• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    UNTOY
    UNTOY --- ---
    Jeden postreh ohledne toho kofeinu/teinu - vychozi predpoklad by mohl opravdu byt takovy ze je jedno co je zdrojem toho kofeinu/teinu, vysledny efekt by mel byt stejny (-ish). Nicmene pokud piju delsi dobu Zeleny Caj A, a pote prejdu na Zeleny Caj B, tak ze zacatku te prechodne periody me ten caj nakopava vic.
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    GOSHEWAN: Nejspíš dlouhodobě, ale expert nejsem. Spousta lidí třeba dodržuje pravidlo "kafe jen dopoledne". Je docela zábavný, že u těhle lehce návykových věcí si lidi neuvědomují, že to, jak se cítí, jsou abstinenční příznaky.
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    SULTHAN: V ramci dne nebo dlouhodobe? V kazdem pripade moje subjektivni zkusenost je pozitivni a kafe mi prekvapive nechybi, citim se naopak lepe. Asi to je jako s kazdou navykovou latkou, se kterou kdyz se to prezene tak nejenze efekt uz nema ale hlavne vynechani se projevi podstatne hur. Ja uprimne cekal, ze budu dlouho uplna zombie, ale nic takoveho se nestalo (a nebo se to schovalo v ramci te nemoci - strevni chripky - behem ktere jsem vetsinu dni prospal).
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    DELVIT: nejsem si uplne jisty, jestli je mozne pro studii dat dohromady dostatecnou kontrolni skupinu, ktera by nepila ani kafe ani caj (a nekonzumovala ani podobne latky), ale jinak by na tom byla s zivotospravou +- stejne
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    ALMAD: Tohle byl doktor psychiatrie a říkal, že z jeho zkušenosti (cca 30-leté) kafe prohlubuje problémy a čaje ne.

To by sis na to musel udělat nějakou seriózní studii s radomizovanými vstupy. Na začátku si definovat na co se vlastně ptáš. Jestli na obecněji rozdíl mezi čajem vs. kafe (tam bys musel udělat chemický rozbor jednotlivých druhů čajů/kafe a jejich zpracovaní)? Nebo například jestli chceš porovnat konkrétní zelený čaj (kde bude dávka kofeinu stejná jako ve srovnávaném kafi) vs. kafe třeba z Etiopie? Pro další studie je určitě prostor.

Já si pamatuji, že jsem kolegovi co rád pil kávu a trpěl každodenníma migrénama posílal studii o tom, že kofeinové nápoje mohou spouštět/způsobovat migrény - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31402050/
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    GARFIELD: Je to jeden z podnětu, který pomáhá seřizovat vnitřní hodiny. Modré světlo je přirozenou součástí slunečního spektra. V poledne to třeba není problém, protože potřebujeme být bdělí. Ale pokud máš modré světlo v noci, tak tělu říkáš, že není noc a ještě nemá produkovat melatonin, který je potřeba ke kvalitnímu spánku. U každého to může mít trochu jiný vliv. Taky s rostoucím věkem přirozeně ubývá melatoninu. Pokud máš kvalitní spánek a budíš se odpočatý, tak to řešit asi nemusíš. Ale není to jen a rychlosti usínání, ale i hloubce a délce.
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    A co vlastne dela to modry svetlo spatnyho? Ja na to kdysi nejak koukal a dospel sem k zaveru, ze to je kontroverzni a nema to smysl moc resit. Subjektivne usnu rychle tak jako tak (je pak ten spanek min kvalitni?).

Chapu, proc treba nekoukat na pocitac/telefon – mozek se prestimuluje podnetama. Ale to nesouvisi s tim modrym svetlem.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    DELVIT: Jistotu nemam. Doktor mi to rikal taky, ale kdyz sem se ptal proc, tak rikal ze to ma odpozorovany od pacientu…coz ale taky muze bejt tim, ze vetsina lidi do sebe nenaladuje tolik caje, aby to odpovidalo stejnymu mnozstvi kofeinu.

Me by jenom jako celozivotniho cajare fakt zajimalo, jak by to melo fungovat. Ten mechanismus s antagonizaci receptoru je celkem dobre popsanej, a treba tahle prehledova studie primo pise “ In the doses commonly consumed from coffee and tea (~150–500 mg/day), acute caffeine intake promotes vigilance, attention and mood by blocking A1 and A2A receptors, particularly in conditions of insufficient sleep and increased sleepiness” (a dost zdroju), ohledne toho “caj je lepsi” se mi nepodarilo najit nic mimo cinsky katedry tradicni mediciny.

Za zdroje budu rad.

Adenosine, caffeine, and sleep–wake regulation: state of the science and perspectives - PMC
    https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9541543/
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    QWWERTY:
    já ti dám rozbitý barvy, ty je mas rozbitý :-D
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    ALMAD: Klidně so dělej co potřebuješ. Jak ksem koupil od zkušeného doktora, tak prodávám.

Jenom se pozastavím nad tím, že sám říkáš, že tomu nerozumíš, ale je to podle tebe nesmysl? Nechápu, kde potom bereš tu jistotu?
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    SULTHAN: K tomu vysazovani jsě nekde nasel studii, ze ktery vyslo doporuceni vysazovat po pul salku tejdne (!)…tzn. ze tri kafi denne na nulu za sest tejdnu.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    DELVIT: To s tim cajem je podle me bullshit, ten proces nabuzovani funguje diky smesi latek jinak, ale tein je furt kofein a nevidim, co by v ty mechanice melo delat rozdil v tom jak to vyt´scuje adenosin.

Nejsem biochemik a rad si to necham vyvratit, ale necet sem nic co by mi davalo smysl :)
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    GOSHEWAN: Kofein je návykový. Když si na něj přivykneš, tak abstinence se projevuje právě tím, že se cítíš ospale.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ABAP: To je dáno tím "40+" v názvu :)
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    Ja jsem po kratke nemoci experimentalne uplne vysadil kafe. Je to pres dva mesice a vubec mi nechybi. Prekvapive jsem zjistil, ze subjektivne uroven energie je vetsinou stejna, ale casto i vyssi. Navic nejsem tak vynervovany a tim padem uz skoro nervu po detech (:

A to jsem prosim pil kafe poslednich ~15 let nekolikrat denne. Flat white s extrashotem po 3 espressech normalka, kafe rano hned po probuzeni kazdy den, casto i misto snidane. Dost mi pomohlo ze mi kafe malokdy doopravdy chutna, takze mi chutove neschazi. K tomu posledni cca mesic hraju KCD2 do 2 do rana a i po 4-6 hodinach spanku jsem OK (:

Kdyz je velka nouze tak mam bud zeleny caj a nebo nove zkousim Tackeru, ale tu spis vyjimecne. Presto mi funguje lip (dele a "plynuleji") nez kafe.
    SATAI
    SATAI --- ---
    ARANIUS: dokud nepotřebuješ ufologa...
    ARANIUS
    ARANIUS --- ---
    ABAP: A si spokojný so svojim urológom ?
    ABAP
    ABAP --- ---
    .. fuj. A to je přesně ten moment, kdy se hovory u stolu o babách plynule změní na to, kdo jaké bere prášky a kdo má lepšího urologa.
    NOHOUS
    NOHOUS --- ---
    JARDABEREZA: a kalibrovat jsi to deuteriovou lampou?
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    Já bych se toho modrého spektra nezbavoval, podle mě jsem se to naučil od dětství rozkládat na energii, která mě udržuje bdělého celou noc.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam