• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    Diskuze o obzive programovanim pro starsi a pokrocile.
    rozbalit záhlaví
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    QWWERTY: Nerozseká, ale samo je na to lint a nemergneš:

tests/neco/test_abcde.py:88:130: E501 Line too long (186 > 129)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    AXTHEB: i tak jsou pripady, ktere ti formatter nespravi. resp. nevim jak `ruff`, ale `black` napr. nerozseka dlouhe stringy, etc...
    diky za pripomenuti ruffu. podle historie jsem na neho koukal uz 2023, kdyz jsem resil pre-commit hooky a pak na neho zapomel :D
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    AXTHEB: Zrovna minuly tyden jsme resili pozadavek, ze uzivatele by radi jednu text area vetsi, protoze tam nekdy potrebuji napsat mensi slohovku. Jeden nas externi vyvojar navhnul, ze to muzeme udelat na 100% sirky obrazovky, ze je tam prece mista dost a ze pak se jim tam vejde dost textu.. :D Je to sice backend vyvojar, ale i tak.. :D
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    AXTHEB: Dobrý, ruff jsem neznal. My používáme Black, isort a Flake8, což jak koukám umí ruff všechno nahradit :-)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    JARDABEREZA: Tomu se říká formatter a je to tak nějak základní nástroj hygieny zdrojového kódu. U nás to taky nejde poslat do repa, dokud nemáš c++ prohnaný clang-formatem a python ruffem.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    AXTHEB: Viděl jsem korporaci kde si maximální délku řádku vynucovali a teď přemýšlím jak to měli... jeslti to nešlo poslat do repa anebo to nějaký tool sám zpřeházel...
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    VOY: JINX: Chápu, vy s tím problém nemáte, ale prostě jsou lidi, pro které přejít na další řádek o 100 písmen doleva znamená, že se musí soustředit na to, který řádek to je a to jim přeruší přemýšlení nad obsahem.
    MOAN_HARSHAW
    MOAN_HARSHAW --- ---
    tech 80x25 nevzniklo ve vakuu, 80 znaku je tak nejak rozumny maximum delky radku pro anglictinu i v tisku. a jako jasne, text programu nejsou odstavce v knize, ale delsi radky se ctou blbe.

formatter vyresi, otazka je, kdo ho jak nakonfiguruje :)
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    VOY: ze nedelame v Turbo *.*, jo ? :]

KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    MIKEE: To pak zmensuje mnozstvi informaci co mas aktivne videt na monitoru
    this :) (c++ pun intended)

jsem pro to, zavest i vertikalni limit! a mel by byt uplne nahodou presne 25 radek... z historickych duvodu :D
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    VOY: Sorry, já to prostě neučtu ¯\_(ツ)_/¯ Metr širokou knížku bych taky neocenil.
    VOY
    VOY --- ---
    QWWERTY: Jasne, s tim souhlasim, rekl bych, ze i pokud povolis 120, tak nebude kazda radka tak dlouha, takze se ti ve finale pohodlne tri editory vedle sebe vejdou a vic stejne nepotrebujes.
    VOY
    VOY --- ---
    DEEFHA: Tooling urcite dokaze udelat hodne v tom, ze to na tech 80 nemusim teoreticky formatovat sam, ale furt se budu divat na uzkou nudli kodu.

Proc to delat, kdyz mame k dispozici moderni obrovsky displeje? Sorry, ale uz nedelame v Turbo Pascalu na 14" CRT monitoru, neni duvod se chovat jako by to tak bylo nebo jako by se kdykoli mavnutim kouzelneho proutku ten 14" monitor na muj stul pres noc vratil.

Je to podobna logika jako psat vsechno v puvodnim vi bez jakychokoli pluginu, protoze _nikdy_nevis_ kdy se budes muset prihlasit na nejaky mainframe kde nic jinyho neni a cely hodiny tam neco ladit. Proste absurdni premisa.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    VOY: souhlas ze 80 je malo, nicmene i s ultrawide ocenim radky do 100-120 znaku
    napr. 3-way diff, kdy muzes bez problemu cist vsechny soubory vedle sebe, je docela pohodlny :)

SH_PANDA: ano, proto jsem psal, ze muzu doporucit ultrawide, ktery ma na vysku 2k, protoze bezne prodavanych 32:9 mi taky prijde uplne dementni
    JINX
    JINX --- ---
    AXTHEB: tomu uplne nerozumim, vždycky jsem si myslel ze core problém je umet to spravne odradkovat tak aby to pri cteni davalo na první pohled smysl a člověk se v tom zbytečně neztrácel pri čtení.
    MIKEE
    MIKEE --- ---
    SH_PANDA: Tohle je duvod proc jsem porad nepresel z 3x24'' na jeden ultrawide monitor. Pouzivam to v modu dva monitory po stranach v portrait modu a na ten screen real estate na vysku navic jsme si za ty roky asi zvyknul az prilis.
    VOY: Mame 120 a 80 taky beru jako relikt z 4:3 doby.
    DEEFHA: 80 max muze znamenat, ze se spousta radek rozlozi na dva az tri radky. To pak zmensuje mnozstvi informaci co mas aktivne videt na monitoru. Je mi zahadou jak tohle vyresi dobry formatter, je to trade-off.
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    VOY: Je to proto, že dlouhé řádky se obecně špatně čtou, pokud font extrémně dobře nevede oko. To platí u všeho včetně tiskovin.

Nicméně tyhle debaty jsou celkem liché, dobře nastavený formatter se o všechno postará :-)
    VOY
    VOY --- ---
    Těch 80 znaků mi přijde jako hodně mimo dnešní realitu. Je to z doby kdy neměl každý druhý na stole 34" ultra wide monitor. Je to jakýsi cargo cult co se přenáší z generace na generaci a už vlastně ani pořádně nevíme proč by to tak mělo být a jestli to ještě dává smysl. Méně jak 120 mi přijde jako zbytečná šikana a sebetrýznění.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Tak ono je to jednoduché, hrozně moc lidí neumí přejít o řádek níž, pokud je moc dlouhý. Už 100 znaků je pro někoho prostě namáhavé.
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    jj, mel sem na mysli c++, ktery je hrozne uzvaneny. ale asi by mi stacilo udelat vyjimku z pravidla typu 'zalamujte na 80 vyjma pripadu, kdy to nikoho nezajima, jako napr logovani, nebo iterace atp' :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam