• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    PES
    PES --- ---
    SITH: to není jen HR(ka) firemní, takhle se chovají prakticky všechny místní HR bouchači a "přeprodejci" lidských votroků (nebudu psát názvy firem, aby někdo nebyl uražen a nežaloval/nesoudil se, ale hoďte kamenem kamkoliv do toho rybníčku a neminete)
    HARDCABB
    HARDCABB --- ---
    "Já jsem jezdil ze Slovenska, co máte za problém"

ty kravo, todle slyset od nejaky bezvyznamny zaprdeny cesky firmy tak by jim ten krasnej predrazenej kancl brzo vyhorel
    SITH
    SITH --- ---
    KOLCON: "tupé" HR v prvním nebo zahajovacím kole je pravda peklo. Většinou to je mladá slovenka, která předtím, než v Prahé nastoupila do kanceláře, tak dělala rok recepční ve fitku a předtím rok na jazykové škole v Edinburgu. O firmě toho moc neví, protože nastoupila před šesti měsíci, o pozici neví vůbec nic, protože tomu nerozumí, ale job description má naučený nazpamět, jede fráze "rodinná atmosféra" a "jsme fajn parta lidí". Ale nějak to musíš s ní zvládnout, aby ses dostal k někomu, kdo tomu už rozumí a je ti schopen říct konkrétní detaily.

Já jsem tady teda takový občas drzý, ale skrz LinkedIn a jejich stránky se nějak prokliknu k budoucímu manažerovi a zavolám mu napřímo, nebo reaguji přímo na něj.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    KOLCON: Hele řešil jsem něco podobného před časem, kdy jsem se chtěl vrátit k programování. Po zkušenostech s přijímacím procesem jsem se vyřadil z českého rybníčku a spolupracuji se zahraničím.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    KOLCON: wow, silenej report!
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    Tak jsem letos zvažoval že se vyseru na mng pozici a půjdu zpátky programovat nebo dělat architekta. Bavil jsem se s několika i celkem známými firmami a tady je pár postřehů :

1) v prvním kole je filtr tupé HR, která vůbec netuší, co nabírá a nechápe, proč se jako hlásím s takovou mng praxí. Zároveň jí nemůžeš říct "bo lidi jsou fuj a chci vidět nějaký reálný výsledek práce "

2) v druhém kole je hiring mng kterému začnou klepat půlky při představě, že ho jdu nahradit

3) je totální chaos v pozicích typu enterprise architekt, solution architekt, application architekt a já nevím ještě jaký architekt. Firmy nejsou schopné definovat, co ten člověk má vlastně dělat, ale zároveň když je začneš rozebírat otázkami, je jim to nepříjemné a vyřadí tě. Nějaké vrstvy podle TOGAF a vysvětlování, že application architekt nemůže fungovat ve vzduchoprázdnu, od pochopení business směřování až po vrstvy pod tím? Zapomeň... "Myslíme, že to pro vás asi nebude, hledáte asi širší roli "

4) paní HR ředitelka a/nebo pan CEO si nastavili policy, že musejí všichni chodit do kanceláře a nepovolujeme výjimky. Že to máte do Prahy 2 hodiny? "Já jsem jezdil ze Slovenska, co máte za problém"?
    Mám problém jim neříct, co si o paní HR ředitelce a její policy myslím.

5) u nás máme 30-50% variabilní složku, závislou na....
    Jo, variabilní složka v takové výši je super, třeba u sales pozic...

6) u nás máme mladý tým a každou středu chodíme (vlastně povinně) pařit...

No nic, konec rantu, změna asi nebude...
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    KOMPAS: Řekněme si upřímně, že to málokdo potřebuje - a taky je pravdou, že spousta moderních jazyků má specifické datové typy pro finanční matematiku. Dneska je mnohem důležitější vědět, proč se na BigDecimal v Javě nesmí použít equals (resp. == v Kotlinu) než vědět jak se reprezentují floaty v paměti.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    KOLCON: a co se nelimitovat binarnim systemem, kdyz mas na ruce vic nezavislych "cislic"? :D
    Reddit - The heart of the internet
    https://www.reddit.com/r/mathmemes/comments/1pbd7cz/a_more_impractical_method_to_count_to_1027_on_one/

internetem jeste kolovalo tohle s referenci na duodecimalni system. dovedu si to predstavit pri tech asijskych videich s rychlou aritmetikou, ale tezko rict, jak by to melo fungovat pro vyjadreni vsech cisel v ramci intervalu jenom s jednou rukou
    https://external-preview.redd.it/AnWUQDWXeuMkHQtliLVyoaZxG4X4gh8RjtrZp1Sx9us.jpg?width=1080&crop=smart&auto=webp&s=a6650d0f1acbe3fcfcfe4eb3c771528045316179
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    KOMPAS: Třeba je dobrá otázka máte k dispozici 5 prstů na ruce, do kolika se na nich dokážete dopočítat? (Hint na binary)
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    MLEKAR_STEIN: a konci u IEEE754...
    MLEKAR_STEIN
    MLEKAR_STEIN --- ---
    KOMPAS: to začíná nějak takhle: máme tři indiány, velkého, malého a prostředního...
    KOMPAS
    KOMPAS --- ---
    JANFROG: Vezmu to doslova (ač to tak není myšleno), ale byl jsem překvapen, kolik vysokoškoláků z oboru v podstatě nezná reprezentaci čísel v počítači, natož nějaké operace s nimi…
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    JANFROG: No, obojí je potřebí - pokud vůbec chceme používat nástroje (což bychom jako primáti asi měli), tak bychom měli i vědět, co dělají, zhruba jak, a co od nich ne/očekávat. Jako ano, můžu na cokoli říct "vytáhnu Univerzální Logaritmický Pravítko, to umí všechno," ale bez těch základních znalostí se mi může stát, že tu větu dokončím "...a půjdu jím zatloukat šroub do skla." Pokud takový výkon stačí, tak to už tam ani nemusím bejt, klikat na velký zelený tlačítko "DWIM" zvládne i cvičená želvuška, neřkuli junior.

Možná že to zmatení jazyků pochází z dojmu, že to už je ta klíčová kompetence, kterou by měl kandidát prokázat - medle je to spíše technický icebreaker ke smysluplné konverzaci, nikoli checkbox do rigidního algoritmu výběrového řízení. Vposledku stejně až v praxi zjistíš, jestli to ten člověk zvládá i používat, nebo jen umí dobře řešit interview.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    ALMAD: Prekvapujici!
    Takze zatimco jedni "nuti" lidi pouzivat kalkulacku, druzi se divi, ze nikdo uz vlastne nevi, jak vlastne to sctiani funguje.

(jsem starej zahorklej dedek a mam spatny rano, tak si ulevuji sarkasmem, ale tak jsme v 40+ tak snad najdu pochopeni :-)
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    SLUPKA: Je fakt ze mi prijde ze u DSA se zvysuje procento kandidatu co maj nadrcenej seznam problemu a proste tipnou spravnou variantu nejakym pattern matchingem, ale staci to trochu pozmenit za behu a je videt ze vubec nevedi co vlastne pouzivaj…
    SLUPKA
    SLUPKA --- ---
    KOLCON: Ze zkušeností mi přijde, že lidé jsou úspěšnější s euclidean, tak dávám to zadání s ní. Manhattan jsem použil snad jen jednou, když kandidát nic nevymýšlel a rovnou házel ideální struktury na dodatečné problémy, tak to bylo na vyzkoušení, že opravdu chápe jak ty struktury fungují, když už je používá.
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    SLUPKA: Jakože for a Manhattan?
    SLUPKA
    SLUPKA --- ---
    VRBIK: Pro mne je úplně ideální, když nezná ani jedno a musí nahlas přemýšlet. A body plus, když pro to úvodní zadání řekne, že stačí obyčejný for loop. A podle toho, jak to kandidát vyřeší, tak se to zadání rozvíjí dál k těžším algoritmům, ale stále platí, že mi jde o myšlenkové pochody a ne o znalosti konkrétních struktur / algoritmů.
    VRBIK
    VRBIK --- ---
    SLUPKA: jen ze zvědavosti.. co za řešení jsi očekával? Případně kolik různých řešení se očekává, že bude člověk znát?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam