• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    JARDABEREZA: Genius, Billionaire, Playboy, Philanthropist! :)
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    VONTRIX: Ja jsem na podobnou otazku odpovedl "Chtel bych byt stastny a zdravy." Chvili tam sedeli a nevedeli co na to rict a pak rekli jen neco jako, ze mam dobre nastavene priority:)
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    ADAMIRA: Já nevím jestli je tam z mé strany sarkasmus... spíše jenom menší pachuť. :-D Spousta firem se ohání firemní kulturou, ale neumí to uvést do praxe. V téhle to ale fungovalo bezvadně. Byla radost tam pracovat. Opravdu. Oni to měli jako strategii, která je podle mě legitimní, ale samozřejmě jako všechny má svoje důsledky. Základ myšlenky cca: máme krabicové řešení a pro každého zákazníka to nějak nastavíme, popřepínáme, ohneme na míru atd. Každý pracovník má jasně definované úkoly a postupy, uděláme to jako pásovou výrobu a ty postupy jasně definujeme aby se je každý mohl naučit. Díky tomu můžeme zaměstnat levnou pracovní sílu s nižší kvalifikací resp. studenty, kteří si potřebují přivydělat.

Z pohledu studenta víš, že jako prodavač v Decathlonu/Lidlu by sis vydělal stejně, možná víc. Ale taky víš, že tu práci nebudeš dělat furt a jako programátor máš lepší kariérní cestu než prodavač v Lidlu. A samozřejmě pracovní prostředí je mnohonásobně lepší a máš hned relevatní profesní zkušenosti. Když to máš v režimu "brigáda", tak ani na fulltime by to nepokrylo životní náklady. A personalistka ti vysvětluje, že by sis měl vysokou školu dodělat. Ale nezmíní, že to chce protože ti můžou ještě další dva roky platit odměnu která nepokryje tvoje životní náklady :-D

K těm důsledkům... u pásové výroby nemáš moc kontakt se zákazníkem. Nemáš moc porozumění pro jeho individuální potřeby. Prostě to nasekáš podle zadání co přijde z jiné části pásové výroby a jedeš dál. A v zadání třeba může chybět informace jestli to je B2B nebo B2C a nikdo se na to nebude ptát. Studenti dělají přirozeně chyby. A dělají i kontrolu kvality. Na kontrolu kvality je předepsaný čas a pokud tím trávíš moc dlouho, dostaneš pak menší odměnu, takže je finančně výhodnější nedělat kontroly moc důkladné :-D

No a na pásovou výrobu pořád potřebuješ nějaké experty, kteří ji hlídají a optimalizují. Jenže studenti odjedou za lepším a kvalifikované zaměstnance možná už nebaví řešit pořád problémy spojené s prací těch nízkokvalifikovaných a mají větší ambice?

Myslím, že dnes dělají software už jenom okrajově.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    KLEINZACH: Tohle jsem zkoušel v malém a je to velká legrace. Jako koníček dobrý, ale plat bych na to nevsadil.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    JARDABEREZA: to jsem tak střelil od boku to číslo, samozřejmě záleží na spoustě věcech :)

"Když budeš outsourcovat HR na externí firmu, tak těžko budeš prodávat firemní kulturu jako největší benefit, lidi tomu nebudou věřit"

Tak o tom žádná :) ty to možná bereš tak nějak sarkasticky, ale ono to tak opravdu je. Když má někdo "dedikovanýho" HR pracovníka tak je to za mě opravdu velké plus. Já jsem zažil firmy, kdy HR byla "side job" nějaký vedoucí pozice a dotyčný/dotyčná permanentně neměli čas, nechtělo se jim něco řešit atp. a nikdo vejš třeba neni (minimálně není k dispozici) takže to vytváří velice nepříjemný situace :)

Já jsem teda ale asi trošku vyjímka, upřímě řečeno, při hledání poslední práce mě plat zajímal jako poslední - jasně, mám nějaký minimum pod který jsem nešel, ale jsou pro mě mnohem důležitiější věci podle kterejch jsem se rozhodoval (ale neživím nikoho krom sebe, kdybych byl otec samoživitel tak asi mluvím jinak).
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    KLEINZACH: Good luck.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    ADAMIRA: Když budeš outsourcovat HR na externí firmu, tak těžko budeš prodávat firemní kulturu jako největší benefit, lidi tomu nebudou věřit. O to víc když chceš lidem nabídnout všechno možné (firmení kulturu), ale nikoliv dobrou výplatu. :-D

Vůbec nevím kde je ten limit pro HR a jak nastavit co všechno by měli obsáhnout. Dalo by se polemizovat nad tím, že kdyby všichni měli fulltime tak místo 100-120 lidí tam bude třeba 50-60. Nebude tam tolik lidí co řídí lidi :-D V počtu 60 lidí, kdyby tam každý vydržel průměrně dva roky, tak cca každých 12 dní řešíš obsazení jedné pozice. Kdyby to bylo pět let, tak cca jednou za měsíc. A pak administrativa, různé školení, zjistit jak si lidi stojí, kdo koho nemá rád a proč... :-D ...vlastně si umím představit, že těch 30 lidí asi dává smysl jako takový práh.
    SATAI
    SATAI --- ---
    KLEINZACH: přijde mi to jako nesvatá kombinace velmi zdravé s velmi nezdravou myšlenkou...
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    JARDABEREZA: no to už je dost lidí, tam už se dostáváme IMHO do stavu, kdy by případná komunikace s externí firmou, ke který by se outsorcovalo HR, stála nakonec většinu času nějakýho zaměstnance, takže nakonec vyjde líp rovnou někoho na to HR najmout

IMHO tohle lze řešit bez HR ve firmách s tak max 30 zaměstnancema
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    ADAMIRA: cca něco kolem 100-120 lidí co si pamatuji. Ale ber to tak, že hromada lidí to měla ke studiu na částečný úvazek. Ale ti dobří zaměstnanci napříč odděleními to měli jako full time job.
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    No co, dal jsem ve 14 přednost číslům před hudbou, takže až přijde čas, zakončím to tam, kde jsem v 6 letech začal. Pořád jsem tu možnost udržoval.
    SADY
    SADY --- ---
    KLEINZACH: pisu si, to bude legendarni provar
    VONTRIX
    VONTRIX --- ---
    ZAHRADKAR:
    DELVIT:
    KOLCON:
    Jojo, znám a nakonec jsem taky český rybníček opustil.
    Ale ještě si přidám k těm obavám manažerů... Jednou jsem na obligátní otázku, kde se vidíte za pět let, odpověděl, že minimálně na jeho pozici :)
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    zrovna nska sem daval vedle do win klubu:
    Microsoft plans to eliminate all C and C++ code across its major codebases by 2030, replacing it with Rust using AI-assisted, large-scale refactoring.

Microsoft to Replace All C/C++ Code With Rust by 2030 - Thurrott.com
    https://www.thurrott.com/dev/330980/microsoft-to-replace-all-c-c-code-with-rust-by-2030

1 engineer, 1 month, 1 million lines of code
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    JIMX: ja bych taky chtel ucit - a mozna to tak i casem dopadne ... rad bych si nasporil dost penez, abych mel polstar a nemusel byt nastvany z toho, jak stat plati ucitele ... a pak bych klidne bral ucitele treba i na nejakem gymplu

ARANIUS: me prijde, ze se prave takto posouvam uz ted diky AI (claude code) a ze me vlastne programovani zase diky tomu bavi
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    JIMX: Muj plan je delat co delam dokud me to bavi a pak se stat poustevnikem. Ale znas to: clovek mini, zivot meni.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    JIMX: asi na současný pozici dělníka, to mi v zásadě vyhovuje. A pak už jen na menší úvazek zkoušet rozjet pivovárek a finance vykrejvat ziskama z akcií :)

Fázi učení jsem měl taky, ale žere to hrozného času a bylo pro mě těžké si udržet motivaci. Na druhou stranu je to smysluplnější než rubat řádky kódu v korporaci, takže kdybych měl víc času a hlavně pořád co říct i mladé generaci, tak bych o tom určitě uvažoval znovu.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    JARDABEREZA: a jak velká firma to byla?
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    ARANIUS: ja chci psat taky min kodu, protoze nejsem moc dobrej programator :) . Ale myslim, ze se ted tzko odhaduje, co bude za 5 let vzhledem k tomu jakym zpusobem se vyviji AI. Vlastne uz ted skoro zadny kod nepisu a jen chatuju.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    JIMX: Rentiér, filantrop. :-D Mě programování baví. Chtěl bych dělat něco, kde to bude hodně zastoupené.

KOLCON: V jedné firmě jsem poslouchal debatu, jestli má cenu mít člověka na HR. A odpověď byla ano, protože lidem resp. studentům chtěli nabídnout všechny možné druhy benefitů, kromě peněz. Většina neměla ani plný úvazek a když dostudovali, tak si logicky našli dobře placenou práci jinde. Tudíž se tam točilo hodně lidí, kteří tam nebyli dlouho a lidem by to sebralo hodně času, který měli věnovat práci.

Asi tolik nepřekvapí, že do deseti let, člověk který byl tehdy byl objektivně nejhorší programátor poté šéfoval všem programátorům. Možná se zlepšil, možná to na něj zbylo. To už se ale nikdy nedozvím.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam