osobně a moc konkrétně. Možnosti tu jsou a nemusí to být přímo díry v zákonech a nemorální kroky. Hledáte zkratky a to není dobrý signál.
    Mít solidní základy ekonomie, daní, financí, podnikání, zvídavost, vytrvalost, úsilí. Mít podnikatelský mindset, jet více věcí zároveň. To je cesta k vyhoření, nebo možná k úspěchu. Tak to fungovalo u mne. U jiných nemusí.
    Jsou dva druhy lidí :
    První hledá důvody proč to nejde.
    Druhý hledá způsob jak.
    Třetímu je to zcela u zadku.
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    HARDCABB: Protože jsem OSVČ jen na vedlejšák, tak paušální daň používat nemůžu, ale ano, její nastavení je nízké.
    Každopádně nejhorší je to, že není zřejmé, jakým způsobem MF dochází k tomu nastavení paušální daně a paušálních výdajů.
    Osobně mi připadá moc i ten 60% výdajový paušál, ale třeba 50% už bych viděl reálněji. Nedávno jsem si zkusil spočítat, kolik třeba stojí, pokud 30min denně strávím na sebevzdělávání, kolik stojí obnova zařízení atd. Nejsou to vůbec malé částky.
    HOLAKAC
    HOLAKAC --- ---
    ABAP: ale utekl jsi od tématu daňová optimalizace k tématu zaměstnanec x živostník. Já jednoduše nevěřím, že jsi samostudiem práva a účetnictví v mezinárodním měřítku ušetřil víc, než kolik stál tvůj čas tomu věnovaný. A ještě míň věřím, že by jsi našel nějakou (legální a jednoduchou) díru, kterou by neobjevil někdo jinej a dávno nezneužíval ve velkým. Akorát nám tu říkáš, že ano, a kdokoli to nedělá a platí daně "normálně", tak je blbec.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam