• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    Fired From Meta After 1 Week: Here’s All The Dirt I Got | by Sebastian Carlos | Medium
    https://medium.com/@sebastiancarlos/fired-from-meta-after-1-week-heres-all-the-dirt-i-got-855e4e5a0d65
    PES
    PES --- ---
    QWWERTY: budete muset všechno předělat na secure autorizaci ;-)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    dotaz na zkusenejsi - nase security s odkazem na standarty vyzaduje, aby autentizacni credentials nelezely v plaintextu na disku. to dava smysl, ne? zadny hesla v textaku na plose

ale situace - mame privatni repozitare (docker, pypi, npm, ...). uzivatel si musi vygenerovat access token, aby z nich mohl stahovat artefakty
    `~/.pip/pip.conf`; `.docker/config.json`; `~/.npmrc` - aby tem toolum fungoval auth, vsechny si ukladaji pristupove credentials v plaintextu.

ofc,
    - soubory maji standardni chmod 600, aby se omezily access prava. ale porad jsou to credentials v plaintextu
    - jsou realizovany kroky, aby produkce obsahovala pouze funkcni artefakty a ne tyhle configy. (e.g. pouziti secrets pri docker build, ...)

ale jak muze byt libovolna z tehle technologii compliant at uz u developera nebo na build serveru?
    viz napr.
    ISO 27001:2022 A. 8.5 Secure authentication
    Secure log on should be designed so it cannot be easily circumvented and that any authentication information is transmitted and stored encrypted to prevent interception and misuse.

(ano, minimalne docker ma support pro credentials store. a hned na te stejne strance posilaji heslo z textaku pres pipe na stdin :D )
    MICRO
    MICRO --- ---
    V mé bývalé práci měl můj šéf (programátor a taky zakladatel) naprostou obsesi na code maintenance. I kdyz byl ve vysoké manažerské pozici, vždy si našel čas na procházení kódu (viděl snad každý commit) a vždy jednou za měsíc přistála větev s tunou drobnych úprav, začištění a poznámek, co se kde přehlédlo. Naprosto fantastická věc!

Pak odešel na rodičovskou a bylo hezky vidět, jak se to začíná pomalu rozpadat.
    SH_PANDA
    SH_PANDA --- ---
    tak kazdy netrivialni codebase ma svuj polocas rozpadu. nektere best practices ho dokazou posunout dal do budoucnosti ;)
    VOY
    VOY --- ---
    GOSHEWAN: Nekdy ani neni realne mozny zhodnotit jestli jsou vsechny edge cases na vsech call sites stale funkcni. Muzes mit stokrat dobrou vuli, ale treba ti ani nikdo neda ten cas to dukladne otestovat. To je holt bit rot, s tim nic nenadelas ;-).
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    Tak abych ze sebe nedelal jen blbce - ten radek je spravne okomentovany, commit msg taky dava smysl a dokonce si pamatuju, o co slo (samotneho me to prekvapilo : )

Tehdy to sice delalo co melo, ale problem je v tom, ze kod, ktery to pouziva, se za ty roky dost zasadne zmenil a uz se chova trochu jinak. Pochopitelne nikdo se neobtezoval kontrolovat kde se co pouziva a tak ten muj kod zustal jak je vc. komentare. Cely codebase je nas interni v ramci jednoho teamu, takze to samozrejme jde za nami.

Nicmene diky tomu komentari se to snadno napravilo, coz potvrzuje to, co napsal ANT_39
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    DARK_ONE: tohle mam v aliasu vc. "-a" ;-)
    DARK_ONE
    DARK_ONE --- ---
    GOSHEWAN: idealni v kombinaci s $ git commit -m 'fixed some bugs' :)
    VOY
    VOY --- ---
    GOSHEWAN: Vsak to neni ani 10 let, to by sis mohl pamatovat :-).
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    Dnes na me kolega vytahnul nejaky muj commit z roku 2017 a pry proc ze se to dela takhle. Nemel jsem slov, protoze to myslel vazne (:
    HAKUBJOZAK
    HAKUBJOZAK --- ---
    ANT_39: asi zalezi jak moc 40+ jses, ale myslim ze 'po dovoleny' by taky stacilo :)

"documentation is a love letter that you write to your future self"
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    JON: To je trochu extrém, ale mohli bychom se shodnout na třech měsících?
    JON
    JON --- ---
    ANT_39: za tri roky? parkrat uz jsem to byl ja po odpolednim kafi.
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    MIC: Ten hypoteticky budouci kolega, pro ktereho pises dokumentaci, jsi casto ty sam za tri roky.
    MIC
    MIC --- ---
    Právě jsem se musel podívat část svoji sedm let starý přednášky, protože jsem zapomněl jak že se to dělá.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    DELVIT: ten konec mi připomíná jednu historku od nás, kdy náš technický ředitel přišel o iluze o tom, že jsou Japonci technicky zdatní. Dodali jsme jim kdysi nějakou technologii, vše běželo a fungovalo. Za 2 roky urgentní požadavek, že hlavní PC nefunguje, ať hned přiletíme, že servisní výjezd zaplatí.

"Tak jsem sednul na letadlo a letěl do Japonska. Přijdu do fabriky a tam počítač hlásí 'RAM error'. Koukám na ně jestli si dělají legraci a oni že nevědí co s tím. Tak jsem šel do prvního krámu s počítačema, koupil nový RAMky, v počítači je vyměnil, ten naběhnul a letěl jsem zase zpátky."
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    DELVIT: Je videt ze se tim zivi dobre.

Jista ceska firma po jiste fuzi nasazovala SAP. Kolega ze tu integraci s API bez konzultace neda, i najala firma konzultanta za xx xxx Kc/den (tak 15 let zpet, takze pridejte nulu) s minimalni sazbou jeden den.

Konzuktant prisel, vyslechl si problem, za 10 min rek ze on je ale konzultant na jiny APIcko, vyfakturoval a odjel.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    JANFROG: Dědečku vyprávěj? Inu, dobrá. Dostali jsme nový systém na řešení problémů v celé firmě (má 100k+ zaměstnanců) HPSM. Já jsem byl externista, ale bohužel jsem s tím musel pracovat. Vše začalo jedno jarního dne kdy jsem dostal pzvánku na e-školení. Říkám si to bude brnkačka a koukám, těch školení bylo 46. Tak si říkám asi nás chtějí mít řádně proškolené, tak začnu a při doknečení, mě to píše vytiskněte to a pošlete na fax na tohle číslo v Německu. Tak se ptám jestli máme vůbec fax a prý to musíš naskenovat a poslat to na nějakou mail gateway a ta to pošle faxem. Ok tak tedy skenuji a posílám. O cca. tři dny později dokončuji školení a dostávám přístp do systému. Tak se přihlašuji a snažím se založit nějaký tiket. Po asi 2h to vzávám, protože workflow vyžaduje na nějakém objektu majite obsahu jež nebyl definován. Tak posílámmaila s tím ať si to založí sami.

Pak tam bylo pár veselých historek, ale vyberu nejlepší. Potřebovali jsem zazožil nový SAP projekt, který potřeboval založit v systému. Tak se šéfokolega, kerý má PhD. a filozofii a logiku na Karlovce/Standford, říká po pár hodinách, že se na to může vykašlat. Tak sedá na letadlo do Švycarska a letí za týpkem co se tím živý. Ano, nedělá nic jiného než-li tohle. Tak za ním kolega přišel a říká, že by potřebovat to a to. A on na to, to je tak práce na 4-6h!!! Borec to stihnul asi za 5h a kolega oletěl zpět :D.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    DELVIT: Vypravej!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam