• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    Diskuze o obzive programovanim pro starsi a pokrocile.
    rozbalit záhlaví
    PES
    PES --- ---
    JANFROG: Didaktik? Pche! PMI-80 a PMD-85 (výkovek IQ-151 raději nezmiňuji)...
    ...samo pak také Atari800XL/130XE, Comodore Amiga500 (jó, Motorola68000 to byl tehdy procesor! kam se hrabalo nějaké 8086/286/386)...
    ...a pak klasická linie 386/486/586/Pentia atd. až dodnes (teď už ty procesory ani nepočítám, něco doma, něco u klientů) a samo "hardcore" beru skoro jako závan retro STM32/ESP8266/ESP32...
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    FARIN: My mladsi jsme Didaktik nikdy nevideli (bezici :-)
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    SUCHRE: Ty jo, ja uz nevim co jsem mel za ukol u maturity. Kam jsi chodil na stredni?
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    Mam pocit, ze to bylo naposled, co se mi kdy povedlo napsat kod bez preklepu nebo chybejicich stredniku, apod.
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    Pri maturite jsem psal pascal kod kridou na tabuli a hadam, ze krome ucitele informatiky a me nikdo ze zbytku komise naprosto netusil, oc tam bezi, bylo to dynamicky vytvoreni vicerozmernyho spojovyho seznamu a nasledny sortovaci funkce. Sam jsem byl prekvapenej, ze to fungovalo na prvni dobrou.
    FARIN
    FARIN --- ---
    nj my mladsi meli Didaktik jen na hrani. Realny programovani az v Turbo Pascalu v DDM a na ZS, kde uz meli PC XT.
    VONTRIX
    VONTRIX --- ---
    KLEINZACH: ja si dodnes pamatuju, ze kdyz jsem po 4 letech programovani v Basic na Didaktic M, presel k PC 286, tak se mi to zdalo jako debilni masina. Nema to pocitac v klavesnici, ale ve veliky krabici, dela to ramus a nema to zakladni prikazy na klavesach a musis vse vypisovat. Proste naprosto nevhodny nastroj :D :D :D
    Ale zvykl jsem si sakra rychle.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    Je to příliš dobré na to aby to byla pravda :-D Chtělo by to nějaký spinoff seriál Sillicon Valley... byla by to dobrá zápletka.

BESH
    BESH --- ---
    IXTREMIST: Fiction je to rozhodne. ;)
    SATAI
    SATAI --- ---
    IXTREMIST: parodie, IMO velmi zdařilá
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    IXTREMIST: ovšem to, že AI napsala kód správně na první pokus silně smrdí :-)
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    MARASAN: Can be. ale i kdyby byla, tak myslím, že je to až děsivě přesný :-)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    MARASAN: heh, možná by bylo zajímavý tohle dát to přijímacího pohovoru jako test inteligence a paranoie. :)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    IXTREMIST & AMBIENTIUM: A neni to fiction ?
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    AMBIENTIUM: Tvl, to je silný kafe.
    MIC
    MIC --- ---
    KLEINZACH: V šesti letech jsem kopíroval kazety s hrama na dvojčeti :-) ale teda zadarmo
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    PES: burzouste ;P :) jako jo, vzdycky sem to chtel ale nikdy neuskutecnil

JANFROG: prej po ranu :)

MARASAN: DDM byl takovej naslednik samizdatu a predchudce torrentu :D u nas dokonce vznikla skupina, ktera s tim kseftovala, ba dokonce si dali i do score ci levelu inzerat 'zkopiruju hry za 5 kc / disketa'. zahy se o ne zacla zajimat policie uz v takle ranem veku :D
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Já dostal ZX-81 asi k vánocům '83, tam jsem se nikdy moc nedostal přes varianty na hello world. Sice tam vznikl ten základ přesvědčení, že hry nejsou to nejzajímavější co se dá s počítačem dělat, ale jsem holt pojídač koláčků a programovat nějak víc jsem začal asi s turbo pascalem (po předchozích pokusech s c to byl pure joy) a pak s delphi.
    PES
    PES --- ---
    KLEINZACH: náhodou Hercules byl skvělý na výpisy/logy/kódy jako sekundární monitor ;-)
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    KLEINZACH: mrdka display adapter - diky, to mi fakt zlepsilo naladu po ranu :-)

Jinak teda respekt, ja jsem sice 40+ s prehledem, ale pro vam jsem zacatecnik...
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    MIC: hehe delal bys to samy :) kdyz sem nemel po ruce techniku, patlal sem algoritmy na papir, nebo mucil kalkulacku :)

k memu vzdelavani asi nejvic prispelo shoreni EGA monitoru. nahradou totiz byla MDA (mrdka display adapter, neboli hercules) s pestrou true color paletou o celych dvou barevach a to znacne redukovalo mnozstvi her (i kdyz prihledneme k existenci cga emulatoru) ktery na tom slo hrat. takze misto toho abych paril jako ostatni vrstevnici, musel sem misto toho prgat v turbo/borland pascal/c/asm :)

o spouste her sem se dovedel ze maj nejaky barvy az mnohem pozdeji treba z jutubu (jako napr Ishar)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam