• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    Diskuze o obzive programovanim pro starsi a pokrocile.
    rozbalit záhlaví
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    ALMAD: Huh, uplne jsem se osypal.
    V minule praci (ktera byla jinak skvela) bylo psani komentaru ke kodu dokonce zakazane. Nekolikrat jsem na sebe s ostanimi kolegy a sefem kvuli to mu "rvali" a vzdycky to skoncilo ze jsem rekl "you pay, you say" a ukoncil to :-)

Dokonce jsem to delal tak, ze jsem si tam ty komentare psal a pak jsem si napsal mini-tool co ty komentare pred otevrenim PR odstranil :-) - teda kdyz to byl kod do firemni codebase.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    SUCHRE: …jeste sem si vsimnul ze kdo pise vsema deseti, zpravidla pise docku a komentare, zatimco jinak mi dost casto lidi rikaj jak je to ztrata casu udrzovat, code is the bible a kdyztak si zavolame aby mi to predali

LUDWIG_: Naucil sem se Colemak a subjektivne je to o neco pohodlnejsi na normalni (anglickej) text a o dost horsi na programovani, takze ho nakonec nepouzivam
    VOY
    VOY --- ---
    RUDOLF: Tou ergonomii myslis, ze tam zadny opravdovy window management, o kterem by se dalo mluvit realne neni? :-)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    QWWERTY: To není nic převratnýho ani novýho - ale užitečný to je. Hned je vidět, kde je nějaký write-only kód, kterým se za dva roky někdo bude muset těžce prokousat...
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    Ale Jo, když jsme přešel na macbook klávesnice (teď s numpad a Touch ID), před asi 15 lety, tak mi stoupala produktivita, tím že jsme skonćil u macbook rozvržení. Ony byli změný v rozvrženi fyzických klávesxg, ale nikdy taková revoluce jako u PC klávesnic. Mám české mac rozvržení. Kde mám k dispozici vśechny programátorské klávesy v českém rozvržení a nemusím mít dual layout. Takže moje cesta přes Magic keyboards byla smooth. Pořídil jsme dokonce macbook klávesnici k herními PC a nastavil macbook layout. Tím se mi v hlavě smazal layout switching. Fascinuje, že mladí kolegové furt přepínají layout klávesnice, řeší mechanické klávesnice. Pro mě tohle zmizelo s macbookem. Dtto. ergonomie windows manageru, prošel jsem hrozně moc pokusy na linux desktopech a teď jsem happy, že ergonomie windows manageru v macbook je konzistentní snad 10 let. Tohle jsou pro mě productice gains, získané věrností platformě. Logicky to bude fungovat každému, kdo přestane hledat rěšení a s néjakým se zžije ať je to gui linux nebo windows.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    QWWERTY: Já jel dlouho na UCW (anglická klávesnice a český znaky přes pravej alt tam co jejich originál, případně hned vedle), ale nakonec jsem se na to vykašla a jedu jen QWERTZ. Naučil jsem se jí a do anglické nemám důvod přepínat.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    A není trochu nuda / neefektivní / nezdravý vyťukávat každý znak, ať už na QWERTY, Dvorak, všema deseti, když se můžete naučit stenografii a posunout tak svoje pošuctví ještě dál? 🙃

Programming With Stenography
    https://keyholesoftware.com/stenography/

"Intro to Stenography Coding" - Paul
    https://youtu.be/3W9_k2CXrXE
    CERBERUS
    CERBERUS --- ---
    NAVARA: Presne!

Domu jsem si koupil Ergodox EZ a po asi tydnu prenaseni ji mezi praci a domovem jsem koupil druhou do prace.

Jedna z mnoha killer feature pro me je namapovani mysi primo na klavesnici - pro jednodussi pohyb mysi uz nemusim na mys ani vubec sahat :)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    NAVARA: btw tooly jako SonarLint te dokonce pri psani kodu muzou buzerovat za prilis vysokou "kognitvni komplexitu kodu" (KKK!) :))
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    A kognitivní zátěž si musím někam napsat, až budu zase někomu vysvětlovat, proč odmítám cokoli delšího pár slov zadávat na mobilu :)

Proto ostatně nemám revolut, nebudu ani zkoušet partners, neodesílám zasilkovnu,...
    Nemají web interface a přes mobil mne to působí psychickou bolest. Po novu "nepřijatelnou kognitivní zátěž" :)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Docela trpím, když mám v kanclu jinou klávesnici (HP standard) než doma (herní) a to samé s myší (bývalá herní vs současná herní).

Přestože ty z kanclu jsem předtím používal dlouhé roky doma (a po upgrade si je odnesl do kanclu místo eráru), tak po změně obojího už jsou "jak cizí" a musím jim věnovat pozornost.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    DWICH: entry-level varianta je pak prejit na CZ QWERTY layout, kde jsou vsechny EN znaky dostupne pres AltGr tam, kde maji byt
    ale osobne jsem rezignoval na diakritiku, CZ layouty vyhazel a vsude mam jenom EN-US
    DWICH
    DWICH --- ---
    To se všema deseti podtrhuju taky, tam je časová návratnost fakt nejvyšší. Ještě mě u klávesnice týralo, že česká a anglická má jinde speicální znaky jako závorky (kulatý, hranatý, špičatý) a další znaky, že jsem si udělal layout, který je primárně česká abeceda, ale speciální znaky má tam, kde anglická. Moje OCD uspokojeno a cognitive load snížen :) Šlak by mě trefil mít speciální znaky jinde jen kvůli tomu, že chci psát na český nebo anglický klávesnici.
    Download Microsoft Keyboard Layout Creator (MSKLC) Version 1.4 from Official Microsoft Download Center
    https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=102134
    JON
    JON --- ---
    Jsem si rikal co ten Relative Strength Index z analyzy trhu tady dela, a ona je to asi Repetitive Strain Injury: https://www.maxpou.fr/blog/rsi-as-developer/
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    LUDWIG_: Jo, píšu na Dvořákovi, přešel jsem kvůli problémům s RSI. Bylo to jedno z několika opatření, mmj jsem koupil Kinesisku a tuším že stojací stůl byl taky tehdy, a začal jsem víc chodit ven. Vliv na funkci rostlináře to moc nemělo, ten Dvořák, ale od té doby ho používám.
    JIMX
    JIMX --- ---
    IMHO pro programátora bude daleko důležitější rozložení navigačních (šipky, home, end ... ) a speciálních kláves(alt, ctrl, ...) než to jestli píšou 10, 8, nebo 4 prsty ...
    Já všemi 10 neumím, píšu myslím tak 8 (nepoužívám asi malíčky, ale vlastně nevím ...) ... a na novou klávesnici (holt už 20 let jedu jenom NB) se pár týdnů zvykám, ale pak se přizpůsobím a nemivam problem ... ale díky bohu že Lenovo TP klávesnice, ty jsou boží a nic jinýho nechci :-)
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    No co jsem si pořídil Kinesis advatntage 360 mě ruce nebolí, ale ten měsíc utrpení než jsem se na tom naučil bylo čiré utrpení.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    LUDWIG_: No, pravděpodobně nemá. Dvorakisti se zaklínají nějakou studií, ale ta je reálně tak zpackaná, až je to k pláči.
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    Pise tu nekdo dvorakem misto qwerty?
    V jedny predchozi praci jsem mel kolegu, co se snazil vsechno hyper-optimalizovat, a prave psal jedine pres dvorak klavesovy rozlozeni. Nevim ale, jestli to ma moc vliv na produktivitu (alespon u me mi neprijde, ze rychlost psani je neco, co by me brzdilo pri praci)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    VOY: Nebo jsou lidi, co touchtypujou v angličtině vsedě u své obvyklé klávesnice (což je bratru 90% úhozů), a když musí psát jinak, tak ne.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    QWWERTY: Dokonce mi přišla (po asi pěti letech fungování s licencí) pošta ze Švýcarska s CD s licenčním klíčem. Vsadil bych boty, že to celou dobu hnilo v Malešicích...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam