• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    MCHNCD
    MCHNCD --- ---
    UETOYO: zkousim na jednom miniprogramu jak to vypada s darkly theme (ttkbootstrap pro tkinter) a celkem dobry, akorat nechapu, proc ten scrollbar je tak zbytecne kontrastni :D

JANFROG
    JANFROG --- ---
    Kdyz uz se nakouslo QT, znate The Little Manual of API Design od Jasmin Blanchette? Za me to stoji za precteni, neni to dlouhe. I kdyz s tim clovek nemusi souhlasit, predklada to zajimave otazky a jiny pohled. Alespon me teda kdyz jsem to celt poprve :-)
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    AMBIENTIUM: tomu rozumím, ale mám tu náš SCADA co má za sebou 15+ let vývoje v MFC, tak přemýšlím o možnostech a kompletní přepis je to poslední, na co myslím
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    TOOMIX: Fyne v Go. V tom se dají dělat desktopový i mobilní appky. Je to opravdu multiplatformní. Go je hodně moc super jazyk…
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    TOOMIX: multiplatformni asi Qt, ale teda moje zkusenost je jak to stary rceni 'mas problem. snazis se jej vyresit regexpem. ted mas dva problemy.'.
    je to takovej svet sam pro sebe, nekde ti to zivot usnadni, nekde ztizi (nekdy i vyrazne, zvlast kdyz debugujes nejakej kentus). co na tom totalne nenavidim, ze je to jak rakovina pac to nepouziva stl, takze specialne QStringy se rozlezou uplne vsude anebo clovek musi delat konverzi.
    nenavidim v tom delat, ale nic lepsiho neznam :)
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Co použít na GUI v C++, pořád MFC? Je něco i multiplatformního?
    MCHNCD
    MCHNCD --- ---
    Diky za napady, projel sem poctive vsechno co sem nasel a co ste napsali.
    Po vsech elaboracich nejspis zustanu u ttkbootstrapu, vypada to tak nejak nejvic pricetne pro dekstopovou aplikaci v roce 2024.
    JARDABEREZA: tak nastesti python → pyinstaller --onefile hello.py a mas klid
    JON
    JON --- ---
    MCHNCD: tady je na to nejakej Eel: https://github.com/python-eel/Eel/ ale jen ze zajimavosti jsem to ted nasel na webu, nic o tom nevim.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    MCHNCD: Experimentuji s Bun (alternativa NodeJS) ten to už prý umí :-) https://bun.sh/docs/bundler/executables ...ale jestli to jde míchat s Pythonem... asi to není dobrá kombinace.
    MCHNCD
    MCHNCD --- ---
    JARDABEREZA: to neklapne, pozadavek je portable single file
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    MCHNCD: Co jsem koukal na pár aplikací v Pythonu, tak jsem vídal server na localhostu a GUI v prohlížeči :-D
    NOHOUS
    NOHOUS --- ---
    MCHNCD: plytvej zdroji a použij imgui
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MCHNCD: Myslím, že se to na tak dávno řešilo zde
    [KAERO @ Python]
    Jinak co
    Welcome to wxPython! | wxPython
    https://www.wxpython.org/
    Tuším, že na Windows, macOS a na Linuxu s GTK to produkuje vcelku nativní vzhled.
    MCHNCD
    MCHNCD --- ---
    (Python) Kluci ja na GUI moc nejsem, me staci terminal, ale budu muset udelat GUI (klient si prosi) a chci, aby to vypadlo trosku soucasne.
    Moje volba teda padla na ttkbootstrap, ale byl bych rad, pokud nekdo vi o necem lepsim, ze by se podelil. GUI to bude jednoduchy, par inputu, buttony, okno pro log a par progress baru. Jde hlavne o vizual, aby to nevypadalo jak z Win95 mno.
    SH_PANDA
    SH_PANDA --- ---
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    K technicke dokumentaci mi prijde zajimave tohle (jako system premysleni, co clovek pise pro koho):

Diátaxis
    https://diataxis.fr/
    E2E4
    E2E4 --- ---
    V zásadě je to ortodoxie vs cit pro realitu..

JANFROG: řekl bych že to především závisí na tom prostředí (i)..
    VOY
    VOY --- ---
    Beru argument, ze komentar zastara a muze programatora svest na scesti, ktere skonci chybou. Ale trochu tady predpokladame, ze ten programator vsem komentarum 100% veri a necha se na to zcesti svest. Pokud se to stane, troufnu si rict, ze to je dost casto v codebase co je tak jako tak komplikovana a je slusna sance, ze udelam spatne rozhodnuti i na zaklade cteni kodu. V realu v legacy kodu rad vyuziju coby signaly vlastni cteni kodu, dostupne komentare i treba LLM. A i potom pocitam s tim, ze napr. oprava nejakeho tricky edge casu muze rozbit zas jine veci, o kterych jsem ani nemel tuseni a samozrejme na ne nejsou testy.

Sam jsem priznivce toho v prvni rade veci dobre pojmenovavat. Kdyz jsem se ale onehda s praci setkal s kolegyni, co hodne cetla Uncla Boba a kazdy znak komentare pro ni byl nepritel tak to uplne moc pozitivni zkusenost nebyla. A pokud z nejakeho hodne konkretniho dobreho duvodu delam v kodu neco co se na prvni pohled zda naprosto nelogicke tak je podle me napsani komentare vzdycky na miste. Nicmene vetsina lidi co jsem za svou karieru potkal byla spis lina komentare a obecne jakykoliv detailnejsi dokumentace psat.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    JANFROG: Chtěl bych vidět někoho, kdo zvládne programovat v Assembly bez komentářů :-D
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    Jinak tady na ty diskuzi je pekne videt, jak je ten nazor determinovanej predchozi zkusenosti. Ted budu teoretizovat: ta zkusenost je dana hlavne dvema vecmi (i) pracovnim prostredim (kolegove a vztahy, nastavenim a funcknosti procesu) a (ii) typem projektu (web aplikace je jinej sport nez data processing a jeste jinej sport jsou (jit) prekladace nebo firmware).

Co by bylo (pro me) zajimavy videt je jestli panuje vetsi shoda v ramci tech "subkultur" (webaru, databazistu, systemaku). No nic, konec sneni, cas jit neco delat :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam