• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    Jinak tady na ty diskuzi je pekne videt, jak je ten nazor determinovanej predchozi zkusenosti. Ted budu teoretizovat: ta zkusenost je dana hlavne dvema vecmi (i) pracovnim prostredim (kolegove a vztahy, nastavenim a funcknosti procesu) a (ii) typem projektu (web aplikace je jinej sport nez data processing a jeste jinej sport jsou (jit) prekladace nebo firmware).

Co by bylo (pro me) zajimavy videt je jestli panuje vetsi shoda v ramci tech "subkultur" (webaru, databazistu, systemaku). No nic, konec sneni, cas jit neco delat :-)
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    KOJA:
    > Podobne u slozitejsich algoritmu-proste si precist...

Nech me hadat: dominator tree / loop detector? Pokud ano, zajimala by me genialni optimalizace. Obavam se, ze me tohle brzo ceka take :-(
    KOJA
    KOJA --- ---
    AXTHEB: S pristupem, ze existuje jedine spravne reseni (design projektu) a cokoliv jineho je spatne jsem se setkal. Malokdy ale u 40+. Mas predsudky a nejsou spravne.

Ten slozity format specku ma-ISO normu. Jmenuje se C++ a cist standard je pro valnou vetsinu veci ten nejhorsi zpusob zkoumani jak to funguje.

Vynucovat 1:1 pojmenovani prvku abstrakce proti nejakemu teoretickemu modelu znemoznuje mit kdy abstrakci popisujici cokoliv obecnejsiho nez presne ty entity ktere ten jeden dany model obsahuje. Takze nemit to tak udelane naopak dava perfektni smysl.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    TOOMIX: Currently, Microsoft recommends using Appium with WinAppDriver as a UI test tool for desktop and UWP applications. WinAppDriver is a service that supports Selenium-like UI Test Automation on Windows Applications.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    QWWERTY: Mě třeba dlouho trvalo přijít na to, že část aplikace, která přistupuje k souborům, REST API a je napojená na spoustu dalších tříd a stavů nemám zkoušet testovat unit testem, ale end to end testem. Protože jsem zkoušel udělat mocky, pro spoustu věcí a bylo strašně těžké to udržovat a vyvýjet pro to. Takže mi pak přišlo lepší ty testy nepsat než psát. Ale u end to end testů těch mocků není potřeba tolik a bude to mít větší vypovídací hodnotu.

TOOMIX: Mimochodem včera jsem zjistil, že do Photoshopu se dá poslat dotaz na UI a dostaneš zpět info o elementu. Např. se zeptáš, kde je checkbox s nějakým ID a ono ti to vrátí pozici na obrazovce v pixelech, co má za text a jestli je zaškrtlý. Takže testovací software si pak může ukrást myš a klávesnici a povyplňovat si to :-D ... jak je na tom winforms nevím, ale něco takového tam udělat nemůže být super těžké, ne?
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    V čem se dá dobře otestovat winforms aplikace kromě manuálního testu?

Typicky mám třeba číselník aut, otevřu formulář, načte se přehled. Dám přidat, vyplním textboxy, spinedity atd. a stisknu OK. Pak dám editaci, něco změním atd.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    QWWERTY: Chápu, je lepší mít jednu nohu než žádnou.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    AXTHEB: oh sweet summer child... mimo profesni sw development vypada napr. u nas situace tak, ze:
    - kolega radsi vsechno testuje manualne, nez aby vzal kus logu a napsal si test case. naprostou vetsinu lidi, co u nas pisou skripty, se mi nepovedlo presvedcit, ze testy jim usnadni zivot, i kdyz to znamena psat vic kodu. a to i pres to, ze tam maji treba X zanorenych podminek, takze manualni pretestovani je pain
    - kolega napsal funkcni script na automaticky troubleshooting. fakt uzitecny tool. a je to ten stejny clovek, co hledal 20 minut, jak vypnout output na stdout, ackoliv o 3 radky niz mel print("")... konverzace vypadala jako "ono se to tam nekde vypisuje". "ok, ukaz mi, ktery radek kodu se spusti, kdyz se to vypise". "no to ja nevim"
    - dalsi kolega mi rekl, ze nepise ani komentare, protoze nema dobrou anglictinu a nema mentalni kapacitu na psani komentare, aby v EN daval smysl. kdyz jsem mu rikal, at je pise CZ/SK, protoze lepsi neco nez nic, tak vypadal ochotnejsi zacit aspon uvazovat o jejich psani

a protoze nejsme devs, tak programovani nemame v popisu prace => kvalita kodu se neda pouzit jako metrika pro osobni hodnoceni
    aktualne beru kazdy komentar, ktery nekdo nekdy nekam napise. i kdyby byl outdated, tak aspon napovi, co se tam ten clovek snazil delat

moje jedina nadeje je, ze se nas ted snazi zapojit do vetsiho externiho projektu a ten uz ma dopredu nastaveny standardy, takze kdo se zapoji, tak je bude muset dodrzovat
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    KOJA: popsaný formát máš mít ve specce a příklady máš v testech.
    V dalším odstavci máš špatně pojmenovaný třídy, v posledním funkce (případně jsou ty funkce moc velký).

Vycházím teda z toho, že ten kód je dobře napsaný a dobře otestovaný, no.
    SATAI
    SATAI --- ---
    KOJA: tohle je dobré mít přímo u kódu nebo ještě lépe generované.

Třebas u nás se ze signatur, anotací a dokumentace metod na controllerech generuje OpenAPI. To pak skoro pořád někdo používá, takže je dodnes šance, že se s realitou nerozjede (nemluvě o tom, že by to v mnoha případech i způsobilo řeč IDE).
    SIRLOON
    SIRLOON --- ---
    OMNISLASH: myslim ze tihle pro nas delali jako kontraktori. Odevzdali kod uplne nahovno, rozbili co slo ale argumentovali tim, ze naprogramovali presne to co sme zadali a ty veci okolo rozbili de facto schvalne, aby jim jejich kod nejak fungoval. I kdyz nefungoval dobre. A pak se jeden jejich tester hlasil k nam do firmy a hrde poukazoval na to, ze ten kod testoval on
    KOJA
    KOJA --- ---
    Ja mam teda s komentarema asi dost jinou zkusenost nez vetsina… prijdou mi k nezaplaceni.

Napr. se parsuje syntakticky velmi slozity vstup-mit nad funkci parseFoo popsany format Foo a jeste treba malou ukazku je imo super.

Podobne kdyz je nejaka specka a ted je to implementovano jako par stovek trid, tak mit tak nejak lidsky napsano jakou entitu ze specky trida s podobnym ale ne uplne stejnym nazvem modeluje je zase k nezaplaceni.

Podobne u slozitejsich algoritmu-proste si precist, ze hledame connected components v grafu a stavime z nich jiny graf a jeste jsme prisli na genialni optimalizaci ktera nam zadarmo prekvapive zajisti nejakou vlastnost toho novyho grafu je proste 100x lepsi nez se dozvedet, ze deklarujeme worklist a vrhneme ho do 100-radkovy bohate vetveny smycky…
    SH_PANDA
    SH_PANDA --- ---
    RUDOLF: U nas ma kazdy package svoji dokumentaci, ktera se meni s kodem, nebo alespon by se mela. Dokumentace celeho produktu se pak builduje z tech partial dokumentaci. Pri buildu se validujou vsechny relativni linky.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    AXTHEB: Osobně jsem si jednu dobu myslel něco obdobného, ale změnil jsem názor. Vhodný komentář na příhodném místě může ušetřit spousty času při hledání chyb.
    NOHOUS
    NOHOUS --- ---
    jake jsou takhle po te 40 vase aplikacni domeny? co mezioborovy presah?
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    AXTHEB: Jo, tohle je vlastne imho metrika pro psani komentaru, “kdyz se neco zmeni jinde, zneplatni to ten komentar co pisu?”
    FARIN
    FARIN --- ---
    PISKVOR: Rekl bych ze to je presne ten typ komentare ktery u nas nejcasteji piseme.

Tj situace kde na prvni pohled by byla chut to refaktorovat / zjednodust protoze to prece nedava smysl. Ale je tam bohuzel nejaky skryty duvod, at uz je produktovy nebo ciste technicky.

Ostatni situace se snazim radeji samo-dokumentovat treba trochu vic verbose namingem, pokud to jde.
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    JINX: Neporadim (mam Kinesis). Ale kdyz zminujes Omakub, tak mi prijde docela funny, ze DHH pred par dny o Keychronech (negativne) psal:

Finding acoustical delight in THE THOCK
    https://world.hey.com/dhh/finding-acoustical-delight-in-the-thock-aa84f70b
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    VOY: Ted mi není jasné, jestli si četl celou diskuzi. Např.
    AXTHEB
    PISKVOR
    AXTHEB
    JINX
    JINX --- ---
    Jak je na tom ergonomie u Keychron klavesnic? Idealně Q1 Pro a podobne modely? Zatim pouzivam old kovovou Apple klavesnici a uvazuju nad necim kde by se psalo lepe a pokud mozno by mi to nezpusobilo karpaly po par mesicich pouzivani.

BTW: co se tyce produktivniho desktopu pokud jeste neznate tak OMAKUB vypada zajimave: https://omakub.org/ obcas si s tim hraju na jednom z pracovnich pocitacu a prijde mi to jako dobry napad.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam