• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    NAVARA: Kamarád v Adobe teď dělal dokumentaci AI first aby 3rd party vyvojarum fungovalo MCP co nejlíp.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    QWWERTY: máš pravdu, chytil jsem se do vlastní pasti - každý je složitý nějak jinak :)
    Nicméně pro spoustu lidí je komunikovat s jinýma přirozený, jednoduchý a umí to i bez XX let zkušeností. Zároveň už dneska všechny korpo texty generuju AIčkem a jde mu to o hodně líp jak mě, zapojí tam všechny ty korporátní a amerikánské fráze a nepůsobím jako trotl z východu, co namísto 2 odstavců textu napíše dvě věty s konkrétním sdělením. A rozhodně by AI neztrácelo nervy, když musí něco někomu vysvětlovat už podesátý ....
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    JANFROG: nemyslim nic zazracneho, co by jsi vyuzil na svem levelu :)
    myslel jsem tim zakladni tooling ala staticka/dynamicka analyza ala GHAS, SonarQube, Veracode, etc...
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    JANFROG: Můžeš mi nějak popsat, jak k tomu přistupuješ? Protože moje chápání commitu (toho co dojde do mainu) je kompletní kus práce, tj. změna kódu + příslušné testy, prohnané formátovačem a lintrem a s procházejícími testy.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    QWWERTY:
    correctness verification tooling
    Mas neco konkretne na mysli? Jen profesionalni zvedavost...
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    AXTHEB: No tady se asi uplne neshodneme.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    CERMI_FOX: komunikace s lidma je imho rozhodne slozitejsi jak programovani
    u programovani mas kod a dokumentaci, mas syntax, mas correctness verification tooling, mas spoustu zpusobu jak sam lokalne overit, jestli je reseni aspon castecne funkcni
    narozdil od toho je komunikace a synchronizace lidi v korporatu nedeterministicky freestyle zlamane anglictiny, prekonavani nedefinovane vnitrofiremni politiky, historickych antipatii a v horsich pripadech aktivniho hazeni klacku pod nohy
    a pridej k tomu faktory, jako napr. ze v komunikaci vuci realnym lidem nebude fungovat agenti pristup "iteruj dokud se vysledek nezkompiluje", protoze lidi s tebou nebudou mit trpelivost, nez se ti povede vykorelovat spravne reseni
    SATAI
    SATAI --- ---
    AXTHEB: tak pokud je to krok v cestě PR, který končí OKish stavem, zas mne úplně neurazí, že CI ten špatný commit nechytí...
    SATAI
    SATAI --- ---
    JANFROG:

Nejen tooling, ale celý kontext.

Loni jsme byli půjčení "indickému teamu, co píše indický software" a příště to má následky i na skupinu lidí, co se jinak snaží odevzdat něco lepšího.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    JANFROG: Tak tady hlavně chybí nějaká základní hygiena, pokud ti v repu může přistát commit, který nejde kompilovat. Tohle není problém s AI ale úplně jinde.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    JANFROG: Samozrejme jsem chtel napsat "...BUDE kvalitativne na nizssi urovni..."
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    AXTHEB: Tak to samozrejme. Problem je, ze zrovna tak jak prace cloveka ovlivnuje design nastroju, tak nastroje ovlivnuji jak clovek pracuje a premysli (*). Jinymi slovy, pokud tool (a je jedno jestli to je AI nebo lint nebo nejakej refaktorovaci tool) nebude kvalitativne na nizssi urovni, potahne to cloveka dolu (a obracene). A tenhle zpetnovazebni proces zacina v okamziku kdy se ten tool zacne pouzivat, na nejake "it will get better in 6 months" se nehraje.

(*) to je moje zkusenost za posledni rekneme dekadu, stravil jsem netrivialni mnozstvi casu v toolingu. A je to i zkusenost jinych lidi, co jsem mel moznost s nekterymi mluvit. Samozrejme, je to furt jen anekdoticka zkusenost.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    QWWERTY: nemyslím, že projekťáčina, pruzení lidí a žonglování s deploymenty je složitější jak programování; jen zatím neumíme tyhle komunikační věci zautomatizovat. To je kliknout sem, napsat tomu, kliknout tam, sepsat status sem, sedět na meetingu tam, vědět jakej account použít ... a na tohle nasadit AI tak pak skončíme jako ta šéfová pro AI v metě :)

AXTHEB: tak jasně, o to se snažím už delší dobu, protože poslední půlrok neustále jen vysvětluju produkťáctvu, proč tu změnu nebudou mít za týden, ale spíš tak za měsíc a půl. Paninko, to máte, půl dne implementace backend, půl dne frontend, a mnoho týdnů čekání na deploymenty různých na sebe navazujících částí :) Zároveň teda vím, proč ty procesy tam jsou a proč tak trvají, ostatně už mi nejednou zachránily prdel před ... radši takhle veřejně nebudu říkat před čím :)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    QWWERTY: Plus samozřejmě čím víc automatizace, tím pomaleji rostou ty skills potřebné v krizové situaci.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    JANFROG: Občas se jako blbec umí chovat každý.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    AXTHEB: Mozna, i kdyz zrovna tohodle typka bych se zdrahal oznacit slovem blbec :-)
    SATAI
    SATAI --- ---
    CERMI_FOX:

Tohle zjištění jsem měl ještě dřív, když jsem přišel na to, že prostě nejsme schopni dodávat, protože nás brzdí produkt a co se dodá, se vyhodí, protože produkt.

Teď máme celkem zadání, takže pomocník k ruce se hodí. Ale dost opatrně řeším, co mám udělat úplně ručně ('vim' v IDE), co prostředky IDE a co hodit na agenta.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    CERMI_FOX: čas na nový corporate goal, process streamlining!
    :D
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    + ofc
    The Automation Paradox: When the Tools That Help Us Make Us More Vulnerable
    https://facilethings.com/blog/en/the-automation-paradox
    In 1983, psychologist Lisanne Bainbridge coined the term automation paradox to describe a seemingly contradictory phenomenon:
    the more sophisticated and reliable an automated system becomes, the more crucial human contributions become in order for it to function successfully.
    Paradoxically, at the same time that automation reduces routine workload, it also increases the importance of human skills when the system fails or encounters unforeseen situations.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    CERMI_FOX: protoze prakticky prestavas byt ten kdo dela tu praci a misto toho jses ten kdo dela administrativu
    to jsou vsechny ty posty a clanky ktere glorifikuji, jak z tebe ted bude najednou projektovy manazer/architekt/analytik
    klasicke - jako prvni se zautomatizuje to co je snadne a lidem pak zustanou jenom ty slozite veci, aby to vubec zvladlo cele fungovat
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam