• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    Diskuze o obzive programovanim pro starsi a pokrocile.
    rozbalit záhlaví
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    JIMX: UPSFMVO s komentarem, co to znamena, nebo jeste lip seznam promennejch s popisem funkce nebo jeste lip tabulku s promennejma. Takhle dlouha promenna rozbiji format kodu, neda se s tim rozumne pracovat.
    JIMX
    JIMX --- ---
    SUCHRE: Je to dlouhý, ale naprosto přesně víš, co jsou ty data zač ... dřív bys tam měl UPSFMVO a věděl bys kulový :-)
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    ano, tohle je fakt peklo.

const userProfileSettingsForMobileViewOnly = {
      fontSize: '14px',
      showAvatar: false,
      enableDarkMode: true,
    };

MOAN_HARSHAW
    MOAN_HARSHAW --- ---
    VESELYSKEPTIK: standarta je prapor, pane kolego :)

IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    VESELYSKEPTIK: Tak pořád je možnost dát continuation char, pokud to teda syntax umožňuje, zeano (zdravím IBM boulder devs :-))))
    VESELYSKEPTIK
    VESELYSKEPTIK --- ---
    IXTREMIST: Zapomínáte kolego na prvních 6 znaků pro labely a 7. sloupec pro pokračovací znak. Ale ono se to kompenzovalo maximální délkou identifikátoru 6 caps only znaků /a to se ještě první typicky spotřeboval na implicitní identifikaci typu./ (fortran IV)
    Dnes mají některé coding standarty takové naming conventions, že by byl problém do ~70 znaků nacpat prostý přiřazovací příkaz.
    VOY
    VOY --- ---
    TMA: Vsak to ja si zivot usnadnim. Pustim na to Cursor a ten kod uz nemusim cist vubec, vsechny zmeny udela za me a ja jen poslu pull request ;-).
    TMA
    TMA --- ---
    Já se tedy s dovolením přidám na stranu těch, kteří mají rádi řádky spíše kratší, nežli delší, protože se při návratu ztrácím. Nebyl by to problém, kdyby se psalo bústrofédon, tedy každý druhý řádek opačným směrem. Je to z mé strany jen taková libůstka, chápu že není správné chtít si usnadňovat život, to se pro 40+ prostě nehodí, to dělají ti rozmazlení zpovykanci z generace Z, naše generace přeci ráda vzpomíná, jak jsme pracovali 18 hodin denně v dole a neměli jsme ani přilbu.

Opakování pro ty, kteří si na nyxu neumí nastavit soft-wrap:

Já se tedy s dovolením přidám na stranu těch, kteří mají rádi řádky spíše kratší, nežli delší, protože se při návratu ztrácím. Nebyl by to problém, kdyby se psalo bústrofédon, tedy každý druhý řádek opačným směrem. Je to z mé strany jen taková libůstka, chápu že není správné chtít si usnadňovat život, to se pro 40+ prostě nehodí, to dělají ti rozmazlení zpovykanci z generace Z, naše generace přeci ráda vzpomíná, jak jsme pracovali 18 hodin denně v dole a neměli jsme ani přilbu.
    FARIN
    FARIN --- ---
    Kód není knížka.
    Že mám max délku 120 přece neznamená že je každá tak dlouhá.
    A obecně se mi to čte líp nez když je to rozlámaný, protožeam víc kontextu kolem
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    Pfft punchcards na vás.
    80 znaků, reálně použitelných 72 (kvůli číslům řádku na konci).
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    MOAN_HARSHAW: Prosim link, se tam pomalu zacnu aklimatizovat. Tady je to samej hipster s hejtama na 80-znakovy radky.
    VESELYSKEPTIK
    VESELYSKEPTIK --- ---
    MOAN_HARSHAW: Si vyprošuju! Jsem mlád 65 let! (A nadto 40+ <==> [40, ∞) )
    MOAN_HARSHAW
    MOAN_HARSHAW --- ---
    auditko Programovani 70+ je vedle :)
    VESELYSKEPTIK
    VESELYSKEPTIK --- ---
    V tomhle auditku bych čekal odkaz k de facto standartu 132 znaku na řádek u řetězových tiskáren IBM a EC.

QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    E2E4: nah, vzorce maji multiline taky +
    Online Excel Formula Beautifier
    https://www.excelformulabeautifier.com/
    VOY
    VOY --- ---
    E2E4: Vida, to se mi zrovna zda jako misto, kde by nejaky autoformatter dokazal hodne pomoci.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    PES: nebo vzorečky v Excelu, tam to přestává být srozumitelné už u 3. zanoření a nedá se s tím narozdíl od všeho ostatního nic dělat..
    PES
    PES --- ---
    AXTHEB: no zkuste si luštit nějaké hutné SQL napsané na jednom nekonečném řádku...
    JINX
    JINX --- ---
    AXTHEB: good point, ted uz to zacinam chapat. Kazdopadne to jde proti tomu jak pisou lidi každé volani na jeden samostatný radek (typicky NodeJS/Java)

VOY
    VOY --- ---
    AXTHEB: Pardon, pouzil jsem spatny termin. Chtel jsem spis rict, ze ja v takovem pripade ty radky newrapuji, nybrz zascrolluji radek, ktery je proste o kus delsi. Zaroven kdyz ten dlouhy radek rozdelis a tu myslenku nasilne rozdelis na radky dva, tak stejne ocima ten druhy radek musis hledat. Podle me dava smysl se snazit jednu myslenku udrzet na jednom radku, ale zaroven se snazim tech 100 znaku v idealnim pripade neprekrocit. Myslim ale, ze jsou situace kdy to vyjde jako lepsi reseni nebo nastejno s rozdelenim. Kazdopadne jsem nezazil pracovni misto, kde by 80 znaku jako omezeni platilo - diky bohu.

SULTHAN: Hajit 80 znaku je ve finale trochu jako hajit QWERTY rozlozeni na klavesnici. Je to neco co vzniklo v kontextu nejakeho technickeho omezeni (zasekavani klaves na psacim stroji) a my se nekdy takove veci pak snazime zpetne racionalizovat.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    VOY: Přijde mi, že nechápeš, co se ti snažím popsat. Představ si, že vždycky když skončíš při čtení kódu alespoň na stém sloupci, tak se musíš zastavit a vědomě najít místo, kde začíná další řádek. Není to problém soft wrapu, není to problém toho, že by každý řádek byla tak dlouhý. Ta nutnost přepnutí kontextu nastane už na prvním dlouhém řádku (a na každém dalším).
    A mimochodem existuje studie která ukazuje, že tohle přepnutí kontextu mají všichni, jen většina lidí to nevnímá (ale reálně je to unavuje)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam