• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    Diskuze o obzive programovanim pro starsi a pokrocile.
    rozbalit záhlaví
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    JARDABEREZA ETKAR: Jejich kultura je furt extremne hierarchicka. Ta cast “delam podle zadani a ne podle logiky” je proto, ze kdyz se odchylis od jasneho zadani vic seniorniho cloveka, tak je to dost nerespektujici a problem. Ja si myslel ze je to teda hlavne v jejich hlavach, ale pak sem videl jak se manageri chovaj ke svejm podrizenejm a uz si to nemyslim.

Je s tim problem i z druhy strany: jako Staff sice nemam problem s tim ze by nedelali co reknu, ale jaksi nedaj feedback. Takze kdyz reknes “delame X napric tymama, prosimte udelejte to i u vas”, tak ti ne vzycky rekne “ale to je u nas picovina protoze to spusti jadernou fuzi z Y”, ale spis “jasne udelame” (coz navic pri pouziti tehle fraze znamena “lol no”, protoze jak tam neni casovej udaj tak to znamena “…nekdy”).

Ty lidi dost casto vedi ze to co delaj je spatne, neni to nutne o nedostatku schopnosti, jenom proste…se s tim clovek musi naucit pracovat.

(A taky nerikam ze vsichni, my najimame myslim dost dobre, je tam samozrejme velky procento lidi co chtej proste nejak vydelavat nekde a slibi za to cokoli)
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    JARDABEREZA: Indicti vyvojari slovy klasika?

LISTER: Robíci dělaj jenom to, co ty jim řekneš.

RIMMER: Ano, to tedy nepochybně. Řekneš jim: „Dohlédněte na to jehněčí!“, a tak tam sedí a tři hodiny čučí, jak se pálí.

LISTER: No a? Nemaj žádný emoce, nejsou v jejich softwaru.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    SATAI: Vyčlenil jsem část kodu do sub-repa, kde si můžou dělat co chtějí... nebude to moje zodpovědnost, ani starost a nebudu to opravovat.

ALMAD: Často mám pocit, že jsou jako vojáci... následují rozkazy. Proto musí být dobře popsané. Je jim úplně jedno jak to zadání splní a jestli u toho udělají technologický dluh. Když ho splní, tak jsou spokojení.
    SATAI
    SATAI --- ---
    JARDABEREZA: revertuješ jim ty vommity (to ne já, to autocorrect), doufám?
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    ALMAD: Ani v tom nejsme ve sporu: i tam je to "PROČ to děláme takhle (a ne způsobem, který by člověka napadl na první pokus jako funkční: 'jistě, můžeme tady projet dva vnořený loopy a huvnitř dělat syscall, ale bude to 1.misaligned a 2.dost pomalý i když se to zarovná')".
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    PISKVOR: Ja sem v tvym kempu (chci hodne komentaru, ale tech co rikaj proc a ne co), ale je to taky tim ze delam v pomerne high level jazycich, jakmile zabrouzdam do nejakyho rovnani bytu v Ccku, tak sem pomerne rad kdyz mi to tam nekdo vysvetli.

Takhle se btw pomerne jednoduse pozna kod zkopirovanej z chatgpt, sou tam mraky komentaru s nulovou hodnotou co jenom rikaj “na dalsim radku v cyklu priradime promennou”, rostu

JARDABEREZA: Delam nejenom s Indama, ale i s jejich sefama a musim rict, ze dost zacinam rozumet proc delaj co delaj.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    Dělám s indama a do tsconfig.json jsem napsal komentář s vykřičníkem, aby neměnili "strict:true" na "strict:false". Aby našli lepší neřešení, než vypnout type checking pro skoro všechno. A hádejte co udělali... :-D

Komentáře můžou být fajn v kódu, kde vlastní názvy nejsou žádoucí nebo možné. Např. konfigurační soubor pro Webpack. Kde bude vysvětlené, proč to je nastavené zrovna takhle a za jakých podmínek se to může změnit. (např. až se přestane používat nějaký prohlížeč)
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    AXTHEB: Tak takovej pripad asi najit nedokazu :-)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    JANFROG: Hele já nemám iluze, že tenhle postup je ok pro všechny teamy, programovací jazyky nebo styly práce.
    Ale stejně bych rád viděl příklad v nějakém populárním programovacím jazyce, kdy je komentář vysvětlující co následující kód dělá užitečný a lepší než mírný redaktor do dobře pojmenovaných funkcí.
    Tím nemyslím SQL, asm, Perl, regexy a podobné.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    AXTHEB: Tak, tuhle diskuzi uz jsem vedl a nejsem si jist, ze se chci nechat znova zatahnout do tehle kralici nory. Zjevne mame jinou zivotni zkusenost.
    Az budes muj sef, proste vytahnu ten skript z backupu a nebudu delat drama :-)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    AXTHEB: Jediný praktický komentář je "existuje business důvod, *proč* je tady tenhle kus kódu, a *proč* se to nedělá očekávatelným postupem."

"Tohle dělá to a to" je jak píšeš, a/nebo wishful thinking.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    JANFROG: Já říkám komentářům future lies. V současné práci, krátce po zapracování, jsem prošel celý kód a zrušil všechny komentáře, který buď už nebyly aktuální, nebo suplovaly špatně pojmenovanou funkci.
    Zbyly vlastně jen odkazy do externí dokumentace, zdůvodnění podivností nějakým edge casem ve firemních procesech a pak komentáře kódu jednoho kovboje, který byl sice výkonný programátor, ale za cenu strašidelných 300+ řádkových funkcí.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    QWWERTY: Teď už se točíš na "neprokážeš mi nic, hehehe." Jistěže ne - ale nemůžeš zároveň limit rukama "ale tamto nejde, co legal." To je celý.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    PISKVOR: jako neni to zadna vyhra, ale lepsi nez nic.
    navic casto ti staci pro vychozi regex jeden zaznam, aby jsi mel strukturu. neni potreba nikam posilat plny payload/data. a edge case zdebugujes lokalne
    staci zajistit, ze zadny z tech dat neobsahuji libovolny identifikator (data, timestamp, id, ...) nebo cokoliv podobnyho a muzes si s tim delat co chces, protoze je to proste genericky sample logu, zaznamu, etc... ktery jsi si stejne tak dobre mohl napsat from scratch

aka ship of thesaurus payload - pokud vymenim veskery obsah za jiny symbol ze stejne character class, jsou to jeste porad ty stejny produkcni data? :D
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    QWWERTY: Posílání "obfuskovaných" produkčních dat do kamkoli: "co legal nevidí, to srdce nebolí." Ok no.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    PISKVOR: bez "AI" je v dnesni urcite plus :)
    jenze jednorazova platba? v korporatu? procurement? legal review? sepisovani business case? 100 meetingu vysvetlujici 2 levelum managementu, k cemu je to dobry?
    no, thank you :D
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    QWWERTY: Regex Buddy. Zcela nemoderní: plně lokální, nikam nic neposílá, bez AI a za jednorázovou platbu.
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    Tohle je taky super pro produktivitu: https://quicktype.io/
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    RUDOLF: za me vyhrava tohle
    regex101: build, test, and debug regex
    https://regex101.com/

....akorat pokud delam na matching na firemnich datech, tak je fajn je nejdriv obfuskovat
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    MLEKAR_STEIN: yep, proto mě baví genAI, narvu tam tyhle šílený konstrukce a vyjde mi to hezky popsané, tak to jen zkontroluji s dokumentací a vím co mám dělat. Předtím jsem musel google nebo man a bylo to větší pruda a stejně jsem se v tom za týden nevyznal.
    MLEKAR_STEIN
    MLEKAR_STEIN --- ---
    SUCHRE: jednou jsem takhle po sobě upravoval nejakpu blbůstmua měl jsem tam regex a měl jsem radost že jsem.si to popsal znak po znaku
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    Pokud by někomu nestačila makro klávesnice ani steganografie, tak se dají zakoupit i foot pedály:
    https://kinesis-ergo.com/solutions/foot-pedal-solutions/
    https://kinesis-ergo.com/foot-pedals/
    Co se týká klávesnic, vystřídal jsem jich několik a postupně doiteroval k Thinkpad trackpoint keyboard II . Výhoda je 1:1 stejné rozložení kláves jako na mém Thinkpadu + tlačítka myši pod klávesami + trackpoint (= nemusím sundávat ruce z klávesnice), díky kompaktním rozměrům zabírá málo místa na stole a dlouho vydrží nabitá.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam