• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    VOY: Mě teda taky přijde, že náš obor se výrazně víc bil za autorská práva softwaru i hudebníků (remember OSA) dokud taky posílal CDčka...a taky proti OSS brojila značná část korporátních vývojářů.

Než se zjistilo že můžem od všech vyžadovat internet, software model zkonvertovat na SaaS a fakt že klíčový nástroje jsou GPL a ne AGPL exploitnout a zpeněžit ve formě cloudů. V ten moment s tim všichni začali bejt v pohodě a hudebníci ať se snažej na konzertech :)
    PES
    PES --- ---
    JARDABEREZA: se zatím nechce... stačí tyhle globální danit z obratu (tržeb) dle rezidence plátce a bylo by hned vymalováno...
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    PES: Neumíme zdanit ani Facebook. Velké korporace raději utratí deset mega dolarů za daňovou optmilizaci, než aby dali stejnou částku státu. Doplatí na to menší firmy.
    PES
    PES --- ---
    JON: i na to zdanění časem dojde (stejně jako dojde/by došlo na zdanění robotů, pokud podstatně nahradí/by nahradili lidskou práci)
    JON
    JON --- ---
    SPIKE411: on to je vpodstate odvekej problem: https://en.wikipedia.org/wiki/Standing_on_the_shoulders_of_giants

A jedno z filosofickych reseni tohoto problemu uz od pradavna je - jiste, uzivej vedomosti a vydobytku predku, ale koukej z toho co tim ziskas taky vracet svym detem a spolecnosti. Coz je bohuzel v ostrem rozporu s americkym snem o self-made manech (viz zminka o Nietchem na konci wiki clanku).

Tj. jedno z nejjednodussich reseni by bylo AI radne zdanit - at z toho maj neco vsichni.
    VOY
    VOY --- ---
    SPIKE411: Jo, s tou 1:1 reprodukci jsi uderil hrebicek na hlavicku, to clovek sotva dokaze. Na druhou stranu boj umelcu zakazat AI generovat obrazy a kresby podobne tomu co dnes tvori mi prijde podobne odsouzeny k neuspechu jako early 2000s snaha interpretu zachovat svet kde budou za 600 kus prodavat audio CD. Kocka je proste venku z pytle a stary svet je pryc. To zadne zakazy nebo zarizeni jeste nikdy nezastavily.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Plus jsem chtěl podotknout, že i FOSS se vyvíjí za peníze. V tom mi to přišlo asi jako nefunkční přirovnání.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    VOY: Jasný. Jen mi v tom pořád něco chybí.
    Určitě to bude na delší filosofickou a právnickou debatu.

Podobný spor se vede i v případě autorů a překladatelů vs LLM, které se učily na copyrightovaném obsahu.

Autoři a překladatelé jistě čtou i současnou literaturu a učili se na ní. Nesmí tedy tvořit a překládat?

A ten volně dostupný software je také v drtivé většině chráněn copyrightem, i když je volně dostupný (není v public domain).

A jak tady asi většina lidí dosvědčí, zaměstnavatele/klienty jako programátoři běžně mění. A určitě jim něco v paměti z postupů, které se naučili jinde, naučili.
    Ale jistě, v některých případech to může být minové pole, jak podotkl JANFROG.
    Funguje to i naopak, projekty typu Wine/ReactOS nepřijímají příspěvky od lidí, kteří někdy někde viděli zdrojový kód Windows, legálně i z uniklých zdrojů. Primárně proto, že nemají prostředky na případné právní bitvy.

LLM je prostě bagr, nástroj, který do sebe ten zdroj (dílo, kód) nasaje a pak nemá problém ho klidně 1:1 zreprodukovat.
    To může být základní problém.
    VOY
    VOY --- ---
    SPIKE411: Ano, to jsem uvedl jako protiargument. Nechci hajit pravo AI firem naucit jejich modely na vsem existujicim kodu a nasledne vsem developerum sebrat praci, to ne. Ale zda se mi, ze ucit je na volne dostupnem obsahu by mela byt fair game, protoze jinak bychom vubec nemohli uvazovat o tom nejakou AI tohoto typu mit.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    E2E4: Luigi Mangione npkc - nebo to je nefér, to se přece nesmí, když na ty zákony sere i plebs?

To se to pohodlně teoretizuje o lákadlech anarchie, dokud tím člověk míní "MNĚ žádný povinnosti, ale na ostatních buďtež vymáhány co nejstriktněji," no. Takové hobitínské.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    PISKVOR: move fast break laws :)
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    E2E4: mival jsem rad toolchain fetchmail procmail sendmail a mutt (opatchovanej, aby umel usenet - jo to (taky) byly casy).

ted to resim uplne jinak - nectu mejly :D stejne je to vetsinou korporatni spam
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    E2E4: To je přesně to, co se děje, akorát že ten business model zjevně byl "fuck around, a to co nejrychleji, abychom byli too big to fail." Jenže ejhle, "find out" je tu - zatím pro literaturu, výtvarná díla a kód jsou další na řadě.

Authors celebrate “historic” settlement coming soon in Anthropic class action - Ars Technica
    https://arstechnica.com/tech-policy/2025/08/authors-celebrate-historic-settlement-coming-soon-in-anthropic-class-action/?
    PES
    PES --- ---
    E2E4: sendmail.cf :-))) To byly časy...
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    SPIKE411:
    > To je jako bys tvrdil, že kdo psal kód...

Presne tak to funguje. Jeden soudni spor presne s touhle argumentaci probehl neprijemne blizko me a duvod proc me do toho nikdo nezatahl bylo, ze jsem ten kod (predmet sporu) proste nikdy nevidel i kdyz jsem pracoval pro firmu, co ten kod mela. Nikdy jsem to nevidel, nikdy jsem nemel pristup do SVN, nikdy jsem nemel firemni pristup do firemni site pres VPN, nikdy jsem nevkrocil do firemni kancelare (a pravda, pak asi i to ze neziju ani v USA ani v Kanade).

Slo to dokonce tak daleko, ze kdyz kdyz me - technicky vzato - kolegove pozadali o pomoc s nejakym svym problemem a zacali my vysvetlovat, jak to funguje, rekl jsem jim, ze jim klidne vysvetlim teorii a ukazu priklady, ale nechci nic slyset o tom jak funguje a pokud se o tom hodlaji bavit, odchazim z mistnosti. A to jsem mel sefa a majitele firmy za zady spolu 2-level manazerem (ten se mohl pominout ale pak jsme si to vysvetlili a vzal to).

A kdyz jsem pak upstreamoval veci do (open-source) OMR (IBM vec), sakra to zjednodusilo zivot. V dotazniku pro IBM legal jsem jen vyplnil "did not have access to proprietory codebase in last 15 years except this one thing." Pravnikum pak trvalo "jen" pul roku dat povoleni k mergnuti :-)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    PISKVOR:

jo, je tam ten princip "uděláme to a když to neprojde uvidíme, startup může zkrachovat z 100 dalších důvodu tak proč zrovna tohle riziko nepodstoupit, navíc co, budou to vleklý právní spory budem pár let mít právníky jako nákladovou položku a mezitím budeme fungovat"

jinak SCO znám, ve škole nám na tom běžel mailserver :)

( bozemuj, teď jsem si vzpomněl, sendmail.cf, pamatujete to někdo?)

a ta aféra s Linuxem vs SCO byla až když je koupila Caldera, která předtím koupila DRDOS resp práva na něj, aby pak mohla žalovat Microsoft, a totéž udělali s bankrotujícím SCO a Linuxem..

takže trošku jinej případ.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SPIKE411: Ano, jsem obeznámen s tou argumentací. Pointa byla "předpokládejme, že to tvrzení SCO o užití jejich kódu, ať už jakýmkoli mechanismem, v Linuxu by bylo pravdivé." Tady je situace "jsme si celkem jisti, že nás to nascrapovalo," čili výrazně silnější pozice.

To je ostatně důvod, proč Altman kňourá, že potřebuje pro sebe imunitu vůči copyrightu.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    PISKVOR: Hm? Tam to snad (ve zkratce) vzniklo tak, že IBM mělo od SCO licencované nějaká části (ještě uzavřeného nějakého) UNIXu, ale zároveň lidi od IBM přispívali do Linuxu, takže SCO tvrdili, že části UNIXu použili v Linuxu.
    Ale už nevím, podrobnosti asi budou tady:
    SCO–Linux disputes - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/SCO%E2%80%93Linux_disputes

VOY: To je jako bys tvrdil, že kdo psal kód (i zcela uzavřený) pro jakéhokoliv klienta/zaměstnavatele (a v horším případě viděl i nějakou jejich existující codebase) už nemůže psát kód pro někoho jiného a je do konce života vázán psát jen pro toho prvního, nebo může jít pást kozy, protože mu z toho určitě taky něco uvízlo v paměti.

Plus teda, i kdyby platilo, že kdo se učil na FOSS (teda asi konkrétně na kódu s copyleft licencí typu GPL), je tím v nějakém (copyrightovém) smyslu "poznamenán", tak se to pořád nevylučuje, že nemůže dělat vývojáře za peníze, protože, světe div se, existují vývojáří, kteří jsou placení za vývoj FOSS (a to i GPL).
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    E2E4: Najdi si SCO. Ti dokonce jen tvrdili, že se použil jejich kód, a byla z toho dobře dekáda mrzení.

Pointa risk managementu tady není "technicky nejde to použít," ale "co se stane, AŽ se na to přijde"
    VOY
    VOY --- ---
    AXTHEB: Tak dobre :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam