• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    za mne je to o zamereni.
    kdyz budu programovat bankomat tak asi nesahnu po php.
    ale na levne stranky na rozsireni wp nebo tak php je ideal.. asi
    chces li delat nejake backendove veci tak to php se tam uz asi nehodi, ale znam cloveka co si udelal kompletne celi cml, vlastne kuberneties v php... no furt se o to musi starat a je jen otazkou casu kdy mu firma rekne at uz se na to vyprdne ze uz to nechteji podporovat..
    mam syna je mu 9 jemu nemuzu mastit kolem huby ceckem, ale snazim se ho aspon trochu k pythonu, i kdyz sam ho nepouzivam a nejak mi vlastne nesedl.
    Mozna po zkusenostech z php se snazim pouzivat typovane jazyky...
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    VDFLAT: :)
    Jak říká jeden z mých šéfů, PHP je nejlepší jazyk. Dělá v něm hodně lidí a jsou levní.
    VDFLAT
    VDFLAT --- ---
    DEEFHA: V PHP je taky přece hodně peněz, je to tam samej dolar. ;-) #kecy
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    IXTREMIST: No, dělal jsem to naposledy nějak kolem roku 1999 a je fakt, že mě tehdy lanařili do bankovního sektoru v Británii, řešit Y2K problémy. Nabízeli úžasnej ranec peněz, ale musel bych se tam přestěhovat a já jsem tehdy neuměl pořádně anglicky (ne že by to teď bylo nějak výrazně lepší), navíc mi bylo dvacet a stejně jsem byl pořád v hospodě... Takže jsem v roce 2000 radši přeskočil do čerstvě rozjetýho www-vlaku a začal plácat kvazi CMS v PHP :-D Od tý doby jsem Cobol neviděl a jsem asi rád. Jo a z toho vlaku už jsem zase vyskočil, takže není třeba mi to PHP hejtovat. Pochopil jsem to sám :-)
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    DEEFHA: COBOL? za to ti IBM a Kyndryl utrhne ruku.
    Já se v dřevních dobách naučil FORTRAN a v podstatě až na jednu obskurní výjimku jsem ho nikdy pracovně nepoužil.
    Jo a QBasic.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    KLEINZACH: jé to mi připomnělo story, jak psali Starcraft 1 v C++ a používali strašně dlouhý objektový hierarchie:

CUnit < CDoodad < CFlingy < CThingy
    CThingy objects were sprites that could appear anywhere on the game map, but didn’t move or have behaviors, while CFlingys were used for creating particles; when an explosion occurred several of them would spin off in random directions. CDoodad — after 14 years I think this is the class name — was an uninstantiated class that nevertheless had important behaviors required for proper functioning of derived classes. And CUnit was layered on top of that. The behavior of units was scattered all throughout these various modules, and it required an understanding of each class to be able to accomplish anything.

And beyond the horror of the class hierarchy, the CUnit class itself was an unholy mess defined across multiple header files:

class CUnit ... {
    #include "header_1.h"
    #include "header_2.h"
    #include "header_3.h"
    #include "header_4.h"
    };

It wasn’t until many years later that the mantra “favor composition over inheritance” gained credence among programmer-kind, but those who worked on StarCraft learned the hard way much earlier.

Tough times on the road to Starcraft - Code Of Honor
    https://www.codeofhonor.com/blog/tough-times-on-the-road-to-starcraft
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    v c++ takovy to hardcore OOP ktery frcelo okolo 2000, kdy vsechno muselo bejt objekovy, kdy se jednoduchy veci delaly strasne komplikovane a bezna Cckova funkce byla povazovana za obscenni
    knizky jako Design Patterns (Gang od Four, GoF): mnoho povyku pro nic, ale korporat si v tom chrochtal
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    KOLCON: Žádný. Nejmíň praktická asi byla ta lispovitá věc pro nějaký finský MUD, než jsem to ovládl tak to všichni kamarádi přestali hrát. Ale i tam byla doba, kdy jsem se tím královsky bavil.
    PES
    PES --- ---
    JINX: Šmarjá dBase, FoxBase, (Visual)FoxPro - co já se toho v tom napsal, a kolik vývojových a runtime (koupených!) prostředí a verzí ještě mám...
    ...btw. fakt v tom ledaskde ještě neco běží (stylem - nikdo nám není schopný napsat náhradu, která by dělala alespoň z poloviny to co tohle a tak rychle/UX přítulně jako tohle).
    JINX
    JINX --- ---
    KOLCON: FoxPro a QBasic (no a taky vsechny ty basicy na 8bitech) a taky Pascal...
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Nevidím ABAP, ale ten je dnes užitečný asi pořád
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    KOLCON: Cobol ¯\_(ツ)_/¯
    JIMX
    JIMX --- ---
    JIMX: Jo a JANFROG teď nebude číst, ale SmallTalk ... i když je otázka jak moc jsem ho vlastně vůbec uměl :-)
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    KOLCON: Vsechno se mi zatim driv nebo pozdeji hodilo, zato by se naslo par, co jsem se mel naucit, protoze mi to ted docela chybi. Namatkou zminovane VHDL, (Oca)ML, Haskell...Obzvlaste to VHDL me stve, meli jsme to ve skole. mel jsem tomu venovat vetsi pozornost...
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    KOLCON: ja se priznam, ze uz jsem parkrat litoval, ze jsem se prolog nenaucil poradne. resp. spravne prekladat prirozeny jazek na logicke podminky
    mit moznost na nektere pozadavky odpovedet "zadal jsem tve pozadavky do resolveru a v tomhle vesmiru neexistuje reseni, ktere by je mohlo vsechny zaraz splnit", by mi asi nejednou usetrilo dost komunikace, hadani, a meetingu

....a haskell jsem taky pouzil naposledy na zkousce.
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    KOLCON: SAL/Gupta ... Prolog taky, ale ten bych nerekl, ze mi k nicemu nebyl - aspon jsem v nem pochopil trochu dynamicky programovani
    JIMX
    JIMX --- ---
    KOLCON: Různý assemblery ... VHDL ... a nikdy mě ani neživil pascal, basic, c/c++, java ...
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    Jaký jazyk jste se v minulosti naučili co vám byl absolutně k prdu? Já Prolog
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    TIL ze pasy na rozdani ztratite v momente kdy odkliknete downgrade a jeste pred tim nez se stane, takze ja dodam priste :)
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    už jsem tři rozdal, myslím, že mi po čase doplní, ale třeba bude moct nabídnout někdo další
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam