• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    Diskuze o obzive programovanim pro starsi a pokrocile.
    rozbalit záhlaví
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    QWWERTY: Já jel dlouho na UCW (anglická klávesnice a český znaky přes pravej alt tam co jejich originál, případně hned vedle), ale nakonec jsem se na to vykašla a jedu jen QWERTZ. Naučil jsem se jí a do anglické nemám důvod přepínat.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    DWICH: entry-level varianta je pak prejit na CZ QWERTY layout, kde jsou vsechny EN znaky dostupne pres AltGr tam, kde maji byt
    ale osobne jsem rezignoval na diakritiku, CZ layouty vyhazel a vsude mam jenom EN-US
    DWICH
    DWICH --- ---
    To se všema deseti podtrhuju taky, tam je časová návratnost fakt nejvyšší. Ještě mě u klávesnice týralo, že česká a anglická má jinde speicální znaky jako závorky (kulatý, hranatý, špičatý) a další znaky, že jsem si udělal layout, který je primárně česká abeceda, ale speciální znaky má tam, kde anglická. Moje OCD uspokojeno a cognitive load snížen :) Šlak by mě trefil mít speciální znaky jinde jen kvůli tomu, že chci psát na český nebo anglický klávesnici.
    Download Microsoft Keyboard Layout Creator (MSKLC) Version 1.4 from Official Microsoft Download Center
    https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=102134
    JON
    JON --- ---
    Jsem si rikal co ten Relative Strength Index z analyzy trhu tady dela, a ona je to asi Repetitive Strain Injury: https://www.maxpou.fr/blog/rsi-as-developer/
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    LUDWIG_: Jo, píšu na Dvořákovi, přešel jsem kvůli problémům s RSI. Bylo to jedno z několika opatření, mmj jsem koupil Kinesisku a tuším že stojací stůl byl taky tehdy, a začal jsem víc chodit ven. Vliv na funkci rostlináře to moc nemělo, ten Dvořák, ale od té doby ho používám.
    JIMX
    JIMX --- ---
    IMHO pro programátora bude daleko důležitější rozložení navigačních (šipky, home, end ... ) a speciálních kláves(alt, ctrl, ...) než to jestli píšou 10, 8, nebo 4 prsty ...
    Já všemi 10 neumím, píšu myslím tak 8 (nepoužívám asi malíčky, ale vlastně nevím ...) ... a na novou klávesnici (holt už 20 let jedu jenom NB) se pár týdnů zvykám, ale pak se přizpůsobím a nemivam problem ... ale díky bohu že Lenovo TP klávesnice, ty jsou boží a nic jinýho nechci :-)
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    No co jsem si pořídil Kinesis advatntage 360 mě ruce nebolí, ale ten měsíc utrpení než jsem se na tom naučil bylo čiré utrpení.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    LUDWIG_: No, pravděpodobně nemá. Dvorakisti se zaklínají nějakou studií, ale ta je reálně tak zpackaná, až je to k pláči.
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    Pise tu nekdo dvorakem misto qwerty?
    V jedny predchozi praci jsem mel kolegu, co se snazil vsechno hyper-optimalizovat, a prave psal jedine pres dvorak klavesovy rozlozeni. Nevim ale, jestli to ma moc vliv na produktivitu (alespon u me mi neprijde, ze rychlost psani je neco, co by me brzdilo pri praci)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    VOY: Nebo jsou lidi, co touchtypujou v angličtině vsedě u své obvyklé klávesnice (což je bratru 90% úhozů), a když musí psát jinak, tak ne.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    QWWERTY: Dokonce mi přišla (po asi pěti letech fungování s licencí) pošta ze Švýcarska s CD s licenčním klíčem. Vsadil bych boty, že to celou dobu hnilo v Malešicích...
    JINX
    JINX --- ---
    ALMAD: Ta informace o cognitive overload a RSI je úplný gamechanger. Moc děkuji :-)
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    SUCHRE: Mě možná víc brzdí, že AJ není můj rodný jazyk než psaní samotné :-D ...ale jinak ty dotazy se do googlu sami nenapíšou :-D
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    SUCHRE: Jak jsem to tak pochopil, tak hlavní výhoda psaní všemi deseti není rychlost, ale něco kolem RSI. Protože jsem si musel najít, co to je, tak je asi jasné, jak na tom jsem :-D
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    Vazne nekoho zdrzuje rychlost psani pri vyvoji? Mozna tak pri psani dokumentace nebo behem byrokratickejch ceremonii.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    E2E4: Nerozumim otazce :) Ty klavesy se normalne naucis v ramci psani, jenom sou voser v tom ze sou daleko, ale pri psani to ano nevnimas…pokud si toho nevsimne tvoje RSI casem.

A ano, najednou je Python 2 doslova ergonomictejsi nez 3 :D

RUDOLF: U me se tohle hodne odviji od toho co pisu, jasne ze design doc nebo blog post ma za sebou hodne iteraci, ale dost textu ne.

Nicmene to je jedna z tech veci co se blbe vysvetluje, to je neco jako motoristovi vysvetlovat ze je nekdy kolo fakt pohodlnejsi i rychlejsi (nebo vice versa) :)
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    VYHULENY_UFO: máme v práci a soukromě jsem si taky koupil

[TOOMIX @ Fotky toho co jsme si dnes koupili či objednali ]
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    ALMAD: já mám tendeci kondezovat text, takže normostrana je na hodinu;-) Jsem ji schopen napsat za pět minut, ale pak ten obsah prozeřávám, zhuštuji a reformuluji, ať jdu k jádru věci. Tohle už je ale kognitivní proces. A rychlost psaní pro mě nikdy nebyl bottleneck. Spíš jsem si vzal pero a papír, abych ses zpomalil. Jsou lidi, co dokáží dokonalé formulace při prvním psání. Já si to vždy musel odpracovat.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    ALMAD: a jak řešíš ty speciální znaky¿

print ("ahoj");

znamená že stejně furt zvedáš prsty z klávesnice?

good point s tím Colemakem na blogu a klavesovejma zkratkama.
    VOY
    VOY --- ---
    Kognitivni load se taky dost pozna kdyz clovek chce/potrebuje psat s diakritikou. Subjektivne pozoruju, ze lidi co netouchtypujou se diakritice maji tendenci vyhybat jako cert krizi.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    QWWERTY: Kdyz programuju, ano.

Kdyz pisu Slacky, ticket, design documenty a delam code review, tak ani ne.

Ale hlavne to imho neni o rychlosti, ale o kognitivni zatezi (o ktery ani clovek nevi, ze ji ma, dokud se ji nezbavi).

On Touch Typing | Almad's Changelog
    https://almad.blog/essays/touch-typing/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam