• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    JANFROG: No, obojí je potřebí - pokud vůbec chceme používat nástroje (což bychom jako primáti asi měli), tak bychom měli i vědět, co dělají, zhruba jak, a co od nich ne/očekávat. Jako ano, můžu na cokoli říct "vytáhnu Univerzální Logaritmický Pravítko, to umí všechno," ale bez těch základních znalostí se mi může stát, že tu větu dokončím "...a půjdu jím zatloukat šroub do skla." Pokud takový výkon stačí, tak to už tam ani nemusím bejt, klikat na velký zelený tlačítko "DWIM" zvládne i cvičená želvuška, neřkuli junior.

Možná že to zmatení jazyků pochází z dojmu, že to už je ta klíčová kompetence, kterou by měl kandidát prokázat - medle je to spíše technický icebreaker ke smysluplné konverzaci, nikoli checkbox do rigidního algoritmu výběrového řízení. Vposledku stejně až v praxi zjistíš, jestli to ten člověk zvládá i používat, nebo jen umí dobře řešit interview.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    ALMAD: Prekvapujici!
    Takze zatimco jedni "nuti" lidi pouzivat kalkulacku, druzi se divi, ze nikdo uz vlastne nevi, jak vlastne to sctiani funguje.

(jsem starej zahorklej dedek a mam spatny rano, tak si ulevuji sarkasmem, ale tak jsme v 40+ tak snad najdu pochopeni :-)
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    SLUPKA: Je fakt ze mi prijde ze u DSA se zvysuje procento kandidatu co maj nadrcenej seznam problemu a proste tipnou spravnou variantu nejakym pattern matchingem, ale staci to trochu pozmenit za behu a je videt ze vubec nevedi co vlastne pouzivaj…
    SLUPKA
    SLUPKA --- ---
    KOLCON: Ze zkušeností mi přijde, že lidé jsou úspěšnější s euclidean, tak dávám to zadání s ní. Manhattan jsem použil snad jen jednou, když kandidát nic nevymýšlel a rovnou házel ideální struktury na dodatečné problémy, tak to bylo na vyzkoušení, že opravdu chápe jak ty struktury fungují, když už je používá.
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    SLUPKA: Jakože for a Manhattan?
    SLUPKA
    SLUPKA --- ---
    VRBIK: Pro mne je úplně ideální, když nezná ani jedno a musí nahlas přemýšlet. A body plus, když pro to úvodní zadání řekne, že stačí obyčejný for loop. A podle toho, jak to kandidát vyřeší, tak se to zadání rozvíjí dál k těžším algoritmům, ale stále platí, že mi jde o myšlenkové pochody a ne o znalosti konkrétních struktur / algoritmů.
    VRBIK
    VRBIK --- ---
    SLUPKA: jen ze zvědavosti.. co za řešení jsi očekával? Případně kolik různých řešení se očekává, že bude člověk znát?
    SLUPKA
    SLUPKA --- ---
    JINX: Ja typicky dělám Data Structures & Algorithms, a dělal jsem svoji klasiku založenou na hledání nejbližšího bodu (statický list bodu, najdi nejbližší z nich k poloze na vstupu). Tohle základní zadání by mělo být na zahřátí - jedná se malý počet bodů , takže naopak jde o to, aby to kandidát nezačal komplikovat a uvědomil si, že nejde použít binary search nebo cokoliv co dělá jen porovnání. Ani přes to jsme se nedostali, takže jsme vůbec nezačali zajímavé věci.
    JINX
    JINX --- ---
    SLUPKA: o co presne slo?
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    Letos mi dal codex poprvé celý adventofcode napoprvé, bez ztráty kytičky a se slušným kódem...
    KOMPAS
    KOMPAS --- ---
    WILD_A: Pobavil mě komentář "Guy goes on a rant about C++ Makes the single best C++ learning video on Youtube by accident."
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    WILD_A: hehe, no presne muj sentiment. prej ze slonika neprodam: ale tu bestii je treba spis podriznout, nechat vykrvacet a zacit uplne znovu! ;)

nebejt tech let zkusenosti (cti: sunk cost fallacy + stockholm syndrom) a toho obrovskyho ekosystemu (na co si clovek vzpomene na to je knihovna) tak hledam nahradu mnohem aktivneji
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    KOLCON: Problem s AI kolem je konzistence vyhodnocovani imho, jeste nejsme tak daleko abychom meli best practices, a tak u jednoho kandidata vidim v negativech ze AI malo usmernuje a moct se necha vlect, a u jinyho ze ho pouziva jenom na drobnosti misto aby se poradne odpich…
    SLUPKA
    SLUPKA --- ---
    WILD_A: Nedovedu si představit, že bych někoho zkoušel na syntax. Naopak vždycky říkám kandidátům, ať si vyberou jaký chtěj programovací jazyk, klidně i nějaký co neexistuje, že mě zajímá víc co mi řeknou, a že to co píšou je jen k tomu abychom viděli celou myšlenku najednou.

S AI je to vtipné, na jednu stranu máme nově specifický blok pohovoru, kde zkoušíme jak kandidát zvládá práci s AI. Na druhou stranu člověk musí uzpůsobit ty klasické části tomu, že kandidát nejspíš něco používá.

Ale teď jsem měl kandidáta co neustále opakoval “can you give me a minute to think” a ani AI nepomohlo. Překvapivě nepomohlo ani se základním problémem co AI vyřešit umí. Tak se to překlopilo na to, že jsem se snažil ten problém upravit, aby to kandidát vyřešil a měl dobrý pocit z pohovoru. Jeden z případů kde podle životopisu člověk čekal něco úplně jiného (aktuálně engineer v Google).
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    KOLCON: Taky by mě spíš zajímalo vidět, jak ten člověk bude doopravdy pracovat, pokud ho zaměstnám. Aby práce pro firmu byla efektivní.
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    WILD_A: Osobně bych už dneska testoval programování s podporou AI. Jak chápe ten AI kód, jestli dokáže případně opravit chyby a tak.
    WILD_A
    WILD_A --- ---
    Vlastne jeste C++, to se ale neda ani naucit, to muzes jen predstirat. Viz.

The worst programming language of all time
    https://www.youtube.com/watch?v=7fGB-hjc2Gc
    WILD_A
    WILD_A --- ---
    Se vratim trochu k tem pohovorum. Mozna to souvisi s tim 40+, ja treba totalne zapasim s tim, kdyz nekdo chce abych produkoval na pohovoru neco jinyho nez pseudokod, podstany je jak o tom premyslis ne jak presne tu myslenku zapisujes. Ty vole jazyku je milion, kazdej ma ruzny veci jinak, kdo si to ma sakra pamatovat. Do vetsiny jazyku se dostanu rychle, dobre, prolog, haskell a nektery varianty ML by mi chvili trvaly. Ma nekdo podobny problem, nebo jsem jen divnej, ze mne konkretni jazyk vubec nezajima?
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    ABAP: Reseni ty veci maj, ale musi bejt explicitni, obe strany ho musej resit a jestli je to skutecne reseni se pozna az pri nejaky due dilligence :)
    ABAP
    ABAP --- ---
    ALMAD: zažil jsem cajk řešení přechodu přes zaměstnání na pár měsíců u jiné firmy
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam